Автор Тема: Профилът на dndechev  (Прочетено 26698 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 518
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
Отг: Профилът на dndechev
« Отговор #360 : петък, 10 ноември 2017 г., 13:13 ч. »
Направо не си ги представям на живо. Случайно да знаеш такъв сом 50см колко тежи? Май ще чукне две килца, а?

Неактивен dndechev

• Активен потребител
  • Публикации: 792
  • Нас. място: Русе
« Отговор #361 : петък, 10 ноември 2017 г., 17:31 ч. »
Не знам колко тежат, но и двата са около 70 см. Съдя за това поради факта, че аквариума е 75 см широк и когато застанат в това направление Платистомата опира в двата му края а Червеноопашатия почти. Даже и да греша поради факта, че стъклото малко пречупва възприятията, е въпрос на 3-4 см което не променя драстично размерите им. Относно килограмите, според мен Червеноопашатия сом е над 4 кг. Хващал съм на р.Дунав сомчета 3,5-4 кг които са били около този размер на дължина. Но нашенския сом е по-тънък и по-издължен. Червеноопашатия сом е в пъти по-масивен и затова си мисля, че не преувеличавам с килограмите.
Както и да ...... не е важно колко тежи. По-важното е, че и двата са много социални и това ме радва. Познават ме, мога да ги пипам, храня ги от ръка и т.н. Даже някой път ми пречат когато бъркам в аквата защото ми се тикат в ръцете и се налага да ги разбутвам.

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 518
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #362 : петък, 10 ноември 2017 г., 19:45 ч. »
А като каза, не те ли е страх да те не захапят? В смисъл, като се дръпнеш да не счупиш нещо, предполагам няма да ти пуснат кръв. Нали? Интересно ми е как се гледат такива гиганти, за това питам.

Неактивен dndechev

• Активен потребител
« Отговор #363 : вторник, 09 януари 2018 г., 12:45 ч. »
13 зверчета в компанията на 3 Панака в чисто новия им дом. Имам ги от преди празниците, но сега ми остана време да се похваля  :D
https://www.youtube.com/watch?v=3LFwJP_3jfI&feature=youtu.be

Неактивен dndechev

• Активен потребител
« Отговор #364 : вторник, 09 януари 2018 г., 13:04 ч. »
Ще кача няколко снимки с отвратително качество, но с идеята не да показвам рибите а по скоро размера им. Как ли не пробвах, но това е единственият вариант, защото както бях споменал големия ми аквариум има фолио и на страничните стъкла. Точно затова рулетката е от горната страна (откъм капаците), а снимките на двата сома са малко по-отвисоко за да се вижда, че са колкото ширината на аквариума.

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #365 : вторник, 09 януари 2018 г., 14:02 ч. »
Дечев, това риби ли са или динозаври ;)
Хората с дни стоят по язовирите да уловят половината на твоите.
Наистина са огромни!
Имаш ли проблеми с почистването на дъното, в смисъл отделят ли много отпадъци твоите гиганти?

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #366 : вторник, 09 януари 2018 г., 14:19 ч. »
А аз съм тръгнал да се притеснявам, че синспилумите са прекалено едри :P. Извинявай, но тия сомове някак са повече за тигана. ;) Хубави животни... ама построй им поне 3 кубика къща. :)

Неактивен dndechev

• Активен потребител
« Отговор #367 : вторник, 09 януари 2018 г., 17:06 ч. »
Преди да сменя грунда направо се бях побъркал да сифонирам. С маркуч и една стълба......и местя малко по малко.....лудница. Сега обаче всичко е ОК. Пясъка е чист и нищо не се задържа.....всичко заминава в съмп-овете. Един път на месец го разравям, но щом няма мътилка значи е добре. Между другото те сами си го разравят доста добре и ежедневно при това. Смукателната тръба към филтрацията ми е с размер 1 цол (без решетки, цедки или тем подобни) и работи под налягане (искам да кажа, че е обезвъздушена). Мисълта ми е, че смуче доста сериозно и всичко си заминава по направление.
За по-голям аквариум си мечтая отдавна, но проблема не е в направата му ами в мястото. Първо ще се наложи да сменя жилището и тогава. А и тези сомове ще са до време.....имам 3 подрастващи Ската и бебета Цихли дето си чакат ред за този аквариум.
Поздрави !

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
« Отговор #368 : вторник, 09 януари 2018 г., 20:22 ч. »
Аз ли нещо не съм прочел или видял, че не разбрах какво е станало с другите риби /арованите, цихлата/?
Ако си махнал едрите риби и рестартираш напълно с чудовищни риби бебоци, ще трябва да си намериш и малки арованки. Скатовете какви са? Лол, като се замисля - ще стане супер аквата, като дръпнат рибоците.
Късмет!

Неактивен uji

• Активен потребител
  • Публикации: 483
« Отговор #369 : вторник, 09 януари 2018 г., 20:38 ч. »
  :D :D :D ей много си луд!!! Поздравления за мъниците, много ми харесват!
Дай повече информация за тях, ако е възможно - размер, възраст, обичайните нещица....

Неактивен dndechev

• Активен потребител
« Отговор #370 : сряда, 10 януари 2018 г., 13:47 ч. »
Митак, всички са си на лице. В големия аквариум са 5 риби. Мъжка и женска Арована, двата сома и Цихлата. Мисълта ми беше, че когато скатчетата пораснат достатъчно ще ги изместя в големия съд и до тогава сомовете трябва да ги няма. Червеноопашатия е на 2 г а Платистомата е на 3 и половина, което ще рече, че има още да растат и този аквариум ще им е въз тесничък. Да не говорим, че са си типични хищници и посягат на почти всичко по-дребно (помежду си също имат разногласия, но са достатъчно големи, че да не могат да се наранят). Относно Арованите и Цихлата те си остават. Малките зверчета са в 300л в момента и след като пораснат достатъчно, че да не могат Скатовете да ги хапнат отиват при тях в 650 литровия и след това в големия. Те също ще бъдат редуцирани до 5-6 бр. Взех повече защото са много малки, а освен това доста трудно се оглеждат до нормален размер. Скатовете бяха 2 съответно мъжки и женски, но точно преди празниците женският ненадейно умря. Буквално за няколко часа и докато го видя, че се държи странно, докато се обадя да попитам по-запознати от мен и той свърши. На всичкото отгоре беше по-големия, по-контактния, по-добре се хранеше и т.н и т.н. И до сега не знам какво му стана. Параметрите на водата са супер, до преди няколко часа се хранеше с охота, беше любопитен и контактен до последно, но за 4-5 часа се влоши и всичко свърши. Реших да не оставам само с един Скат и в първите работни дни на новата година му взех още 2 мацки. И така сега са 3 (един мъжки и два женски), пък да видим за напред как ще е.

Неактивен dndechev

• Активен потребител
« Отговор #371 : сряда, 10 януари 2018 г., 14:05 ч. »
uji, приятелю, нямаш си на идея колко ми е драго да те видя активен във форума. Бая време се загуби и взех да се кахъря как са нещата при теб.
Цихличките са 13 бройки (не, че ми трябват толкова а по скоро защото се съмнявам, че ще ги огледам всичките). Ти самия знаеш колко са капризни и каква фира дават на този размер. Взех ги преди празниците на възраст около месец и размер около 4 см. Това ще рече, че сега са на малко по-малко от 2 месеца и размера им е около 6-7 см. Засега всички са налице, но определено растат различно бързо и за напред ще има грижи. Аквариума в който са на първо време е 300л, като растенията са сложени за да се раздели малко териториално. Компания им правят 3 панака и мангровия корен е хвърлен вътре заради тях. Те също са доста агресивни и май ще трябва да ги разделям по другите аквариуми......ще видим. В общи линии е това. Първоначално го бях замислил по друг начин, но заради малкия им размер не се получи. Мислех да ги пусна директно при Скатовете в 650 литровия, но е доста рисковано да не станат за закуска......и така.
Джонката се чувства перфектно и е тартор на вида си. Махнах двете по-големи женски и сега той е началник. Пораснал е доста и е голям дивак (на два пъти ми се налага да сменям счупени капаци и да събирам стъкла от дъното на аквариума  :grin:)

Неактивен uji

• Активен потребител
  • Публикации: 483
« Отговор #372 : четвъртък, 11 януари 2018 г., 10:06 ч. »
Радвам се че Джонката е добре /жалко че чупи  :)/!  Цихлите според мен сами ще се редуцират, но колкото повече оцелеят, толкова по-добре. И в никакъв случай не ги пускай при Скатовете, докато не стигнат размер над 10см поне. Мойте ядат Скалари на такъв размер, но ти си се убедил сам какви хищници са... Жалко, че женската се е споминала, но е добре че си взел нови две. Има ли вариант да е починала от недохранване?
Фен съм на Червеноопашатия сом, страхотна риба е - но наистина мисли в посока Дунава.... :D
Поздрави!

Неактивен dndechev

• Активен потребител
« Отговор #373 : четвъртък, 11 януари 2018 г., 14:26 ч. »
От недохранване не е на 100%. Тя ядеше два пъти повече от мъжкия и порасна доста повече от него. По скоро се съмнявам да не се "запушила" от преяждане. Мъжкия се хранеше доста по-бавно от нея (по 10-15 сек дъвче всяко едно парче преди да го изяде), докато женската беше като прахосмукачка (така се издуваше-като бременна). Много ме е яд за нея-беше супер контрастно оцветена, с хубава дебела опашка, контактна и любознателна, но това е положението.
На 650л съд сменям 2 пъти в седмицата по 200л вода. Смесвам 50 на 50 осмозна с от водопровода и темперирам до половин градус разлика. Слагам Акватан или Аквасейф като го предозирам леко за по-сейфти. Храня един път на ден по едно и също време. За в момента менюто им е скариди и един или два пъти в седмицата филе от тилапия. Дъното на аквариума е с пясък 0,1-0,3 мм на Продак с натурален естествен цвят и един голям корен висок 80см. Фитрирам с два китаеца от по 2 000л/ч, но съм ги напълнил да горе само със Субстракт-Про на Ехайм. За друго не се сещам, но ако някъде бъркам ще се радвам да ме светнеш. Все пак имаш доста по-голям опит от мен с тези животинки  :wink1:. Благодаря предварително !
Поздрави ! :drinks:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.