Автор Тема: Профилът на Милен  (Прочетено 3396 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен milenkis

• Регистриран потребител
  • Публикации: 11
  • Нас. място: Равда
Профилът на Милен
« : понеделник, 04 март 2019 г., 20:25 ч. »
Казвам се Милен и съм на 35 години.Като малък съм гледал риби (силно казано гледане но все пак).Преди четери пет години имах аквариум 160л с отново каквото дойде,после 360 литров с цихлиди и всичко си беше точно но се наложи да продам всичко.Отдавна съм искал да имам обаче растителен аквариум.Това време дойде януари месец.Четох много и за момента нямам много сериозни проблеми но си имам  :D Имам нужда от вашата помощ!
Аквариумът е с размери 120 30 48 - 120л.
Грунда е купуван,прилича на натрошен камък,сложил съм и една торба JBL ProScape PlantSoil.
Растенията са:
-Limnofila sesiliflora
-Pogostemon erectus
-Pogostemon helfery
-Anubias
-Eleonharis
-Java moss
Обитателите са неонки-30;Лимонени тетри-12;Хасеманиа нана-15;Отоцинклуси-2;малко хелени и някоя друга скарида.
Осветлението е лед лента:
-1м. 6400К,14.5W,1200lum
-1м. 6400К 18W,3000lum
-1м. 3000К 18W,3000lum
-Led пура т5 6000К,14W,1200lum
Подавам CO2 и торя с профито и добавям NPK на JBL.

Неактивен milenkis

• Регистриран потребител
Отг: Профилът на Милен
« Отговор #1 : понеделник, 04 март 2019 г., 20:32 ч. »
Основният проблем от снощи е че след като си направих външен реактор за CO2 След спирането на подаване връща вода през обратният клапан.Сутринта за да не тече пуснах повече въглероден двуокис и като се прибрах теста беше се оцветил в жълто,рибоците са живи и пуснах помпата да аерира че май множко е станал въглеродният двуокис.Та въпросът ми е.толкова ли е голямо налягането от канистара че връща през клапана или клапана може да е се е прецакал нещо.Ако някой е имал подобен проблем ще бъда благодарен ако сподели как го е решил.Сега съм с два обратни клапана и не подавам и засега не преминава през клапаните вода.

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
« Отговор #2 : понеделник, 04 март 2019 г., 20:54 ч. »
Добре дошъл в портала на Потопените!
Преди да подадеш въглерода към реактора си купи или си направи брояч на мехурчета, за да знаеш колко подаваш.
Не знам защо ползвате тези магнет вентили на бутилките си, аз щях да запаля с него къщата. Просто си подавам денонощно по 2-3 мехурчета в секунда и всичко е наред и риби доволни и растения. Аквариума не се аерира през нощта.
Има прецакани клапани още с купуването затова се пробват поне аз ги провбам с уста и ако пропуска от обратната страна не го взимам. Вътре в тези клапани има една малка мембрана със пружинка, ако тя се е изместила или мембраната не си е на мястото все пак са китайски е възможно да пропуска в обратната посока.
Провери го и ако пропуска дори и малко въздух вземай друг.

Неактивен milenkis

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : понеделник, 04 март 2019 г., 21:18 ч. »
Да им се невиди и калпави винтили.Аз имам брояч за мехурчетата на бутилката.Подавах по мехурче/секунда и перманентният тест си беше зелен.Вечер ми казаха да пускам аерация за да не изтровя рибите.А и ако подавам постоянно(пробвах една вечер но ме е страх да не стане нещо ш смисъл не със ваглеродният двуокис или нещо с бутилката ами от тея скапани вентили.Пробвал съм ги с духане и си работят но явно налягането е по голямо в канистъра защото нямали го вентила и за секунда ще е пълен маркуча а и може да спре тока някой път не искам да се наводнявам.Поръчах едни други без пружинка ваобще не знам какво да правя искам всичко да си работи тогава когато искам.Сега през десетина минути поглеждам дали не е пропуснал а и след него имам още един сложен.А и като пускам малко мехурчета налягането в канистъра и реактора ще позволява ли на въглеродният двуокис да влиза вътре,да не вземе да се събира в маркуча и да се пръсне?Аз съм с бутилка и предполагам налягането ще е достатъчно но и цифрите които показват тези манометри са ми млако неясни mpa psi.

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София
« Отговор #4 : понеделник, 04 март 2019 г., 21:49 ч. »
Добре дошъл и от мен :)
Аз съм подавал и по двата начина, като не съм пускал аерация през нощта. Номерът е да улучиш количеството така, че до пускането на лампите да е жълто-зелено, а не вече жълто, защото перманентният тест показва количеството от преди около час. Колко балончета в секунда (спиране или без спиране) е строго индивидулано за всеки аквариум, защото зависи от количеството на растенията и усвояемостта на СО2.
В момента съм с магнитен клапън и https://www.aliexpress.com/item/Aluminum-alloy-12-16mm-External-U-Tubes-Bend-CO2-Diffuser-Aquarium-Tank-Carbon-Dioxide-Atomizer-Regulator/32834315135.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dGmW4vl и съм доволен, това е с вграден обратен клапън, не броя мехурчетата, а следя теста.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Неактивен naskobe

• Активен потребител
  • Публикации: 138
  • Нас. място: Враца
  • Сички добри джедаи се бият със сини мечове
« Отговор #5 : сряда, 06 март 2019 г., 16:48 ч. »
Здравей и от мен. Просто вземи друг клапан, най вероятно е прецакан.
350 л. Rainbowfish

Неактивен milenkis

• Регистриран потребител
« Отговор #6 : събота, 06 април 2019 г., 18:43 ч. »
Нещата уж потръгнаха,сменях си вода всяка седмица по 20л а аквариума е 130л - можеби малко съм сменял незнам.Подавам CO2 с бутилка незнам дали колебанията в милиграмите на литър играят важна роля,торях,стараех се да внимавам и да следя какво правя но нещо се обърка....имам си нишковидни зелени еленови рога доло горе от всичко.Знам всеки аквариум си е индивидуален и торенето си е според растенията но все пак някакви съвети как да понамаля водораслите ще ми бъде от полза.Чудя се ако спра торенето за известно време и сменям по-повечко вода седмично но да не спирам с подаването на въглероден двуокис дали ще е добре.

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
« Отговор #7 : събота, 06 април 2019 г., 19:38 ч. »
Водораслите тръгват точно от колебанията на въглеродния диоксид, а те това и чакат! Стабилизирай въглерода и всичко ще си дойде на място. Когато кастриш от растенията се старай да не ги режеш всички видове наведнъж. Общо взето започнеш ли да бараш много в аквариума нещата отиват на зле. По-малко и поне веднъж на седмица. Торенето не го спирай, а стабилизирай въглерода! Успех!

Неактивен wire

• Активен потребител
« Отговор #8 : събота, 06 април 2019 г., 19:43 ч. »
Мерил ли си някакви показатели - NO3, PO4, Fe, K, Mg и др.? Имаш доста риби, те оставят органика, а не си писал и какъв филтърен пълнеж имаш. Кой модел сънсън е това? Май не ти трябва NPK, а само К, поне засега. Имаш и хранителна подложка. Сменяй по 30%+ вода, което при теб е 50л+.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Неактивен milenkis

• Регистриран потребител
« Отговор #9 : събота, 06 април 2019 г., 20:14 ч. »
Филтърният пълнеж ми е само финна вата керамика и биоболи.В началото ми куцаха нитратите и си взех NPK на Jbl почнах с него по 2 милилитра на ден ако аквариума е по слабо осветен или по слабо заселен както е описао и същевременно със това добавях и профито.Еректуса не беше мръднал откакто стартирах аквариума но след подаването на въглерод и торовете тръгна.Хелфрито и то тръгна а сега от всички листа с изключение на най младите стърчат доста водорасли.Грунда не ми е целият подхранващ но явно след торенето и малкото смяна на вода е станало доста химия вътре.А и ако липсва някой елемент четох че растенията почват да изпускат натрупаните елементи във водата и става инвазия на водораслите.Спрях NPK-то защото нитратите са добре А фосфати предполагам имам достатъчно от гниещите листа и сухата храна с която храня рибите.Много се чудя на общата твърдост на водата Всички показатели са в норма само тя скача до 21 Като сменя се оправя.Четох и че високата твърдост се получава от разтворени магнезиеви и калциеви "неща" което следва че има много магнезий във водата (аз недобавям допълнително магнезий) Четох и че когато има пренасищане на магнезий блокира желчзото и калия,пълна каша.Сега слагам профито по 2 милилитра на ден и десет милилитра калиев суфат който е разреден в 500мл.вода както прочетох в една статия торене по общи показатели или нещо такова беше.Погестемона пак тръгна.А хелфрито се чудя дали да не го изхвърля или само да отстраня старите листа които са обрасли със незнам точно кой вид водорасли.Смятам да си взема тест за желязо че ми се струва да не съм прекалил и с него от съдържанието което е в профитото защото имах пък едни нишки дълги (не много на брой) които стърчаха от краищата на някои растения.

Неактивен milenkis

• Регистриран потребител
« Отговор #10 : събота, 06 април 2019 г., 20:18 ч. »
Преди и сле дсмяна на водата

Неактивен milenkis

• Регистриран потребител
« Отговор #11 : събота, 06 април 2019 г., 20:20 ч. »
Незнам и доколко мога да вярвам на тези тестове,че с това сканиране с телефона и светлината в стаята..... гледам да няма сянка върху картата като сканирам резултатите

Неактивен wire

• Активен потребител
« Отговор #12 : неделя, 07 април 2019 г., 13:08 ч. »
Струва ми се почти невъзможно преди и след смяна нитратите да са 18. Тези биоболи, ако са пластмасовите топчета, може да ги поставиш в жълтия контейнер и да си купиш нещо качествено.

Неактивен milenkis

• Регистриран потребител
« Отговор #13 : неделя, 07 април 2019 г., 16:10 ч. »
Да прав си вторият тест не беше правен веднага след смяната.Твърдоста ме притеснява не нитрати те.

Неактивен wire

• Активен потребител
« Отговор #14 : неделя, 07 април 2019 г., 20:32 ч. »
Сменяй повече вода, а ако сложиш и осмозна, ще смъкнеш най-много. Много хора не биха били съгласни, но аз препоръчвам да си вземеш тестове с течни реагенти - тест лабовете на jbl или подобни. Бих го препоръчал на всеки начинаещ, който тепърва ще слага торове и СО2. Ще го ползваш 1-2 месеца редовно, ще видиш как се променят параметрите преди/след смяна в зависимост какво добавяш и така ще нагласиш параметрите, но естествено постепенно, не изведнъж.
Това, което не харесвам на фирмените торове е, че пише да се съобразиш със светлина и залесеност и никога с рибите, а те са голям фактор, особено ако са повечко

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.