Подобна тема имаше и в един друг форум преди едно известно време.
Сега обаче разликата, е че говоря от собствен опит.
Първо ето една препратка към кратко описание на Palytoxin
http://en.wikipedia.org/wiki/PalytoxinТа да разкажа...
Вчера реших да изчистя една от колонийте ми зоантиди от едни странни други полипи, които по-късно определих като някакъв вид от род Protopalythoa. Това е един от родовете, които произвежда макар и в по-малки количества смъртоносния токсин.
Та почнах аз да режа на сухо с ножицата гнусните кафяви полипчета и при един срез ми пръсна в окото и тук почва веселата част.
Дорязах си аз и ги прибрах всичко точно след около 5-10мин. почнах да усещам тежест в гърдите и трудност при вдишване.
Почудих се малко...
Върнах лентата и веднага се сетих за токсините на полипите...
Реших да определя вида за да видя какво да очаквам, обаче през това време пулса ми от 75-80 в нормално състояние (нормалния пулс е от 60 до 90 удара в минута) се покачи първо на 90 след 5мин 95 после 100 и стигнах в пика на отравянето до 108-110.
Почнах да получавам остри болки в мускулите на краката и ръцете, пребледнях ужасно, зави ми се свят.
В крайна сметка след около 3часа вече бях в що-годе добре.
Та 5 микро грама от Палитоксина са нужни за да умре човек за около 3 до 5мин.
Явно съм поел доста по-малко количество и за мое щастие се разминах с фаталния край.
И така пазете се като режете всякакви полипи. Дълги ръкавици и очила като на хирурзите са напъло достатъчни.