Здравейте,
Въпросът ми е свързан със самата изработка и всичко преди стартирането на аквариума, понеже искам да е по поръчка и не знам дали има специални хора занимаващи се с това или всеки квартален стъклар върши работа.
Някой да препоръча или предложи къде мога да търся някого, който да ми направи аквариума?
Същият въпрос и за самата секция/шкаф, на която искам да седи поставен, за да е достатъчно здрава. Става дума за София. Или няма чак такова голямо значение?
Гледах разни хора да предлагат услуги по OLX, но нямам никаква представа от цени или качеството, което трябва да търся. Сещам се за един стъклар точно на Красно село, при който познат си прави преди няколко години около 500 литров. От OLX май не бяха в София повечето, но пращали постоянно по куриери без проблем.
Също гледам във форума, че хората си правят доста готини шкафове сами. И аз съм си направил схема на SketchUp с размери и сметки, но моето е по-скоро клонящо към малка секция и не ми се прави с нарязани плоскости от строителните хипермаркети, затова питах дали някой е правил по поръчка някъде.
По OLX също гледах и изработване на капаци с диодни лампи за определена светлина.
Нямам представа и какви канистъри са качествени и предпочитани, бяха ми препоръчали Eheim, но е пълно с много други модели и не ми е ясно кое ще ми свърши работа. Прочетох, че по мощност е необходимо филтърът да бъде с дебит 2-4 пъти обема на аквариума за час, което ме ориентира малко по какво да го подбирам, но все пак са добре дошли коментари. Досега не съм имал канистър, а само от обикновените вътрешни филтри.
Аквариумът, който замислям ще е нещо от типа на 27.3*98.3*63 или ~165 литра вътрешен обем. Трябва ли да смятам в този обем и височината на капака?
Това няма да ми е първият аквариум, имам 90 литров от над 20 години, но напоследък не живея където се намира той и го занемариха доста. А пък и той не е първа младост - има външна винкелова рамка с маджун, ако се сещате за тези
. Предпочитам да си стартирам нов и да спася, ако останат някакви риби.