Автор Тема: Външен съмп  (Прочетено 12755 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен discusfen

• Активен потребител
  • Публикации: 270
  • За контакти: 0893583724
Отг: Външен съмп
« Отговор #15 : четвъртък, 24 март 2016 г., 17:10 ч. »
Като отвориш клипа отстрани картинките на втората картинка има и размерите за определени литри.

Неактивен Penta

• Активен потребител
  • Публикации: 398
« Отговор #16 : четвъртък, 24 март 2016 г., 20:56 ч. »
П.П. синият шлаух с клапанчето не е нужен за тази система, не знам за какво го е сложил.

Мисля че е за първоначално запускане на системата, когато тръбите са изцяло пълни със въздух засмукваш през клапана и тръбите се пълнят с вода.

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 518
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #17 : четвъртък, 24 март 2016 г., 21:05 ч. »
Мисля че е за първоначално запускане на системата, когато тръбите са изцяло пълни със въздух засмукваш през клапана и тръбите се пълнят с вода.

Не, разбрах за какво е.
При мен върви със слаб дебит и се стича бавно при спиране на тока. При хубав дебит се стича силнои горе остава празно, след пускане само прелива, но остава въздушен джоб и се стича съвсем слабо, при,което помпата остава на сухо. Този проблем се решава с отдушник, който посредством маркуче се връзва на малка глава за да издърпа въздуха, тя е в съмпа и това е единствената и цел.

Неактивен Mr.J

• Активен потребител
  • Публикации: 79
  • Нас. място: София
« Отговор #18 : неделя, 10 април 2016 г., 08:46 ч. »
Не знам дали не е късно за още едно мнение, но едва сега виждам темата. Това, което се опитваш да направиш е т.н. "herbie overflow" или сифонен преливник. Експериментирал съм с такъв преливник, но не влезе в реална употреба.
Плюсовете на такъв тип преливник са, че работи абсолютно безшумно, и поне на теория би трябвало да тръгва автоматично след спиране/идване на тока.
Минусите. Аз лично никога не постигнах 100% надежност при рестартиране на системата, т.е. преливника не винаги тръгваше. Което значи че или аквариума ще ти прелее или подкачващата помпа ще остане на сухо и ще изгори. Проблема идва от образуване на въздушна възглавница в най-горната точка на преливника (при спиране на тока, респективно подкачващата помпа), което нарушава ефекта на сифона. Решението е добавяне на някаква смукателна помпичка, която да изсмуква въздуха от най-горната точка и така да се възстанови ефекта на сифона (за това служи въпросното маркуче)
Втори много голям минус за мен е чисто естетически. Във времената, когато се стремим да скрием максимално всякакво оборудване сифона направо ти вади очите. Опитвал съм да го скрия с камари от камъни, става но е грозна работа. Все пак последното е въпрос на вкус.

Неактивен logner

• Активен потребител
  • Публикации: 62
« Отговор #19 : вторник, 10 май 2016 г., 19:04 ч. »
От няколко седмици съм с такава система.Работи перфектно и няма проблем от преливане или оставане на сухо при спиране на тока.Експериментно спирах помпата над 10 пъти с различна разлика на тръгване дори до 2-3 часа тръгва без проблем ако имаш въпроси за нещо пиши.Мога и снимка да ти покажа,а по въпроса с въздуха който казваш решение то е много просто слага се клапан от помпа за въздух който позволява на въздуха от вътре да излезе ,а не дава такъв да влезне от вън на вътре. :)

Неактивен Mr.J

• Активен потребител
  • Публикации: 79
  • Нас. място: София
« Отговор #20 : вторник, 10 май 2016 г., 19:51 ч. »
Не знам дали на моя пост си отговорил  :) , но така или иначе поздравления, че системата ти работи перфектно и безотказно. Може би при мен нещо не беше направено както трябва, макар че уж не е някаква философия, но не постигнах безпроблемно рестартиране и се отказах. После модифицирах преливната колона и постигнах почти безшумна работа (което беше причината да пробвам "хърби"то) и одисеята приключи. Все пак ако някой ден се върна на тази идея ще взаимствам опит.  :drinks:

Неактивен logner

• Активен потребител
« Отговор #21 : вторник, 10 май 2016 г., 19:57 ч. »
Мерси :)
Даже съм я направил по усъвършенстваната  версия не като тази на клипа и се получи много добре и красиво.
Наистина както казваш не е голяма философия само едно правило ,че всичко трябва да се лепи много добре за да не остане някое процеп от където да покапва или да взима въздух.

Неактивен geshi

• Активен потребител
« Отговор #22 : сряда, 11 май 2016 г., 08:52 ч. »
При мен работеше идеално докато не сложих по широки тръби. Като се стича по бързо водата по някой път не иска да тръгне след спиране на тока. Дай някоя снимка, може нещо да съм пропуснал.

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 418
« Отговор #23 : сряда, 11 май 2016 г., 09:17 ч. »
При мен работеше идеално докато не сложих по широки тръби. Като се стича по бързо водата по някой път не иска да тръгне след спиране на тока. Дай някоя снимка, може нещо да съм пропуснал.

Става така защото долния край на тръбата не е във вода и като е широка тръбата водата може да изтече бавно и накрая не остава нищо в нея до първото коляно горе.
Поради тази причина съм виждал да се правя по 2-3 такива системи за да е по-сигурно а в същевременно да има по-голям дебит .

Неактивен logner

• Активен потребител
« Отговор #24 : сряда, 11 май 2016 г., 16:58 ч. »

Сега с какво ф на тръбата си го направил?Имаш ли кран който да контролира колко да тече водата на долу полезен е много.

Неактивен geshi

• Активен потребител
« Отговор #25 : сряда, 11 май 2016 г., 17:19 ч. »
Нямам кран, фи 20 са тръбите.

Неактивен logner

• Активен потребител