Автор Тема: "Астарио" - всичко за аквариумното осветление  (Прочетено 171832 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Отг: "Астарио" - всичко за аквариумното осветление
« Отговор #165 : събота, 24 май 2014 г., 19:46 ч. »
Ето с какви лампи Т5 24W разполагаме в момента - отговарям на запитване в друга тема:
Osram Skywhite 880 - 7,10
Osram Lumilux 830 / 840 - 5,00
Sylvania Grolux - 10,20
Sylvania Coralstar - 8,30
Sylvania Marinestar - 8,30
Sylvania Luxline 865 - 5,00

Оказа се, че Sylvania Aquastar няма, нещо, което ще коригираме в началото на следващата седмица. Нейната цена също е 8,30.
Посочените цени са с регламентираната отстъпка за аквапорталци. :)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен StoyanArnaudov

• Активен потребител
  • Публикации: 42
« Отговор #166 : неделя, 25 май 2014 г., 12:54 ч. »
Аз в момента съм със Osram Skywhite 880 Osram Lumilux 840 Sylvania Grolux и Sylvania Aquastar.Как да ги направя кои да светят 6 часа и кои 1.Благодаря и поздрави.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #167 : вторник, 27 май 2014 г., 09:22 ч. »
Аз бих опитала Grolux + Skywhite за основно осветление, защото е желателно Grolux-a да свети през цялото време.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен StoyanArnaudov

• Активен потребител
  • Публикации: 42
« Отговор #168 : събота, 31 май 2014 г., 16:23 ч. »
Направих ги така и визуално изглежда доста добре по-добре от Aquastar и Grolux.Вече ще видим растенията как ще тръгнат.Благодаря и поздрави.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #169 : четвъртък, 26 юни 2014 г., 22:51 ч. »
Такъв преработен капак мисля, че не съм ви показвала. Благодарности за собственика за предоставените снимки - бях забравила да го щракна. Този капак беше с две лампи T8 по 20W, вече си има 2 Т5 24W, рефлектори и вентилатор.

* IMAG0126e.jpg (156.68 kB. 1020x532 - видян 234 пъти.)

* IMAG0127e.jpg (186.94 kB. 1024x579 - видян 217 пъти.)

Няма да показвам аквариума, надявам се колегата да си направи профил.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #170 : понеделник, 14 юли 2014 г., 15:40 ч. »
 Още един капак за аквариум с малко странни размери - ширината на съда е само 20 см. Затова отварянето е пълно, с пантички отзад. Надявам се скоро да видим и самият аквариум, защото оригиналното му осветление е Sylvania Grolux + Philips De Luxe 950. Такава комбинация лично аз не съм виждала и ми е любопитно.  :)

* IMG_5501_e.jpg (40.26 kB. 450x268 - видян 1194 пъти.)

* IMG_5505_e.jpg (44.73 kB. 450x309 - видян 1228 пъти.)

* IMG_5500_e.jpg (320.74 kB. 1000x623 - видян 211 пъти.)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен ploskov

• Регистриран потребител
  • Публикации: 10
« Отговор #171 : събота, 30 август 2014 г., 16:52 ч. »
Здравейте,

и аз с преработка на осветление (явно aquael са добри в правенето на капаци изискващи преработка). Опитах да сменя 11W лампа с LED лента залепена върху метална пластина - дотук - добре...

Свети добре - имам само непретенциозни растения - хигрофила, спирална валиснерия и мисля да пробвам криптокорина вендити зелена.
Дълбочината е 30 см.
Проблема е в лентите - дори при гаранция 2 год. - едва изкарват 6 месеца:

Молбата ми е да ми препоръчате или по-добре доставите качествена лента която да издържа по-дълго.
Захранванията ми са от Ledpower - но последните посещения нямаха ленти 3528 студено бяла и топло бяла.

Благодаря предварително
Петър

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #172 : неделя, 31 август 2014 г., 10:45 ч. »
Здравей!
Проблемът не е в лентите, за съжаление. Проблемът е в условията, в които трябва да работят лентите - висока влажност и лошо охлаждане. От снимките не мога да определя какви точно са лентите - дали са 3528 или 5050, дали водоустойчиви или не.
Ако лентата е по-мощна - 5050 например - основният проблем е неефективното охлаждане. Особено ако диодите са 60 бр. на метър, да не говорим, че има и такива със 120. Водоустойчивото покритие още повече влошава нещата - след време, което е далеч под гаранцията на лентата, силиконовото покритие започва да променя цвета си, помътнява, лентата съответно свети по-лошо, започват и отделни пробиви, които ускоряват процеса на изгаряне на лентата.
Разбира се, има качествени ленти, доста по-скъпи, с гарантиран светлинен поток и цветна температура. Само че и те не са проектирани за работа в аквариум.
Какво може да се направи в случая? Ако е възможно да се монтират вентилатори (или дори само един вентилатор), нещата много ще се подобрят. Няма да сменяш ленти през 6 месеца, но пак ще сменяш. :)
Предполагам, че захранването е отвън - това е добре, поне то е защитено.
Ако сложиш вентилатор - той трябва да работи непрекъснато, а не само с осветлението. По този начин ще избегнеш образуването на конденз.
Докато не съм пропуснала - възможност е също така и т.нар. "твърда лента". Там стандартната лента е поставена в алуминиев профил и е залята с водоустойчив филм на основата на смоли и силикон. За съжаление в условията на аквариума и това "не работи" добре. Изкарват повече, но след 2 години примерно пак трябват нови.
За мен истинското решение е луминесцентна лампа - предпологам, че 15W ще може да се помести в този капак.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Lan

• Активен потребител
  • Публикации: 150
« Отговор #173 : неделя, 31 август 2014 г., 10:46 ч. »
        Какви светодиодни ленти използвате в момента? Струва ми се, че са влагоизолирани, може би 3528, но не мога точно да определя по снимката. Но дори и да съм прав, влагоизолацията на китайските светодиодни ленти не е много сигурна. Върши работа при влажен въздух, но само докато няма условия за кондензиране (наситени водни пари във въздуха), а под капака на аквариума почти винаги има кондензирана вода и е въпрос на време тя да проникне под изолацията и да направи белята.
        Едно по-сигурно решение, което мога да предложа, е да се вземе обикновена неизолирана лента (все пак е по-евтина), да се залепи в алуминиев профил (например П-образен) и да се залее с безцветна епоксидна смола. Има подобни профили с широка основа и ниски бордове, които са подходящи и за по-мощната лента 5050.
        Друга възможност е да се ползва оребрен профил (отново с епоксидна смола). В канала му могат да бъдат залепени дори и две ленти 5050 една до друга или да се подредят едноватови светодиоди (примерно на 5-6 cm един от друг). Неудобството е, че профилът има известна височина и трябва капакът да не е много плитък. Освен това има нужда от допълнителни детайли за захващане.
        Въпрос на избор.

ПП: Докато съм "творил", Виолета е отговорила. Моля за извинение, че съм повторил (макар и с други думи) някои от нещата, които тя вече е казала.
О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш и пишеш на своя език?
Паисий Хилендарски "История славянобългарска"

Разликата между почти точната и точната дума е като разликата между светулката и светкавицата.
Марк Твен

Неактивен ploskov

• Регистриран потребител
« Отговор #174 : неделя, 31 август 2014 г., 14:57 ч. »
Благодаря и на двамата за  бързия отговор. Да - лентата е 3528 влагоизолирана - и потъмнява след време.
Решението с твърда лента в алуминиев профил ми допада най-много май. Другите - вентилатор - не искам да шуми - с това малко капаче няма как да е много голям като диаметър. За 15W луминесцентна не знам как би се събрала - капака е широк 40 см. и в горната част се стеснява.
Ако може дайте линк / оферта за варианта с твърда лента в профил. Говоря за ~ метър лента разделена на 3 - две студено бяла и една топло.

Отново благодаря
Петър

ПП да си говорим на ти - изчел съм почти целия форум и почти ви познавам лично...

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #175 : неделя, 31 август 2014 г., 23:53 ч. »
"Omega Light" предлагат такива ленти, ето линк: http://led.omega-light.com/Strips/rigid.html
Но... поемат гаранция, когато монтират те. LEDPower също правеха такива ленти - заливаха ги в алуминиев профил, но вече не искат да се занимават. Причината е, че се налагаше да заливат наново след рекламация... Иска ми се да те убедя да се откажеш. :)
Помисли за вентилатор - има чудесни малки вентилаторчета  с ниско ниво на шум, под 12 децибела, диаметър 40 или 60 мм. Трудно ми е да си представя, че няма как в капак Aquael да се пробие един малък отвор за вентилаторче. Това ще е по-трайно решение при всички положения. Шумът им едва се долавя и е доста под нивото на шумовете на останалата апаратура в аквариума.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен ploskov

• Регистриран потребител
« Отговор #176 : четвъртък, 04 септември 2014 г., 01:58 ч. »
ok - убеди ме да се откажа...   :)
но - лудото си е лудо - открих фирма (не знам дали е редно да казвам) - предлагат ленти с IP68 - най-високата степен на влагозащитеност която съм откривал. Утре ще взема продукта и ще чакам резултати.
Тайната им е че слагат лентата в едина прозрачна пластмасова "тръба" (правоъгълен профил) и ако не грее много може да се получи.
Ще пиша за резултатите - открих и вентилатор 4 см. - 11 децибела, но това ще бъде втория експеримент.

Отново благодаря за отговорите

Петър

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #177 : четвъртък, 04 септември 2014 г., 12:14 ч. »
Желая ти успех! :)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #178 : неделя, 28 септември 2014 г., 00:34 ч. »
Ето и най-големият капак, който сме правили досега. Размерите му са 2050 х 625 х 145 мм, ще светят 6 лампи Т5 по 39W и една Т5 24W в неподвижната част в средата, снабден е с 3 вентилатора. Тежи около 20 кг и е от разпенено PVC. Основният проблем се оказа транспорта - истинско приключение. Опитахме се по три начина да го поберем в комбито и не успяхме, трябваше да го возим с отворен капак, внимателно. Предстои този капак да стане черен - с фолио мат.  ;)
Стига приказки, ето снимки:

* IMG_5655_e.jpg (203.18 kB. 608x1024 - видян 204 пъти.)

* IMG_5656_e.jpg (205.88 kB. 642x1024 - видян 222 пъти.)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен devildiscus

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
« Отговор #179 : вторник, 07 октомври 2014 г., 16:58 ч. »
Благодаря Вили, капакът е страхотен :) Нямам търпение да го видя и с черното матирано фолио  ;)
Като вид лампи съм се спрял на JBL Solar Natur Ultra T5 39W 850 mm - 4 броя, допълнени с 2 Т5 865ци (които с теб трябва да решим какви точно да бъдат).
За напречната къса страна ще бъде JBL Solar Natur Ultra T5 24W 550 mm, която обаче за сега не я намирам.
Най-вероятно утре ще ги поръчвам и ще се чуем за да го обсъдим :)

Вили още веднъж - голямо благодаря за професионално свършената работа  :drinks:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.