Автор Тема: Проблем със зоантиди  (Прочетено 3245 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
  • Публикации: 199
  • Нас. място: София
Проблем със зоантиди
« : понеделник, 29 ноември 2010 г., 12:31 ч. »
Не знам как точно да го нарека този проблем. Въпросната колония я имам от около 2 месеца. От самото начало не се отваряха много добре. Отдадох го на прекалено силното осветление - гледани са до преди мен на луминесцентно осветление, а сега са под 150вата метал-халид. Когато не свети халида, а само две актинични Т5-ци ми се струват малко по-отворени...
Вчера анемонията се разходи малко по тях и се затвориха хубаво и успях да ги разгледам. Първо ми се стори, че са нападнати от някакви буби, но после видях, че това май по тях е пясък. Един-два пъти са били пръскани с пясък при откачане на циркулационните помпи (преди да сменя лепките с магнити).
Някаква идея - пречи ли им това, може ли да се направи нещо?

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Проблем със зоантиди
« Отговор #1 : понеделник, 29 ноември 2010 г., 13:47 ч. »
Сигурен ли си, че това е пясък?
Многократно съм посипвал моите колонии с пясък. Не съм го правил нарочно, но когато вадя макро алгите се случва пясъкът от корените им да се разстели над коралите. Никога не се е задържал в този вид. С леко движение на ръката раздвижвам водата над колонията и пясъка пада на дъното от създаденото течение.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #2 : понеделник, 29 ноември 2010 г., 15:23 ч. »
Мисля, че здравите зоантиди се чистят от попадналия по тях пясък доста бързо. По-добре се вгледай дали тези бели частички не са тъкан от самите полипи.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
  • Публикации: 199
  • Нас. място: София
« Отговор #3 : понеделник, 29 ноември 2010 г., 16:42 ч. »
Заприлича ми на пясък. С просто око не мога да ги видя много по-добре. Чак като ги хванах с макрото ги видях на монитора.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.