Автор Тема: Домашна храна за дискуси  (Прочетено 57733 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен }|{opukc

  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 437
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
Домашна храна за дискуси
« : събота, 08 ноември 2008 г., 19:51 ч. »
Тук искам да опиша в снимков материал една проста рецепта за приготвяне на кайма за дискуси. Продуктите не са много и се намират лесно в магазините, но във вариантите им може да се експериментира с различни зеленчуци/чушка, моркови, спирулина, спанак, коприва/, като съотношението винаги е в полза на рибата и сърцето, което да не надвишава 20% от общия продукт. Също така могат да се използват миди, скариди, калмари и др. морски дарове.
Продукти 1кг.
1. Телешко сърце
2. Рибно филе/мерлуза, хек, бяла риба/ - филето трябва да е обезводнено за да не разкашква храната.
3. Раци
4. Храна за риби на люспи/tetra pro colour, tеtrа spirulina/
5. 4 скилидки чесън
6. 50 гр. желатин, 10 гр. натриев глутамат/една чаена лажичка/, 4 яйчени жълтъка/сварени/







Обработка на продуктите - смилане, смесване, пасиране





Сместа се смесва с желатина и се поставя за 2 часа във фризера. Желира са по стандартния начин - желатина набъбва във вода, след което се нагрява и се сипва в каймата.



Готовата кайма се замразява на порции или се смила отново за по-голямо удобства при хранене.



Тази храна е натурална, без оцветител. За подобряване на червения цвят може да се използва astaxantin 5-10гр. на килограм или неговия аналог cantaxantina/carolif/ в дозировка от 1 до 10гр. килограм.

Малко допълнение - храна/за червени риби/, направена по-същия начин, но в нея има оцветител/1,2гр. - E122-Azorubine, Carmoisine/.



Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен dekapitatora

  • Регистриран потребител
  • ****
  • Публикации: 14
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #1 : петък, 16 януари 2009 г., 00:24 ч. »
Само за дискуси ли става?

Неактивен Благой

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София, Lulin Sity
  • Пол: Мъж
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #2 : петък, 16 януари 2009 г., 10:52 ч. »
Чудесна статия.
 :beer:

70l, 2x18W

Неактивен dok70

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
  • Пол: Мъж
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #3 : петък, 16 януари 2009 г., 11:52 ч. »

Много полезна статийка. :clapping:
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен kamos

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Пол: Мъж
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #4 : петък, 16 януари 2009 г., 12:13 ч. »
Отдавна имаше нужда от такава статия. 10х

П.П.
Това Фендер ли е?
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен }|{opukc

  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 437
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #5 : петък, 16 януари 2009 г., 17:26 ч. »
Това Фендер ли е?



!?!? Фендер - от къде да знам!! Нещо има бъгове със снимките. Като правя нова храна ще снимам и ще ги оправя. :kez03:
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен Daniel

  • Dwarf Amazon Enthusiast
  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 210
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Аквариум: Гола Вода
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #6 : петък, 16 януари 2009 г., 17:36 ч. »
Май пита за китарата :)

Неактивен kamos

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Пол: Мъж
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #7 : петък, 16 януари 2009 г., 18:38 ч. »
Май пита за китарата :)

Именно :)
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен zambo

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 219
  • Нас. място: Плевен
  • Пол: Мъж
  • Анатоли Тодоров
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #8 : петък, 16 януари 2009 г., 20:06 ч. »
Къде видяхте китара ?
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. RED CHERRY + Cambarellus montezumae  
42 л. Cambarellus montezumae

Неактивен Daniel

  • Dwarf Amazon Enthusiast
  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 210
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Аквариум: Гола Вода
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #9 : петък, 16 януари 2009 г., 21:20 ч. »
имаше една китара на мястото на една от снимките но }|{opukc я оправи :)

Неактивен dok70

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
  • Пол: Мъж
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #10 : неделя, 22 февруари 2009 г., 16:18 ч. »
Ама добре ме "закаймихте" с този подробен снимков материал!
В тази връзка /вече е замесена/, с повече желатин няма ли да се разкашква по-бавно във водата?
И след като е на порции и във фризера, колко време може да се ползва?
Да не взема сега да си изтровя народонаселението, че не е малко.
Без малко да си запържа един кюфтак за мезе... :burp:
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен raiko

  • Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • *****
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
  • Пол: Мъж
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #11 : неделя, 22 февруари 2009 г., 17:43 ч. »
Не е необходимо да е повече желатина,аз дори слагам по-малко(30гр./килограм).Като си направя кайма,гледам да не ми остава повече от 6 месеца във фризера,но и по-дълго време ми е оставала и не е имало проблем.При замразяването е важно да се извади въздуха от пликовете и те да се подвият(или запечатат) добре,за да не изсъхва каймата.Добре е дебелината на замразените плочки да не е повече от 8-10мм.,за да може по-лесно да се отчупва дозата за хранене.

Неактивен dok70

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
  • Пол: Мъж
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #12 : неделя, 22 февруари 2009 г., 20:09 ч. »
Аз мислех не повече от месец! Направо ме успокои! :ok:
Ще взема да спретна още една дозичка с друг състав. :dance3:
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен }|{opukc

  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 437
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #13 : понеделник, 23 февруари 2009 г., 17:59 ч. »
С 1 кг изкарвам не повече от 2 месеца - съхранявам я в кутия от сладолед 1 кг. Чупя малки парчета, които ползвам най-много 2-3 дни, другото остава във фризера.

ПП Става и за мезе, ако не слагаш суха храна - дава неприятен вкус/пробвано е/. Иначе с малко подправки биха станали чудесни рибени кюфтета. :burp:
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен dok70

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
  • Пол: Мъж
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #14 : понеделник, 23 февруари 2009 г., 20:38 ч. »
Да вметна и едно въпросче специално към Райко /или др. занимаващи се със златни рибки/.
Разбрахме, че храната за дискуси е подходяща и за повечето рибоци.
Въпроса е този състав подходящ ли е за златни?
Предполагам са нужни над 50% растителни съставки и повече баластни вещества
заради ускорения метаболизъм? :dontknow:
Луд умора няма, само се поти!

 



Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.