Не знам дали не е късно за още едно мнение, но едва сега виждам темата. Това, което се опитваш да направиш е т.н. "herbie overflow" или сифонен преливник. Експериментирал съм с такъв преливник, но не влезе в реална употреба.
Плюсовете на такъв тип преливник са, че работи абсолютно безшумно, и поне на теория би трябвало да тръгва автоматично след спиране/идване на тока.
Минусите. Аз лично никога не постигнах 100% надежност при рестартиране на системата, т.е. преливника не винаги тръгваше. Което значи че или аквариума ще ти прелее или подкачващата помпа ще остане на сухо и ще изгори. Проблема идва от образуване на въздушна възглавница в най-горната точка на преливника (при спиране на тока, респективно подкачващата помпа), което нарушава ефекта на сифона. Решението е добавяне на някаква смукателна помпичка, която да изсмуква въздуха от най-горната точка и така да се възстанови ефекта на сифона (за това служи въпросното маркуче)
Втори много голям минус за мен е чисто естетически. Във времената, когато се стремим да скрием максимално всякакво оборудване сифона направо ти вади очите. Опитвал съм да го скрия с камари от камъни, става но е грозна работа. Все пак последното е въпрос на вкус.