А ето и самият шкаф за аквариума. Направен е строго съобразен с помещението и мястото, което ще заема до камината. По тази причина долната му лява част изглежда незавършена в момента, но ако съм взел правилно размерите, той ще се впише много добре с ревизионното отделение на водната риза на камината. Ще видим.
Вратичките нарочно не се отварят, а се приплъзват към средата на шкафа. Целта е да се спести място при обслужването му.
Виждал съм много аквариуми, но аз реших, че моят трябва да има околна ивица от ПДЧ. В получената кухина ще поставя 2-3 см дебело парче фибран, корк, стиропор или някакъв друг материал. Имайте предвид, че моят шкаф има две плочи. Едната е закрепена здраво към основната конструкция и е дебела 18 мм, а другата ще изпълнява ролята на "носилка" за аквариума и е с дебелина 25 мм. Хем е достатъчно стабилно като основа, хем е практично при пренасянето му до вкъщи и няма да има опасност от чукване на стъклото в стените между етажите.
Следва да ви покажа залепването на разпънките и монтажа на аквариума върху плота. Това ще стане най-рано другата седмица.
Ето докъде я докарах днес:
В началото трябваше да сложа PVC фолио на две от страните. Първо почистих околния ръб, който ще остане под фолиото, след това намокрих с пулверизатор двете страни. Водата не пречи на залепването, а само помага.Горе-долу така:
Ако случайно сбъркате при поставянето на това ПВЦ фолио, единственият ви шанс да го коригирате е водата, с която сте напръскали стъклото.
След като стъклото беше намокрено добре, започнахме лепенето на фолиото.
Междувременно бях сложил ПДЧ-обложката в основата (само на сухо). Тя се вижда на снимките.
Фолиото се изглажда със заоблена изрезка от МДФ.
После взехме таблата, която ще е "носилка" и е дебела 25 мм. Там трябваше да закрепим неподвижно обвивката от ПДЧ. Това стана така:
Разпробихме отвори на маркираното място и след това закрепихме ограничителя със самонарезни винтове от долната страна.
След като прихванахме добре околното ПДЧ, трябваше да изрежем подложка за аквариума. Аз реших да
използвам ето това:
както виждате дебелината е само 4 мм.
За днес остана да залепим едната от двете надлъжни разпънки, а утре ще залепим и другата. Обърнахме аквариума на лицевата му страна и залепихме парче стъкло с размери 1000/60 мм, като го използвахме и за укрепващ ъгъл. Т.е. залепването не стана само по дължина на лицевата страна, а го залепихме и на късата страница.
Тук съм много горд, защото слагах МНОООООГО малко силикон.
Тънкото силиконово "червейче' се вижда много добре.
Ето така:
Така!
Остана да залепим и вторият надлъжен стъклен елемент. След това ще напълним аквариума експериментално. Ако не изпусне водичка, значи съм се справил. Ако го счупя или изпусне, значи трябва да съм в категорията "Излагации на живо".
Добре де, готов съм. Може и да не е станал перфектно, но това ще е новият ми аквариум в следващите няколко години.
Вчера залепихме втората надлъжна разпънка, така както го направихме с първата. Само им размених ъглите, за да може укрепването да е по диагонал и в същото време да имам достъп до задната лява част на съда:
Днес всичко беше залепнало добре и реших да доуплътня основните ръбове с допълнителен силикон. Почистих добре остатъците от предишното слепване, после обезмаслих повърхностите и положих силикон в ръбовете. Знам, че можеше да се мине и без тази процедура, но щом ще остане скрито от околожката реших, че няма да е излишна малко презастраховка. После ми хрумна, че след като имам една неизползвана напречна разпънка, мога да я използвам и да я залепя на дъното:
Най-накрая с леко намокрен пръст обрах силикона и изчистих излишния:
Утре ще напълня това чудо и в следващите няколко почивни дни ще го пренеса вкъщи. С това моето "лепене на аквариум" приключи.