Автор Тема: Нов проект - Танганайка  (Прочетено 1095 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен hraykov

• Активен потребител
  • Публикации: 25
  • Нас. място: София
Нов проект - Танганайка
« : петък, 10 май 2019 г., 15:56 ч. »
Здравейте,
След 5-6 годишно прекъсване май реших да рестартира любимото хоби. Към момента съм в супер начален етап, тип опипване на почвата/преговори с жена ми. Тъй-като нямам нищо готово (освен някаква бегла идея), мисля да пиша тук, като основната ми цел е да почерпя опит и добри идеи. Започвам с това, което знам:
1. Рибите.
Искам цихлиди от Танганайка. Нарочно пиша за рибоците преди всичко останало, защото смятам, че това е най-важната част, и че всичко (аквариум, осветление, филтри, шкаф, итн) се върти около плуващите вътре.
Мислех си за:
  • Julidochromis marlieri - две готови двойки, но тъй-като намирането на такива граничи с невъзможното, предполагам че ще взема 8-10 малки докато образуват двойка/и, след което ще махна останалите.
  • Cyprichromis leptosoma, заради това, че заемат среден/горен слой на аквариума. 3-4 мъжки и 10-ина женски.
  • Altolamprologus compressiceps. Мисля си за 2 мъжки и 6 женски.
  • В случай, че има място, бих сложил и някакви черупковци, например Lamprologus callipterus - 2 мъжки, 5-7 женски
2. Аквариум.
Мястото, с което разполагам е ограничено и би събрало нещо от рода на 150/50/60, което са около 450л, от които пък може би ще останат към 400 "чисти". Мислите ли, че е достатъчно за гореспоменатите рибоци?
Маса и товароносимост на бетон. Тук не знам нищо. Според "стандартите", товароносимостта на бетона е около 500кг/м2, но реално погледнато това не означава почти нищо. По груби сметки металното скеле, ПДЧ шкаф, аквариум с камъни и вода отиват
към 700кг. Трябва ли да се притеснявам, особено след като настилката е естествен ламинат? Предполагам, че тежестта трябва да е разпределена на максимална възможна площ.
Дебелина на стъкло. 10 или 15мм, с оребряване или без? Изобщо нямам желание да купувам нещо готово, а сам нямам умствен капацитет и практика, по-скоро бих се доверил на човек от форума с голям опит в лепенето на аквариуми.

Накратко толкова "знам" засега. Това, което изобщо не знам или не съм започнал да мисля е:
Филтър/филтри, някаква помпа за течение на горния слой, грунд, камъни (някой може ли да сподели опит върху какво се редят камъните, едва ли е добра идея директно върху стъклото/пясъка?)
Поставка за аквариума - ще да е нещо метално и облечено в ПДЧ за да е красиво, защото иначе ще спя на терасата. Имам нулев опит, а и не познавам заварчик, така че - моля помогнете с идеи/контакти.
Осветеление - със сигурност има гурута във форума, ще се поразтърся :)

Това е засега, моля помагайте. Предварително благодаря!

Неактивен naskobe

• Активен потребител
  • Публикации: 138
  • Нас. място: Враца
  • Сички добри джедаи се бият със сини мечове
Отг: Нов проект - Танганайка
« Отговор #1 : понеделник, 13 май 2019 г., 18:50 ч. »
Здравей, първо за аквариума обема е достатъчен за цихлидите, от 10мм стъкло с разпънки няма проблем моя е 150*50*50 от 10 стъкло не е мрънал. За филтрация на тая дължина с два филтъра ще е по добре, марките имам sunsun китаец седем години бачка без никакви пролеми само дебита му е силно преувеличен по каталог но е ефтин и върши работа. От няколко месеца имам и eheim незнам колко ще кара засега съм доволен и от него а дебита е много добър. Ако си само с един филтър ще ти трябва или уейвмеикър или по силен вътрешен филтър да прави течение.
350 л. Rainbowfish

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.