Автор Тема: Споделено - люпене на хайвер от клоуни  (Прочетено 5156 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Smeagol

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 164
    • youtube канал
Споделено - люпене на хайвер от клоуни
« : събота, 24 юли 2010 г., 16:15 ч. »
    Преди време някой ме беше питал на лично за някои насоки при люпенето на клоуни. Много съжалявам, че отлагайки отговора за по-свободно от ангажименти време, така и забравих да го направя :-[ . Сега изведнъж се сетих и срам-не срам ще драсна няколко думи, пък дано не ми се сърди :dontknow: . Опита ми е само с три вида клоуни (мароон, доматени и скункс), но смятам, че нещата ще са с подобно значение и за други видове. Има два - три пункта с по-голямо значение според мен:

1.Материална база. Тук има няколко неща, които ми се иска да споделя.  Започвам с големината на аквариума за люпенена хайвера и стартиране на личинките. Самият аз не обичам да оперирам с малки аквариуми, но тук 50-60 л плоски, не много високи аквариуми според  мен са оптимални.  Опитвам се да ползвам 120 л, но с тях имам редица практически проблеми, главния от които е оптималната концентрация на храната.  Оказва се, че в по-малки аквариуми личинките не само не се чувстват некомфортно, но и оцеляват по-успешно. Това се дължи както на по-лесното достигане на „концентрирана суспензия” от хранителни обекти, така също и на по-лесното поддържане на хигиена и по-икономичния разход на ресурси. Филтрацията, доколкото може да я има също е проблемна. Едно от малкото удачни неща в случая е обикновен „гъбен” филтър. Аерацията е изключително важна и непременно трябва да е със запас. Осветление – не много силно, но достатъчно за комфортно наблюдаване и непременно слабо и разсеяно нощно осветление. Естествено голямо количество предварително приготвена вода.

2. Хранителна база. Това според мен е главното в предварителната подготовка. Без що-годе нормален зоопланктон в големи количества по-добре не си правете труда. Под големи количества имам предвид поне няколко напълно функциониращи реактора, а те от своя страна работят най-пълноценно, когато се подхранват с фитопланктон (още няколко реактора J ). Не подценявайте този пункт. Ще са ви нужни огромни количества планктон, дори за малко на брой личинки и то в продължение на минимум седмица. Наистина доматените клоуни и от части скунксите се люпят доста по-едри (до два пъти! ) от например мароон - клоуните, но и за тях трябва много храна. На много места пишат, че личинките си късат от артемията и последната може да се дава едва ли не още от първите дни. Огромна лъжа! Особено за по-дребните личинки. Дори, когато част от малките минат на артемия големи количества зоопланктон трябва задължително да се добавят още няколко дни поред. Честотата на хранене е много важна! Минимум на няколко часа гъстотата на планктона  в аквариума на личинките трябва да се възстановява като не забравяме да заредим и за през нощта. Може и да пропуснете някое хранене, но ако изтървете примерно ден – край! Опитвал съм разни „хитрини” – номера не иска да минава. Ден без надзор и грижи и резултатът е нулев!

3. Хигиена. Това едруг фактор, който много хора подценяват, но той ги удря като бумеранг. Необходима е много внимателна подмяна на вода поне по ¼ в ден, особено в по-малки аквариуми. Рязката промяна в някой показател се отразява зле на голямо количество личинки, понякога до 70-80% не я понасят.

Май в общи линии е това. Другите неща са по-маловажни и всеки акварист с малко опит ще се справи без проблем. Успех!
" Безкарайни са само Вселената и Човешката Глупост като за Вселената не съм сигурен! "
                                                                                                          Айнщайн

youtube канал - http://www.youtube.com/stasis333

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Споделено - люпене на хайвер от клоуни
« Отговор #1 : понеделник, 26 юли 2010 г., 10:07 ч. »
Позволих си да направя темата самостоятелна, защото съм сигурен, че ще има и въпроси по нея.
Smeagol, благодаря! :drinks:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен badpit

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
« Отговор #2 : неделя, 01 април 2012 г., 20:17 ч. »
Здрасти,

наистина много интересна тема. А как си стигнал до мътенето на хайвера? От какви условия се нуждае рибката и на какъв период тя хвърля такъв ?

Неактивен Canary

• Активен потребител
  • Публикации: 170
  • Нас. място: Norwich, UK
  • On the Ball, City
« Отговор #3 : понеделник, 02 април 2012 г., 00:26 ч. »
Здрасти,

наистина много интересна тема. А как си стигнал до мътенето на хайвера? От какви условия се нуждае рибката и на какъв период тя хвърля такъв ?

Темата е от преди две години и не мисля, че ще получиш отговор!
Kick it off, throw it in, have a little scrimmage,
Keep it low, a splendid rush, bravo, win or die;
On the ball, City, never mind the danger,
Steady on, now’s your chance,
Hurrah! We’ve scored a goal, City! City! City!

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #4 : понеделник, 02 април 2012 г., 01:39 ч. »
Обещавам да звънна на Станислав (Smeagol) и да го помоля да отговори, ако има време и възможност.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #5 : сряда, 04 април 2012 г., 12:44 ч. »
Ето и неговия отговор. За съжаление си е забравил паролата и не може да влезе в момента. Беше така любезен да ми отговори.:

"Доколкото имам наблюдения отлагането на хайвер не е свързано с конкретни условия в аквариума, а единствено със зрелостта на родителите и годишното време (сезона). Биологичният часовник на клоуните е много силен и точен, поне на диво ловените. Доколкото си спомням за сезон повечето двойки отлагат поне шест или повече пъти хайвер като порциите може да се различават по бройка зърна и обикновено в началото са по-големи. Едрината на зърната в общи линии си остава еднаква, цвета почти винаги също. Различните видове или двойки може да имат малко разлика в периодите между отлагането , но да кажем грубо, че клони към две седмици (обикновено периода е равен почти точно с времето необходимо предните личинки да започнат активно хранене и да напуснат региона на излюпване".

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.