Автор Тема: Първи аквариум - начинаещ  (Прочетено 49932 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kristiqn Todorov

• Активен потребител
  • Публикации: 164
Отг: Първи аквариум - начинаещ
« Отговор #285 : събота, 22 януари 2022 г., 13:54 ч. »
Колеги имам друг въпрос, обмислям да мина на аквариум с 80см дължина нещо от сорта на 100-120литра обаче шкафа ми е 70см, ако сложа пдч плоскост от горе 85-90см и я разпределя да стърчи от двете страни с по 7-8см за да мога да ползвам сегащният ми шкаф и от горе сложа аквариума дали ще има проблем?

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #286 : събота, 22 януари 2022 г., 14:25 ч. »
Не, не мисля, че ще има проблеми - стига шкафа да понесе по-голямата тежест.
По добре да е с дължина 90см.

• Активен потребител
« Отговор #287 : събота, 22 януари 2022 г., 17:31 ч. »
Да сега точно това съобразих че сега акваирума тежи около 75 кг и шкафа като го гледам  повече от 100кг ще е нож с 2 остриета и май ще го обмислям още време

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #288 : събота, 22 януари 2022 г., 20:01 ч. »
Дай снимки на шкафа да видим. П-принцип такива конзолни излизания до 10сммот всяка страна не би трябвало да са проблем. Виж готови фирмени сетове ли ги правят. На Ехайм шкафовете даже нямат гръб а някаква укрепващ конзола…
Хоби или тиха лудост?

• Активен потребител
« Отговор #289 : неделя, 23 януари 2022 г., 13:12 ч. »
шкафът ми е такъв само че от виденов 70см с 2 вратички и сега на този аквариум 63 литра по средата леко се е огънала горната хоризонтална пдч плоскост

https://www.google.bg/search?q=shkaf&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjTrIjU3sf1AhVqR_EDHeLwA0IQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=937&dpr=1#imgrc=jpIjten_3nebrM

Неактивен EmiliqnD

• Активен потребител
  • Публикации: 76
« Отговор #290 : неделя, 23 януари 2022 г., 15:51 ч. »
Ако по средата няма вертикална преграда,която да подпира плота на самия шкаф не е добре!Ще провисва до едно време и после ще има пук!

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #291 : неделя, 23 януари 2022 г., 15:57 ч. »
Ще ти трябва нов шкаф, по твои размери. Не би трябвало да е повече от 200 лв.
Аз имам шкаф за аква 60/30 мисля, мислех да му слагам голяма плоскост от горе но се отказах. Стои неизползван, ако те интересува на ЛС.
Или ако ти се отдава може да укрепиш наличния с вертикала както каза колегата. И от към гърба. Може и някакви метални планки да прихванеш за да стегне вертикал и хоризонтал. Не знам дали нямаш някакви плоскости под ръка. От стари шкафове. Може да дублираш страниците, хващаш с видии и после фолио.
Но шкафа е слаб, имам мебели на Виденов, не стават за аквариум като твоя.
Хоби или тиха лудост?

• Активен потребител
« Отговор #292 : неделя, 27 февруари 2022 г., 20:29 ч. »
Здравейте, бетарника в който има 1 бета 1 анцитрус и 2 охлюва е около 10-11литра, мога ли да добавя вътре някъква друга риба че да го 'разчупа' малко. Бетата си е намерила скривалище и излиза главно само да яде, помотва се 10тина мин докато и се даде храна и си седи все на 1 място, не е много активна може да е до самата рибка не знам, но аквариума е доста скучен така да го нарека децата не му обръщат внимание, искаше ми се да пусна женкса бета но май няма да е ок. Ще сгреша ли ако пусна 2 гупи ендлер мъжка и женска примерно? Или ако имате други предложения в аквариума има 2-3 анубиаса малко роголистник и 3-4 стръка сагитария която не се развива много добре. Осветлението е ЛЕД крушка Е27 и 'ТОП' филтър с 400л/час филтрация с гъба и керамика

Неактивен dennis

• Активен потребител
  • Публикации: 102
  • Нас. място: София
« Отговор #293 : неделя, 27 февруари 2022 г., 22:33 ч. »
Само с бетата и охлювите ще стане най-добре като вариант. При всички положения мястото на анциструса не е там. Ако толкова искате още рибки няма да има проблем да вземете ендлерки да, но имайте предвид, че децата няма да им обърнат особено внимание с този им размер. Боя се, че няма как всички да са доволни.

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
  • Нас. място: Варна
    • Моите аквариуми
« Отговор #294 : понеделник, 28 февруари 2022 г., 16:35 ч. »
Аз не виждам някакъв особен избор на риби за 10л съд.Пиша съд,щото не е аквариум това за мен.Една бета и дотам.То и за бета даже не е оптимален размер.Като искаш пусни  ендлери или микроразбора галакси.Анциструса не е за там.

Неактивен Daniel

• Dwarf Amazon Enthusiast
  • Заслужил потребител
  • Публикации: 210
  • Аквариум: Гола Вода
« Отговор #295 : понеделник, 28 февруари 2022 г., 21:52 ч. »
Може да пробваш с ембер или зелена тетра, също и  коридорас хастатус или пигмеус.

• Активен потребител
« Отговор #296 : вторник, 01 март 2022 г., 19:55 ч. »
Анцитруса има опция да го преместя в 63литровият но там има още 3 анцитруса дали и там няма да им стане тесно? Имаше 5-6 корони които не ми допадна как чистят образувалите се водорасли по растенията и затова го пуснах в малкият той е сравнително малък на размер около 2.5см. Мога да добавя добавя още 2 охлюва корона.
Ембари имам 4-5 в по големият и не ми харесват много, остава галаксита или ендлер гупи кое ще е по добре? Аквариумчето е малко, разбирам, но имам го и не искам да седи захфърлено в някой ъгъл мисля че за бетата е перфектно просто ми се иска да щъка още нещо вътре.

В големият имам доста растителност дали пречи на рибите? Не ми се кастри но иима участъци от аквариума в които само анцитрусите ходят, другите риби не припарват дали да кастря?

Неактивен dennis

• Активен потребител
  • Публикации: 102
« Отговор #297 : вторник, 01 март 2022 г., 20:50 ч. »
Добре е да подрязваш от време на време, но вече трябва да прецениш разликата между добре залесен или задушен аквариум. Също трябва да имаш предвид, че всяко същество, било то охлюв, риба или ракообразно, влошава повече отколкото допринася за екосистемата в аквариума. Дори най-добрите аквариумни чистачи влияят по-скоро негативно отколкото позитивно в малки и претоварени аквариуми. Моят съвет е да оставиш бетата, 2-3 охлюва и добави няколко нано рибки по твой избор, ти избираш ендлери или галаксита. Тук вече ще трябва да поддържаш аквариума с кастрене, да не намаляваш и без това малкото място за плуване на рибките и то да внимаваш повече - в малка система равновесието е много по-лесно нарушимо.
Анциструса задължително трябва да се махне от там обаче. При всички положения ще му е по-добре в по-голямата аква. Ако забележиш агресия все ще намериш на кой да го дадеш.
Успех!

• Активен потребител
« Отговор #298 : четвъртък, 03 март 2022 г., 16:21 ч. »
Имам участък които ми се струва 'задушен' ще видя как да го подкастря при следващата смяна на вода, анцитруса има 2-3 места на които обича да седи и немога да го хвана но ще го мъча. А в по големият имам 5 ембера може да ги преместя тях но ми се струват много за това мислех за 2 гупи

• Активен потребител
« Отговор #299 : събота, 12 март 2022 г., 18:23 ч. »
Здравейте в големият аквариум едният анубиас му стана доста дълга основата, мога ли да я срежа на 2 и едната част да я прикрепя другаде? Или ще унищожа и двете части?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.