Ще си позволя, на базата на практическия опит, който имам, да внеса някои уточнения и полезни съвети.
Новородените на огромна част от видовете живородки, да не казвам всички, се излюпват/раждат достатъчно големи за да се разчита на инфузория. Напълно възможно е те да се захранят с новоизлюпена артемия. Но не веднага, а на следващия ден след раждането, тъй като се раждат с не напълно усвоени жълтъчни мехурчета. Добавянето на новоизлюпена артемия в малкото количество вода , което обикновено е в родилните аквариуми, веднага след раждането може много бързо да унищожи цялото поколение, тъй като артемията е соленоводно животно, което в сладка вода живее едва няколко часа. Умрелите науплии от артемии могат много бързо да "развалят" водата и да причинят масова смърт на малките рибки. Помощно средство в такива аквариуми са охлювите, обикновено планорбис, които изяждат неусвоената храна.
Много са относителни и пропорциите на съотношението сол/вода/яйца на артемия. Най-добре е да се потърси информация от колеги. Възможно е огромно количество от яйцата да си излюпват в 500 мл вода. Също така всяка артемия има различен период на излюпване, който може да се удължи или съкрати от температурата на водата. При по-висока температура артемията се излюпва по-бързо и обратно - при по-ниска температура този срок се удължава. Например, хубавата американска артемия се излюпва в рамките на 20-30 часа, а българската за около 60-70 часа.
Напоследък, специално за живородките си, използвам декапсулирана артемия, която дава учудващо добри резултати и спестява от времето ми.
Не съм много убеден, че тубифексът трябва да се нарязва точно върху картон. От влагата картонът се размеква и е напълно възможно при рязането на червейчетата част от него да се разпадне и да попадне в аквариума с малките рибки. Лично аз го нарязвам с помощта на малка ножичка в малък пластмасов съд, който много лесно се измива след това.
Особено важно за правилния и бърз растеж на всички малки рибки е постепенното увеличаване на обема, в който живеят.