Автор Тема: Едногодишните килита или историята на оцеляването  (Прочетено 34469 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен galagata

• Активен потребител
  • Публикации: 23
Отг: Едногодишните килита или историята на оцеляването
« Отговор #15 : понеделник, 06 февруари 2012 г., 17:24 ч. »
Ще се съобразя с препоръките на администратора и ще се опитам да бъда по-мек в изказа си. Само за "непреведените два реда". Не превеждам, защото нямам време, но от време на време пиша и ме превеждат.

Фактът, че авторът на статията никога не е виждал биотоп на ануални риби на живо (при все че се занимава повече от 30 години с килита) и си е правил преразкази в картинки е причина за разпространяване на неистини и създаване на масови заблуди сред акваристите. Неистини, които от постоянно преповтаряне в последствие се превръщат в истини. Това е така да се нарече нещо като синдром на преписвачите. Не си видял с очите си, но приемаш, че щом друг го казва значи е верно.

По долу изложените аргументи са на база личен опит..

- водата в биотопите е мътна поради естеството на почвите.
- единствените, които могат да глътнат кили по погрешка са крави, които пият вода от гьоловете по няколко пъти на ден.
- птици освен да пият вода не съм забелязвал край биотопи на ануални риби та макар и биотопите да са били в крайна фаза - на ден-два от тотално пресъхване.
- инсекти - само водни и то рядко. В една от 20 локви и то единични екземпляри.
- окраската на гърбовете на повечето килита е такава, че дори и в чисто прозрачни локви трудно се забелязват отгоре.
- местообитанията не са изолирани и това не води до ограничаване на генетичното разнообразие. По време на дъждовния сезон равнината заприличва на огромно езеро. Рибите от точка А се срещат с рибите от точка Б, В, Г... и т.н. Като спрат дъждовете и водата започне да се изпарява и се оттегли в близките депресии рибите които се намират в близост се оттеглят с нея. Това може да са риби излюпени в точка А,Б, В...Ю, Я....Тая година в локвата има един вид, другата друг, на третата може и да няма килита.
- авторът не е обяснил въз основа на какви проучвания смята, че най-едрите мъжки остаряват и умират първи. Съжалявам, но това са световни глупости.
- мога да говоря за биотопи на Nothobranchius-и и мога смело да кажа, че там неможе да става въпрос за никакво доминиране. Биологичното време им е кратко, няма време за перчене и любовни игри - просто всеки натиска де каквото и когато свари.
- естеството на почвите , които са много специфични (вертизоли) правят crust "коричка" на повърхността и поради факта, че имат свойството да задържат големи количества вода не позволяват яйцето да се дехидратира, ако ще температурата на въздуха да е 50 градуса.
- в аквариумни условия - виждал съм по-малки мъжки да пребиват доминиращия до смърт.
- това с разделянето на мъжките и женските може и да работи при Aphyosemion-и и други неануални риби, с които авторът има значително по-голям опит, но при ануални риби където се надпреварваш със времето такова едно разделяне е нищо повече от загуба на ценно време и хайвер.
- за формата на мъжкия. доминантните развиват така наречения humpback или чело и това с нищо не ги прави по-некачествени от другите дори напротив...но такова нещо се набюдава само в аквариумни условия. В природата никога не съм улавял кили с humpback. Както вече споменах там няма време за демонстрации.

Неактивен galagata

• Активен потребител
  • Публикации: 23
« Отговор #16 : понеделник, 06 февруари 2012 г., 17:28 ч. »
Дано съм бил полезен.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #17 : вторник, 07 февруари 2012 г., 03:22 ч. »
Всяка гледна точка е добре дошла. Благодаря за отделеното време. :drinks:

Неактивен killiman

• Модератор на раздел
  • Публикации: 216
    • Продажба на аквариумни рибки!
« Отговор #18 : неделя, 12 февруари 2012 г., 10:37 ч. »
Много обичам такива изказвания от позицията на крайна инстанция.  :)  И в тях не липсват световните глупости.  ;)
Няма нищо по-нормално от това да не се виждат птици покрай временните водоеми по времето, когато експедициите са в източна Африка. Огромна част от водоплаващите и водогазещите пернати отдавна са мигрирали на север. А дали разни влечуги, риби и земноводни гълтат килита без да искат също е много интересен въпрос.
Да се твърди, че в природните водоеми няма перчене, е съща така една от световните глупости. Само че в и без това не толкова бистрата вода нещата се развиват по малко по-различен начин отколкото в аквариума.
Смятам, че ако човек има достатъчно време да се занимава, ще постигне по-добри резултати при развъждането дори и на ануланите кили рибки по начина, описан от автора на статията. Да, ануланите килита хвърлят хайвер всеки ден, но не съм убеден, че това е нонстоп по 24 часа в денонощието, както оставаме с впечатлението от текста на критиката. По мои наблюдения един женски нотобранхиус изхвърля от себе си дневната порция хайвер за около 20-40 минути. И дори да са 3-4 женски в не голям аквариум с един мъжки, то останалото време от светлата част на денонощието не е най-приятното за тях. И смятам, че ако се събират всекидневно с мъжкия за малък период от време - то това ще е най-ползотворно за всички: женските ще могат да почиват на спокойствие, ще се хранят добре, а и количеството хайвер ще се увеличи.
Че веднъж Давид е победил Голиат знаем още от библията. Но да се твърди, че това е ежедневие на базата на единични случаи, е световна заблуда и манипулация.

galagata, в този форум няма нужда да те превеждат, предполагам, че първо пишеш материалите на български. За всички ще е много интересно да прочетат творчеството ти.

Неактивен aquario

• Активен потребител
  • Публикации: 21
« Отговор #19 : събота, 14 април 2012 г., 23:33 ч. »
от къде могада се сдобия с нотобрахиусче + 1-2 женски,преди време случайно си взех от магазин жълт с сини очета и червено плавниче а женската беше бяла:)

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #20 : неделя, 15 април 2012 г., 07:01 ч. »
В момента отникъде. И аз тършувам от 2 месеца за тях. Ако намериш случайно някъде, прати ми едно Л.С., моля те.

Неактивен aquario

• Активен потребител
« Отговор #21 : понеделник, 23 април 2012 г., 17:41 ч. »
ще пробвам от тайланд ама са много бъгави сайтовете и ме притеснява ретнгена по летищата...иначе догодина едни съотборници ако ходят там ще им поръчам 100 кила яйца:)

Неактивен killiman

• Модератор на раздел
  • Публикации: 216
    • Продажба на аквариумни рибки!
« Отговор #22 : вторник, 24 април 2012 г., 11:32 ч. »
Тия дни ще има внос на килита от Чехия, 1 вид нотобранхиус и няколко вида афиосемиони. Като имам повече инфо - ще пиша.

Неактивен aquario

• Активен потребител
« Отговор #23 : вторник, 24 април 2012 г., 11:43 ч. »
всъщност ние се познаваме по физиономия...ще мина през пазара или ми пиши ще си взема ,,едно време имаше едно гигантско кили забравих му вида...подържаш ли го още

Неактивен Hristo

• Активен потребител
  • Публикации: 113
  • Нас. място: София
« Отговор #24 : вторник, 24 април 2012 г., 18:55 ч. »
DanyGod, поздравления за положения труд и добрия превод! :clapping:

Относно доминирането при мъжките:

То е доста относително и доминирщите мъжки се сменят, бих казал, закономерно, без да им влиаят външни фактори, като хищници и т.н
Самото доминиране, така да се каже, иманентно включва ротация.
Какво имам предвид: Най-бързо растящият мъжки, най-бързо става най-едър и се превръща в доминиращ. Неговата доминация се изразява в това да заеме най-добрата /според него/ територия и да я охранява. Обикновено в аквариума това е най-отдалеченото и скришно място. Той си стои там и си доминира. Сигурно в природата се и чифтосва с женските, но в аквариума, наблюдавам, че това правят следващите по размер и ранг след него мъжки, докато той е зает изключително с това да си стои в скривалището си. Може би и затова се препоръчва за чифтосване да се избират средни във всяко едно отношение мъжки. Доказано е и че при тяхното потомство  пораженията от имбрийдинг са по-малки.
Така или иначе, понеже следващите по ранг мъжки, освен, че се забавляват с женските, се и хранят добре /докато доминиращият почти не напуска обителта си/, скоро някой от тях става по-едър от него и му отнема трона.
Сега вече свалил от плещите /плавниците/ си тежката царска корона, бившият доминиращ мъжки може на свой ред също да му отпусне малко края... :)

Относно стратегиите за оцеляване на хайвера:

При напълно пресъхващи водоеми, когато падне дъжд, веднага се излюпват няколко "разузнавачи", защото ако се излюпят всички и дъждът е мимолетен, локвата може да се изпари преди и най-бързо съзряващите риби да успеят да съзреят и да хвърлят хайвер и в такъв случай популацията в тази локация ще загине.
Ако водата се задържи определено време, тогава другите зрънца "разбират", че дъждовният сезон е дошъл трайно и се излюпват и те.
Все пак остават и такива, които продължават да се "инатят" и не се излюпват. Те са така наречените sleeping eggs - спящи яйца, които са последната застраховка на вида за най-екстремни дори и по "кили стандартите" условия.

В домашни условия някои килита се излюпват едва ли не веднага след заливането на преседял месеци торф и това според мен е едно от най-вълшебните преживявания в акваристиката! :)

Относно продъжителността на живота на Notobranhius rahovii:

В резултат на дългогодишният имбрийдинг, поради ограничени бройки от една и съща локация циркулиращи в хобито, рибките започват драстично да се израждат понякога дори още след шестия месец и е направо мъчително да ги гледа човек, как се мъчат.
Силно се съмнявам, че Notobranhius rahovii, Beira airport 98, каквато е локацията на разпространените в България, а и на много други места в Европа рибки от този вид, ще доживее до двугодишна възраст.
При мен мъжки Notobranhius corthausae red живя до 1 година. и 7 месеца, а женската - година и 9 месеца, но това е огромно изключение.
Чифт Fundulupanchax gardneri gardneri живяха 2 години и половина, но и това също е изключение, дори и за такива строго не ануални килита.
Не всичко, което има бузи е лице :)

Неактивен Hristo

• Активен потребител
  • Публикации: 113
  • Нас. място: София
« Отговор #25 : вторник, 24 април 2012 г., 19:10 ч. »
Чак след като си публикувах горното пространно изложение, видях, че темата имала и втора страница на която са се изказали хора с несравнимо по-голям от моя скромен опит, който съм споделил. :-[
Не всичко, което има бузи е лице :)

Неактивен aquario

• Активен потребител
« Отговор #26 : сряда, 25 април 2012 г., 11:18 ч. »
ясно е за проблема при кръвосмешението,въпросът е как да се подържа популация ...трудно ще бъде да се търсят братовчеди а и времето явно е малко,но тук може да поставим въпроса ,дали след като животът им е толкова кратък,може би адаптацията им е по бърза,т.е.ако разделим едно семейство и го гледаме при различни условия,след две три поколения вероятно ще са се променили достатъчно за да се укрепи генът(дано ми е достатъчно ясна идеята:)

Неактивен aquario

• Активен потребител
« Отговор #27 : четвъртък, 26 април 2012 г., 12:56 ч. »
абе направо ще си призная..аз съм за кръстоските винаги когато това е възможни и особено ако е по здравословни причини

Неактивен aquario

• Активен потребител
« Отговор #28 : петък, 27 април 2012 г., 22:04 ч. »
в  хита ме изпревари някои с нотосите и се награбих с афиоси :dontknow:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.