Автор Тема: Профилът на Vlad0  (Прочетено 10326 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
  • Нас. място: Варна
    • Моите аквариуми
Отг: Профилът на Vlad0
« Отговор #15 : събота, 21 април 2018 г., 17:41 ч. »
Снимай процеса на лепенето на фона при възможност,ще е много интересно.

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
  • Публикации: 79
« Отговор #16 : четвъртък, 26 април 2018 г., 16:23 ч. »
Вчера успях да намеря време и залепих фона.
Предварително се подготвих със стяги и допълнителен силикон, затова единия е черен другия прозрачен. За отзад няма голямо значение, но с прозрачен е по-добре.
Успях да скрия и кабела на дънния нагревател зад едното пано, където след срязването се получи канал. За съжаление не се събра и тръбата за въздуха, не исках да го напъвам прекалено.

След първото ми разочарование от фона, по отношение на не достатъчно плоската задна страна, сега мога да кажа, че съм впечатлен от самият материал. Паното е достатъчно здраво и същевременно гъвкаво, за да позволи да се затисне здраво, без да се счупи или смачка. Материална на предната повърхност, където са си шарките е изключително твърд, едвам го отрязах с макетен нож. Не знам кака са го постигнали с тази пяна, но е много обещаващо и говорещо за качество. Дори и стягите не успяха да го смачкат. Дано времето да докаже рекламите на производителя /твърдят, че първите им фонове, инсталирани преди 20г. все още са като нови/.

Първо сглобих шкафа и сложих аквата. Следва вземане на мярка. Паната са направени със застъпване, за да не си личи, че са две, като могат да се завъртат като лява и дясна и за да се съберат, едното застъпване следва да се намали с около 3 санта. както споменах, едвам го отрязах що годе читаво,много е здраво.

След това го сложих наобратно и си направих летви за затискане, долу-горе следващи контура му. Макар, че се води Slim то пак има контур, като дебелината варира от 3-4 до 1 сантиметра.

Следва почистване на дъното и задната страна със Ацетон, за да не пречи някакво замърсяване на доброто залепване. Ползвам Ацетон, тъй като се изпарява изцяло и много бързо.

Монтирах дънния нагревател, като го залепих на места и със силикон, за да не го изровят сомовете /манадото е много леко и не искам да ми изкочи бял кабел посред аквата/. Рано или късно, вакумчетата ще отпуснат....

Задължително с еправи суха тренировка, дали всичко си пасва.

Ето и снимки;

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
« Отговор #17 : четвъртък, 26 април 2018 г., 16:39 ч. »
Ето и снимките със самото лепене.

В нета препоръчват, да се ползва яко силикон, аз позлвах туба и половина, смятам, че залепна много здраво. Ще го оставя поне 72 часа, въпреки, че на силикона му дават пълна якост след 24. Довечера ще сваля подпорите, да видим как е.

Производителя дава препоръка, горния край на паната да е изравенен с очакваното ниво на водата в аквата. Ехеим казват 1см над долния край на капака, за максимално ниво на водата, така и го направих. Отдолу, няма значение колко е дупката, тъй като грунда ще я покрие. Ще сложа около 30-32 литра манадо, следва да стигне за 6-7см дебелина.

На сутринта, силикона вече бе дръпнал, като си запазва еластичността, доста добър е, като чисто субективното ми мнение е, че черния е по-добър /купих го от амазон на база положителни отзиви/. прозрачния е от Бриколаж.

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 516
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #18 : четвъртък, 26 април 2018 г., 17:34 ч. »
Ще питам. Защо с летвички, а не сложи аквариума да легне на страни?

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
    • Моите аквариуми
« Отговор #19 : четвъртък, 26 април 2018 г., 17:49 ч. »
Аз ще отговоря :) Плоскостите са били извити и трябва натиск да прилепнат,затова и няма смисъл да поляга аквариума

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 516
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #20 : четвъртък, 26 април 2018 г., 17:58 ч. »
Е не е ли много по лесно да го натисне с нещо, от колкото да  реже летвички? Така си мисля де, може аз да пропускам нещо, не съм лепил.

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
« Отговор #21 : четвъртък, 26 април 2018 г., 19:57 ч. »
Ако беше по-малък, става с натискане. Тук просто няма как да се приложи правилното усилие на правилното място.
Ако ползвах торби с пясък или други предмети, мисля ще щяха да ми трябват 30-40 кила и пак нямаше да мога да прибера ръбовете, където огъването бе най-голямо.

Вярвайте ми, да отрежа 6 летвички дебели по 1см е по-лесно отколкото да завъртя аквата и да товаря килограми с пясък...:) сам и то.

С летвите и стягите се получи перфектно.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
« Отговор #22 : четвъртък, 26 април 2018 г., 20:43 ч. »
Супер става, правя си записки за моя бъдещ проект.  :up:
Споделяй всичко /разочарования, успехи и т.н./ с 3D фона. Трябва да знам какво да правя и с какво да внимавам, като започна и аз да лепя фона.  :ok:

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
« Отговор #23 : четвъртък, 26 април 2018 г., 20:55 ч. »
Относно фона, това е правилната техника ако е на пана, вече съм убеден и доволен.

Събота ще прехвърлям всичко в новия. Правил съм го преди и няма грижи, но единственото ми притеснения са растенията и как да ги дезинфекцирам за охлювите и водораслите.

Анубиасите, ще издържат баня с белина, но не мисля, че другите, треволяка, нимфеята и ехинодорусите ще им понесе.
последните май ще ги накисна за 30мин в разтвор на лимонтозу, само за охлювите. Жалко, че няма да мога да изчистя водоралсите от тревата, но следва да се бори причината, не следствието реално, така че и в новия ще имам за старта...:(

Сследва и оправяне на филтрите и пускане на новия. Едвам ще се събере техниката в новия шкаф, въпреки, че е по-голям.

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
« Отговор #24 : понеделник, 30 април 2018 г., 12:57 ч. »
Така, след два дни работа, най-накрая всичко е завършено успешно.
В събота отлепих до 3 сутринта, с основното прехвърляне, почистване на филтри и т.н. както и подготовка на стария за вземане от новия му собственик.
В неделя добавих новия Ехеим 2229 и останалата техника - СО2 и контролера за нагревателите.

Доволен съм как стана, като ще е нужно поне месец-два да се стабилизират нещата, улегне грунда и видим кои от растенията ще оцелеят след химичната атака. Затова на снимките са леко мътни, това са умрелите водорасли, които побеляха.

Единствено скейпа нм и се получи както го замислях, всъщност бе развален от анциструсите - подкопаха внимателно позиционирания голям корен и той потъна и се килна настрани...големи прилепи са.
Не исках да го претъпквам, да има място и обем, и ми останаха доста от анубиасите, учудващо като ги извадих осъзнах коко са пораснали, имах два с по 25-30см ризоми.

За момента цялата техника работи както трябва, а както е видно имам доста...:), като се сблъсках само с два проблема, на единия канистър тръбите се оказаха къси и се наложи импровизация за да го повдигна, а новия 2229 е доста шумен, има едно постоянно ромолене на вода, но ще се занимавам в последствие с него, че е по-особен. Ако трябва да съм честен, бях много скептичен, че ще тръгне въобще, все пак е на поне 10 години, но се напълни и си зацикли без проблем, от първия път.

Ето и снимки, за любопитните, ако някой има въпроси или коментари, нека сподели.

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
« Отговор #25 : петък, 02 ноември 2018 г., 23:42 ч. »
Да изтупам малко темата от прахта...нещо не ми остава много време за аквата напоследък...:(
Малко ретроспективно, как се променя от май месец насам...с новите попълнения.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #26 : неделя, 04 ноември 2018 г., 07:31 ч. »
Чудесно развитие, Поздравления!

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
« Отговор #27 : неделя, 04 ноември 2018 г., 20:06 ч. »
Ето една от днес, бликсата я намалих доста, почти 3/4 махнах. Много голяма стана и пречеше вече, а и събира доста боклуци.
Така е по-добре.

Някой може ли да даде съвет, как да се отърва от диатоми? Слагам химия за премахване на силикати, но все си покриват почти всичко. какво им влияе на тези?

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
« Отговор #28 : вторник, 12 февруари 2019 г., 10:16 ч. »
Малък ъпдейт;
- бликсата беше редуцирана отново, превзема целия аквариум и няма място за дискусите, та махнах почти всичко /подарих я на колеги, половин кофа...:)/, а и събир амного боклуци. Оставих си малко, че я харесвам много.
- след коледата, и 10 дена отсъствие, имам 4 загуби...:(, най големите и хубави. Нещо се е влошило качеството на водата и ги удари различно, лечението помогна само на един. Сега вече е с нови...:)
- добавих още някоие ново растение - два ехинодоруса, два микрозориума и лудвигия, да видим дали ще тръгнат.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #29 : вторник, 12 февруари 2019 г., 20:40 ч. »
Много добре е станало.  :drinks:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club