Автор Тема: Профилът на Gabrielka  (Прочетено 2242 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Gabrielka

• Регистриран потребител
  • Публикации: 11
Профилът на Gabrielka
« : неделя, 10 ноември 2019 г., 16:29 ч. »
Здравейте! Планирам другия месец да стартирам малък аквариум - 35 - 38 л, затова от известно време се ровя по сайтове и форуми, един вид да се отнеса малко по - сериозно към начинанието, че като знам как съм гледала рибки като дете :-[
До колкото разбрах от Вашите съвети, трябва да имам предварително подготвена идея и визия за аквариума. Възможностите ми откъм място и финанси позволяват един китайски RS 380 B. Не мога да намеря особено инфо за техниката на аквариума, как филтрира филтъра, осветлението пише 9 W, което сякаш едва покрива изискванията. Но пък и аз ще се насоча към по-семпли растения като криптокорина, кабомба, ехинодорус, лудвигия, според зависи имането в магазина, че 2 магазина в Стара Загора огледах и са изключително бедни. Нагревател си има в комплекта 50 W.
За рибките - ох, исках да наблъскам 20-30 бр., всякакви видове - скаларии, молинезии, гупи, хелери, неонки, сомчета и прочие.  Вече стигнах до извода да не правя супа риби. Спрях се на 5 тернеции и 5 неона, хем да са си група, щом са пасажни, хем все тетри. 1 сомче - анциструс, с 2 май ще прекаля, но не знам самичко ок ли е за сомчето. И някак ме човърка за 2-3 гупи, че ако уморя другите риби, току виж тези поне се размножат случайно  :lol:
За грунда избрах такъв с размер 4-6 мм, знам за количеството. Харесах идеята за парче кокосов орех, не знам бих ли я осъществила, но ми звучи готино за пещера, че не ми се купуват делви и прочие кичозни "скривалища".
Ще се радвам на съвети, ако нещо пропускам. Горе долу разбрах за изчакването от наливането до водата до пускането на рибите. Осветлението ме смущава - за 40 л, полски аквариуми гледам предлагат с LED 8 W, "моя" аквариум е с LED 9 W, а по сметките с 0,5 W/ l не ми се връзват нещата.

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
  • Нас. място: Варна
    • Моите аквариуми
Отг: Профилът на Gabrielka
« Отговор #1 : неделя, 10 ноември 2019 г., 19:46 ч. »
w/л е за крушки с нажежаема жичка.Гледай лумените колко са.Ако са 20/л ще става за микрозорум,анубиас,валиснерия,криптокорина,мъхове и др не светло изискващи растения.Можеш да сложиш два анциструса.

Неактивен Gabrielka

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : неделя, 10 ноември 2019 г., 22:46 ч. »
Благодаря, преди малко и аз разбрах не ватовете, а лумените да гледам в този случай. Макар че дълбоко ме съмнява да знаят в магазина. Потресена съм как един и същ аквариум едни ми казват, че събира 28 л, други - 35, а пише 38 л :crazy: За сомчетата - ок, с удоволствие ще ги събера 2.

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #3 : понеделник, 11 ноември 2019 г., 00:53 ч. »
Аквариума може да се изчисли-умножи дължината,ширината и височината (в сантиметри да са) ,после раздели на 1000 и ще видиш колко литра е.Това е обема му с включено стъкло.Ако искаш чистия му обем-дължината минус дебелината на страничните стукла,умножена по ширината минус дебелината на предно и задно стъкло,по височината,която пък смяташ като извадиш дебелината на стъклото на дъното.По тая формула може да си сметнеш и колко литра ти е грунда и още по-точно да видиш обема на чистата вода.

Неактивен Gabrielka

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : понеделник, 11 ноември 2019 г., 10:33 ч. »
Знам за тези сметки, проблемът е там, че във височината калкулират и капака, който не знам колко е висок. В града не го намирам аквариума, за да го измеря лично, а в 2 онлайн магазина ми казват различни стойности. Накрая ще го поръчам, какъвто и да е, измервам  и тогава ще мисля броя риби.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #5 : понеделник, 11 ноември 2019 г., 13:07 ч. »
Щом не сте го поръчали още, е за хубаво. Това е много, много малък съд, въобще аквариум под 50-60л.  не ви трябва. Като дължинта е добре да е съобразена с лампите на пазара. Един ден, може да решите да добавите светлина и какво ще правите тогава? Като съвет, за начинаещ, търсете аквариум поне 50 / 35/ 35 см.  Най-добре 60см. Да е дължината.

Неактивен Gabrielka

• Регистриран потребител
« Отговор #6 : понеделник, 11 ноември 2019 г., 15:18 ч. »
Наясно съм, че колкото е по-голям е по-добре, но шкафа, който съм предвидила, издържа 40 кг, а 50-60 л аквариум надхвърля доста, да не говорим и съответния грунд ще е повече. Преди години не прецених тежеста на тогавашния аквариум и ми се огъна дъската. Вероятно и заради това се пропука дъното и протече.

Неактивен Lightning_boy

• Активен потребител
  • Публикации: 34
« Отговор #7 : понеделник, 11 ноември 2019 г., 16:24 ч. »
Наясно съм, че колкото е по-голям е по-добре, но шкафа, който съм предвидила, издържа 40 кг, а 50-60 л аквариум надхвърля доста, да не говорим и съответния грунд ще е повече. Преди години не прецених тежеста на тогавашния аквариум и ми се огъна дъската. Вероятно и заради това се пропука дъното и протече.

Няма какво да се чудиш. Баш заради това се е пропукало дъното.
За да избегнеш разправии, дебел плот, подложка и туй то.  :up:

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #8 : понеделник, 11 ноември 2019 г., 19:51 ч. »
Трябва да е бил...  уникален този шкаф, че да се стигне до огъване. Качете снимка на сегашният, ако мога, да ви помогна и не само аз.

Неактивен Gabrielka

• Регистриран потребител
« Отговор #9 : вторник, 12 ноември 2019 г., 12:38 ч. »
Шкафът не е специален за аквариум, а към холната мебелировка. Определено е по-качествен от огъналия се, има описана товароносимост. Затова и се стремя към аквариум 30-35 л. Най - лесно ми е да купя 50-60 л, хем повече красота ще гледам, ама няма свободно и далеч от слънце място, за да сложа специален шкаф за по - голям аквариум. Вероятно е смешно в очите ви такова дребно начинание, като гледам имате солидни аквариуми. Но наистина доста от статиите и коментарите тук ми дават насоки.

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #10 : вторник, 12 ноември 2019 г., 13:16 ч. »
Не е смешно-според кучето и тоягата,т.е. според мястото и аквариума :)

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #11 : вторник, 12 ноември 2019 г., 14:59 ч. »
Е, и ние имаме малки аквариуми. Не е смешно, но качете една снимка, че да може по ясно да кажа , ще издържи ли шкафа. Снимка, с отворени врати и р-ри.

Неактивен Gabrielka

• Регистриран потребител
« Отговор #12 : събота, 16 ноември 2019 г., 21:31 ч. »
Извинявам се за забавянето, но ежедневието ме възпрепятства и не стигнах до снимки. В крайна сметка днес успях да обходя още зоомагазини и си взех 35 л аквариум с 13 W LED осветление и касетъчен филтър с вата. Гледах, че е хубаво да сложа керамика под ватата, за развъждането на "добрите" бактерии. Върху керамичните топчета след като се намокрят ли се слагат стартерните бактерии? Насочих се към шишетата  с такива, тъй като нямам познат с аквариум, от когото да ползвам нещо. Идните дни ще търся грунд, че попаднах само на цветни. Взех и нагревал с термореле и термометър. Устисквам за риби, но поне знам какви искам. Добра идея ли е да сложа растения преди рибите, сякаш бях чела, че за да се вкоренят по-сигурно е желателно точно това?

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #13 : събота, 16 ноември 2019 г., 22:35 ч. »
добра идея е

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #14 : неделя, 17 ноември 2019 г., 12:45 ч. »
Да,добре е да засадиш растенията при старта на аквариум.Също е добре да добавиш керамика във филтъра,но неразчитай на бактериите в шишенце ;) Остави аквариума да си се зацикли сам-поне месец без рибки.Та като споменах рибките-казваш че за тебе е ясно какви ще са-кажи и на нас,че да имаме време да те разубедим ако са неподходящи за размера на аквариума :D

Неактивен Gabrielka

• Регистриран потребител
« Отговор #15 : неделя, 17 ноември 2019 г., 15:31 ч. »
Писала съм вече, даже ще ги намаля още вероятно. По 4 бр. тернеции и неонки, заради пасажния им характер и 1-2 сомчета. Трябва да почета и за охлювите. Искаше ми се един, ама не и да станат цяло стадо после :D

Неактивен Gabrielka

• Регистриран потребител
« Отговор #16 : събота, 30 ноември 2019 г., 18:41 ч. »
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=rgh1575132257l.jpg Стартирах всичко и поетапно в аквариума, обаче днес забелязах странни прозрачни нишки като плесен в основата на растенията. Изумена съм как завъдих толкова бързо водорасли или каквото и да е. Сега ще трябва да чета и водорасловата секция или нещо подобно, за да излекувам растенията.

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #17 : събота, 30 ноември 2019 г., 21:36 ч. »
Бактериални колонии са това,не водорасли.Анциструсите ги ядат,както и някои други риби.При новостартирани аквариуми се появява,както и ако се сложи корен в аквариума.

Неактивен Gabrielka

• Регистриран потребител
« Отговор #18 : събота, 30 ноември 2019 г., 22:13 ч. »
Благодаря за насоката, ще прочета по темата. Иначе има два малки анциструса.

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #19 : неделя, 01 декември 2019 г., 10:29 ч. »
За това няма какво да се притесняваш.Напълно нормално е в новостартиран аквариум.До няколко дена ще изчезне само....е и Анцитрусчетата ще му помогнат ;)
Не пускай нови рибки обаче в следващите няколко седмици.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #20 : сряда, 11 декември 2019 г., 19:35 ч. »
И не ги храни. Иначе няма да вършат работа.

Неактивен Gabrielka

• Регистриран потребител
« Отговор #21 : сряда, 11 декември 2019 г., 20:04 ч. »
Да, да, така направих, в крайна сметка смяната на част от водата, сомчетата или филтъра изчисти на 90 % проблема. Вече си живуркат доволно няколко тернеции и неонки. Ще се надявам след толкова четене да се радвам дълго на аквариумчето. Макар и малко си е очарователно да гледам как плуват дребосъците.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #22 : четвъртък, 12 декември 2019 г., 00:07 ч. »
Не прекалявай с рибите. В този съд няма да е толкова комфортно на рибите. Дребосъци сега, след два-три месеца вече ще си искат пространството. Или ще има последствия. Имай го предвид!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.