Здравейте! Планирам другия месец да стартирам малък аквариум - 35 - 38 л, затова от известно време се ровя по сайтове и форуми, един вид да се отнеса малко по - сериозно към начинанието, че като знам как съм гледала рибки като дете
До колкото разбрах от Вашите съвети, трябва да имам предварително подготвена идея и визия за аквариума. Възможностите ми откъм място и финанси позволяват един китайски RS 380 B. Не мога да намеря особено инфо за техниката на аквариума, как филтрира филтъра, осветлението пише 9 W, което сякаш едва покрива изискванията. Но пък и аз ще се насоча към по-семпли растения като криптокорина, кабомба, ехинодорус, лудвигия, според зависи имането в магазина, че 2 магазина в Стара Загора огледах и са изключително бедни. Нагревател си има в комплекта 50 W.
За рибките - ох, исках да наблъскам 20-30 бр., всякакви видове - скаларии, молинезии, гупи, хелери, неонки, сомчета и прочие. Вече стигнах до извода да не правя супа риби. Спрях се на 5 тернеции и 5 неона, хем да са си група, щом са пасажни, хем все тетри. 1 сомче - анциструс, с 2 май ще прекаля, но не знам самичко ок ли е за сомчето. И някак ме човърка за 2-3 гупи, че ако уморя другите риби, току виж тези поне се размножат случайно
За грунда избрах такъв с размер 4-6 мм, знам за количеството. Харесах идеята за парче кокосов орех, не знам бих ли я осъществила, но ми звучи готино за пещера, че не ми се купуват делви и прочие кичозни "скривалища".
Ще се радвам на съвети, ако нещо пропускам. Горе долу разбрах за изчакването от наливането до водата до пускането на рибите. Осветлението ме смущава - за 40 л, полски аквариуми гледам предлагат с LED 8 W, "моя" аквариум е с LED 9 W, а по сметките с 0,5 W/ l не ми се връзват нещата.