Хаха много забавно Tова не са шарани, а рибки по 4-5см. Някои дори нямат и толкова. За тях 100 литра е все едно футболно игрище за човек. Да не говорим че взех всички като бебета и едната порастна около 10 см във 40 литровия аквариум. Продаи тази причина си смених аквариума и си взех 80 литра, да мога да отглеждам всякакви видове рибки. Ако исках да гледам 3 4 златни щях да си остана със 40 литровия. Преди седмица размених със един приятел двете най-големи златни за 5 африкански цихлиди и си купих нови две бебета златни около 2-3см. Скоро планирам да сложа още една златна рибка черен телескоп и 2 воални скаларии, както и още някое лепещо сомче. Рибка не ми е умирала повече от половин година. Последната която умря беше гупа след като роди. Водата също почти не е мръднала, а не съм я сменял от последните снимки, които съм публикувал, някъде около 20 дена. Само 3-4 туби прелях (40литра някъде) и мия помпичката всеки ден.
Единственото забавно нещо е, че си мислиш, че ги отглеждаш тези риби и ни обясняваш как един 100 литров аквариум е като футболно игрище за тях. Да някой нямат толкова заради липсата на желание на собствениците им да търсят информация и да се образоват. За твоя информация златната рибка е от семейство шаранови и и трябва 20-30 литра на риба, това че имаш 80 литра аквариум не означава, че можеш да гледаш всякакви риби. За скалариите да не говорим аз отглеждам 4 в 150 литра( за мен това е минимума за тях ). Африканските цихлиди и те си имат своите особености. Като цяло всичко което си написал са пълни глупости.
В момента това което имаш е супник в следвие на липса на информация или мързел да потърсиш информация.
Ще те посъветвам да потърсиш във форума и не само в него информация за:
- азотен цикъл;
- профилите на рибите които имаш (там са описани условията необходими за тяхното отглеждане);
- що е то съвместимост на рибките;
- въобще информация за това какво представлява една затворена екосистема като аквариума.
Ето ти линк от който можеш да започнеш
http://www.aquaportal.bg/site/articles.php , за да отглеждаш рибките си правилно.