Автор Тема: Нов 180 л аквариум  (Прочетено 5636 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Dimi4188

• Регистриран потребител
  • Публикации: 11
Нов 180 л аквариум
« : четвъртък, 29 декември 2022 г., 17:18 ч. »
Здравейте! Начинаещ съм в акваристиката и ще се радвам да ми давате съвети за моя нов аквариум. Преди години съм гледал рибки в малко аквариумче 30 литра, но сега реших да взема 180-литров.
Аквариумът е на Eheim Vivaled 180 с поставка.
Размерите са 100х40х45 см. В комплекта има вътрешен филтър eheim biopower 200, нагревател eheim termocontrol 150 и една лед лампа за осветление 13.4 W. Закупих и помпа за аерация, за няколко декорациики. По-напред във времето обмислям да закупя още един филтър, но този път външен.
Искам да гледам не много риби, да им осигуря необходимото пространство за нормален живот, както и живи растения. Прочетох много от темите за начинаещи във форума и разбрах, че моето осветление от комплекта е повече от недостатъчно и ще си набавя още 3-4 лед лампи, заради растенията.
Бих искал да ми дадете Вашето мнение относно старта на моя аквариум и какви риби и растения съм избрал.
1. Растения
Изчетох профилите на повечето растения и направих своя избор за по-лесни растения. Те са:
Валиснерия
Сагитария
Микрозорум
Криптокорина
Хигрофила
Анубиас
За начало нямам СО2 система, ще видим за напред какво ще потърся за това. На първо време има ли възможност да ги поддържам с течните препарати от зоомагазините?
По колко време ме съветвате да им пускам светлина на растенията в началото 10-12 ч? В
За рибките съм избрал малко по-интересни от обичайните и ще се радвам да споделите дали ще могат да съжителстват заедно:
2-3 броя Какаду
15 броя неонки
10-12 броя цветни тернеции
5-6 рамирезии
2-3 Акара Блу
И 5 сомчета
Много ми се иска и някоя друга Бета за разкош да има, но Вие ще споделите мнението си.

В аквариума мисля да сложа 2 корена от Азалия (прочетох, че трябва да ги изваря 4-5 часа), и три камъка по-големи и по тях да аранжирам с растенията. За грунд взех Dennerle gravel slate grey, но е 1-2 мм, дали е прекалено ситен за растенията?
Определено няма да бързам за пускам рибките в аквариума преди да бъде безопасен за тях. Утре ще ми го докарат, ще го наредя и напълня с вода. Поне 30 дни няма да вкарвам рибки, не бързам, сериозно. Изчетох доста информация за старт, но едни пишат, че се сменя водата веднъж седмично, други - не преди появата на рибките. Аз мисля да я сменям 20% всяка седмица дори и да няма рибки, поправете ме ако греша.
Ще очаквам Вашите мнения, благодаря!

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Нов 180 л аквариум
« Отговор #1 : петък, 30 декември 2022 г., 05:44 ч. »
Здрасти и добре дошъл.
Изброил си 45 риби за 130 литра аквариум, което е много. Значи или сложи 20 неонки или тернециите. Какду и рамирези няма да е добра комбинация. Избери единия вид само. 4-5 броя маскс.
За Акара блу забрави. Цихлиди с тези риби ще е пагубно. Ще ти изядат растенията и ще ти избият другите риби. 1-2 мм е ситен грунд за аквариум с растения. Малко по-едър вземи. Ако ще чакаш да се завъди азотен цикъл, трябва да изчакаш поне 42-5 дена. След това зарибяваш постепенно. Всичко трябва да е плавно , без големи сътресения.
Растенията са ок. Засади ги на старта и гледай да не светиш много в началото.

Неактивен didak

• Активен потребител
  • Публикации: 41
« Отговор #2 : петък, 30 декември 2022 г., 09:23 ч. »
Не бързай да се филмираш с техниката. Филтъра е мн добър, ако не прекаляваш с рибите е напълно достатъчен. Осветлението е хубаво да разбереш колко лумена е. Около 20 лумена на литър ти е достатъчно за начало, не повече от 6 часа първия месец. В началото вода сменяй често, два пъти в седмицата по 1/3. След две седмици по веднъж. Всеки ден добавяй малко храна за рибки, ситна, най-добре за бебета. Никакви препарати и торове - торове се добавят, когато растенията са вече адаптирани и започнат да превземат аквата. СО2 е необходимо, дотолкова че ако е мн ниско ще имаш алги. Колко е високо зависи най-вече от параметрите на водата - РН и КН, а те зависят най-вече от параметрите на чешмяната ти вода. Препоръчвам ти тестовете на JBL /ленти/ с приложенито за телефон. Стойност на СО2 над 15 мг/л е достатъчна. Рибите най-добре също ги съобрази с параметрите на водата.

Неактивен Dimi4188

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : събота, 31 декември 2022 г., 14:48 ч. »
Здравейте! Благодаря за отговорите Ви. Не се бях замислял, че стават 45 рибки  ;) :D :D
Основно бих наблегнал на рамирези със сомчета. Вчера дойде аквариума, наредих го и засадих растенията. Моля да ми кажете дали правилно съм ги боцнал, докато още не са се захванали, ако трябва да ги местя. Филтърът си работи, водата е 25 градуса, светих им 6 часа. Няма мътилка от грунда или от корените, но ги мих старателно и киснаха 2 дни във вода. Ще сложа фон другата седмица, но се чудя в какъв цвят да бъде - черно или сиво? Осветлението е 1381 лумена, което прави 8-9 лумена на литър и ще се наложи да закупя още една лампа другия месец.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #4 : вторник, 03 януари 2023 г., 07:48 ч. »
Изчакай с осветлението. В момента растенията ти са твърде малко за стартиращ аквариум и не толкова изискващи светлина. Сложи черен фон. И чакай. Знам, че е изнервящо но така е. Туй черепче ми вади очите само, ама ако ти харесва на теб, няма проблем.

Неактивен Dimi4188

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : сряда, 04 януари 2023 г., 19:53 ч. »
Здравейте отново и за много години!
Привързах анубуаса и микрозорума към камъни, защото ги бях боднал в грунда  :dontknow: Сложих черно фолио на гърба, но бие малко на тъмно синьо, което е добре.
Взех днес канистър Eheim 250 с дебит 950 л/ч + вътрешния, мисля че ще е оптимална така филтрацията. Първоначално бях завъртял вътрешния филтър посока стъклото отпред, но след това го обърнах по дължината на аквариума.
За рибки избрах:
1. 4 скаларии
2. 4-5 рамирези
3. 10 родостомоса
4. 3 анциструса
Рибките са от един хабитат, мисля че ще може да си съжителстват нормално и спокойно.
Първо ще пусна анциструсите, след седмица и родостомосите.
На 50 ден от старта на аквариума ще пусна рамирезите, а скаридите накрая след още 10 дни примерно.
Ето какво се получи, чакаме рибките с нетърпение  :D

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : четвъртък, 05 януари 2023 г., 18:24 ч. »
Сега чакаш. :-)

Неактивен Dimi4188

• Регистриран потребител
« Отговор #7 : неделя, 08 януари 2023 г., 11:27 ч. »
Имам няколко уточняващи въпроса, които четейки форума, не мога да си дам отговор поради различните мнения.
Колко дни още да слагам от нитрифициращите бактерии?
По колко вода да сменям на седмица? - може ли да е през ден по 20 л или веднъж в седмицата по 60?
При появата на рибките, когато се хранят спира ли се филтъра, за да не отнася течението храната навсякъде?

Неактивен didak

• Активен потребител
  • Публикации: 41
« Отговор #8 : понеделник, 09 януари 2023 г., 09:50 ч. »
1. когато и да спреш, все е късно :)
2. и двата варианта са работещи
3. не се спира

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #9 : понеделник, 09 януари 2023 г., 14:52 ч. »
Моя съвет е да не се сменя вода. Спирай с бактериите. Фитър не се спира никога.

Неактивен Dimi4188

• Регистриран потребител
« Отговор #10 : понеделник, 09 януари 2023 г., 15:36 ч. »
Благодаря за отговорите Ви! Вчера си взех лимнофила и лудвигия, но в магазина ги резнаха на стръкчета и няма корени. Пуснах ги във водата на повърхността, тъй като трябва бая да ги забия в грунда. До колко дни ще им израсатят коренчета и има ли проблем да си плуват във водата свободно?

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #11 : вторник, 10 януари 2023 г., 10:35 ч. »
Ръгай ги смело в грунда, не би трябвало да им стане нещо. Там ще си израстат коренчетата. Плувайки свободно, няма да оцелеят.

Неактивен Dimi4188

• Регистриран потребител
« Отговор #12 : петък, 03 март 2023 г., 13:53 ч. »
Здравейте отново! Аквариумчето е супер и вече има обитатели. Сдобих се с лампа на флувал, но имам проблем. Крачетата на лампата са по-дебели от поставките под капака на аквариума и сега съм задължен да поставя капака върху лампата, но така се получават дупки отстрани, от които влиза прах. Дайте съвет как да се справя с този проблем, защото не искам да се разделям с тази лампа - растенията тръгнаха много добре и си има 24 ч настройки. Дали има някакъв начин да я вкарам под капака?

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #13 : събота, 04 март 2023 г., 06:18 ч. »
Ще трябва да дадеш една снимка на системата да я видим. Така, не мога да си представя какво имаш предвид.

Неактивен Dimi4188

• Регистриран потребител
« Отговор #14 : сряда, 21 юни 2023 г., 01:02 ч. »
Здравейте отново от мен.
Проблемът с лампата е отстранен - хванах и резнах малко от крачетата с един флекс и влезна идеално под капака на аквариума.  :D
Минаха малко повече от 6 месеца от старта и ето как изглежда за момента аквариумчето.
Малко е пренаселено, но чакат новия си 700 л дом  :D
4 скаларии
20 неонки
3 боции
12 тернеции
5-6 коридорасчета
2 анциструса
5 червени фантома
3 данио, 1 лабео и 1 торпедо, които са за седмица-две при мен временно
Вода сменям 50% през 2 дни. Температурата е 26 градуса.
Параметри от последния тест на водата:
NO2-0
NO3-18
GH >4
KH-6
Ph-6.4
Cl-0
CO2-35

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #15 : неделя, 25 юни 2023 г., 07:23 ч. »
Изглежда супер!

Неактивен Lightning_boy

• Активен потребител
  • Публикации: 34
« Отговор #16 : понеделник, 26 юни 2023 г., 07:22 ч. »
Здравей, колега. Някакво разумно обяснение защо се сменя вода на 2 дни?

Неактивен Dimi4188

• Регистриран потребител
« Отговор #17 : вторник, 27 юни 2023 г., 00:36 ч. »
Здравей! Тъй като рибките са над 50 вътре (чакат по-големия си дом), сменям през 2-3 дни водата, за да не се събира много органика и да растат нитратите. По препоръка на служителка в магазин за рибки, си взех сифона на jbl aqua in-out и става изключително лесно и бързо.

Неактивен Dimi4188

• Регистриран потребител
« Отговор #18 : неделя, 06 август 2023 г., 16:27 ч. »
Здравейте, отново съм с въпросите тук  :D
В края на месеца пристига новият аквариум и имам няколко питания:
1. Иска ми се да сложа нов грунд, а не да ползвам стария. Това ще бъде ли зле за растенията, които ще преместя от стария аквариум?
2. Имам 3 канистъра. 2 работят в момента, а третия седи и чака. Мисля да сложа единият работещ в момента в новия аквариум с половината вода от стария. На негово място да сложа за още 10 дни новия канистър в стария аквариум, за да се заселят бактерии в него и след това да го сложа в новия аквариум.
3. Колко време ще е нужно, за да се зацикли и да пусна рибките?
Благодаря.

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
  • Публикации: 112
« Отговор #19 : вторник, 08 август 2023 г., 09:47 ч. »
Здравейте, по въпросите Ви:
[size=0px]1. Иска ми се да сложа нов грунд, а не да ползвам стария. Това ще бъде ли зле за растенията, които ще преместя от стария аквариум?[/size][/color]
[/size][size=0px]Няма проблеми да го направите и ще им се отрази , като вариант може да сложите подхранващи таблетки в корените им така ще се окопитят по бързо [/size]
[/size][size=0px]2. Имам 3 канистъра. 2 работят в момента, а третия седи и чака. Мисля да сложа единият работещ в момента в новия аквариум с половината вода от стария. На негово място да сложа за още 10 дни новия канистър в стария аквариум, за да се заселят бактерии в него и след това да го сложа в новия аквариум.[/size]
[/size][size=0px]Няма лошо да го направите на бактерийте им трябва храна и в това топло време по бързо ще се развие цикъла според мен[/size]
[/size][size=0px]3.[/size][/size][size=0px]Колко време ще е нужно, за да се зацикли и да пусна рибките?[/size]
[/size][size=0px]вероятно ще да е под 10 дни, но можете да ускорите процеса , като добавите и готови продукти от фирми за тази цел.[/size]

Неактивен Dimi4188

• Регистриран потребител
Отг: Нов аквариум
« Отговор #20 : неделя, 07 януари 2024 г., 17:58 ч. »
Здравейте. След дълго чакане се сдобих с нов по-голям аквариум. Размери - 1.60 см дължина, 60 см широчина, 80 см височина. За филтрация 2хфлувал фх6, като в момента работи единия, а за втори канистър съм сложил един от по-малкия аквариум за по-бърз азотен цикъл. Старателно измих медията на другите два канистъра от стария аквариум в новия с цялата гняс + добавих купени бактерии. Осветлението e zet light 56W, но ме притеснява, че няма да стигне на такава голяма дълбочина и растенията ми може да не се развиват добре. Вариант е скоро да взема още една такава лампа. 3 дни след старта направих тест на водата с NO2-0 mg, NO3-10mg и пуснах 1/3 от рибките от стария аквариум. През ден пуснах и останалите риби.
Имам желание да отглеждам скаларии и въпроса ми е на този литраж колко мога да гледам. В момента са 6 броя. Благодаря и прикачвам снимка.

Неактивен EmiliqnD

• Активен потребител
  • Публикации: 76
« Отговор #21 : неделя, 07 януари 2024 г., 18:39 ч. »
Супер!Голям литраж си взел браво!Височината на аквата е супер за Скаларии.На тоя обем няма да сбъркаш ако удвоиш бройката им.Преди време гледах 6бр Скаларии ''Рио Нанай'' в240л. но аквата беше 50см. висока.При теб с тази височина ще се чувстват супер рибите.За бавни и непретенциозни растения мисля,че няма да имаш проблем с височината.Вариант е ,ако имаш проблем да намалиш водния стълб на 70м .Анубиаси,микрозоруми изобщо растенията ,които се привързват към корени и камъни може да ги привържеш по-високо до осветлението.Металхалоген също е вариант.Поздрави!

Неактивен Dimi4188

• Регистриран потребител
« Отговор #22 : неделя, 07 януари 2024 г., 18:47 ч. »
Растенията са ехинодоруси, криптокорини, микрозорум, лагенандра, явански мъх, анубиаси, дано се чувстват добре на тази дълбочина  :D
Много ми харесват скалариите, но по магазините в София не намирам по-интересни. Вие откъде ги взимате?

Неактивен EmiliqnD

• Активен потребител
  • Публикации: 76
« Отговор #23 : неделя, 07 януари 2024 г., 20:14 ч. »
От колега ги бях взел преди 7-8години.Сега от 2 години съм на други риби.Нямам представа от кой може да се вземат сега.
Ето ги моите,но на този клип още не са на максимален размер :)

https://www.youtube.com/watch?v=NEe8Uas56nM

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #24 : понеделник, 08 януари 2024 г., 05:36 ч. »
Намери Райко от Благоевград.

Aqua World 55 Astario