Автор Тема: "Астарио" - всичко за аквариумното осветление  (Прочетено 169507 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Отг: "Астарио" - всичко за аквариумното осветление
« Отговор #225 : понеделник, 21 март 2016 г., 15:58 ч. »
Само Penta ли трябва да ти отговори или мога и аз?
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен donadonykr

• Активен потребител
  • Публикации: 33
« Отговор #226 : понеделник, 21 март 2016 г., 16:17 ч. »
Вили няма значение така или иначе както вървят нещата сигурно осветлението ще го поръчам при теб.Сега просто събирам мнения за да си направя сметката каква сума ще ми е необходима за лампи,рефлектори и баласти.Може и да наредя рефлекторите и баластите а лампите да ги купувам на следващият път защото всичко е свързано с пари а не искам да купя някой лампи само за да отбия номера.Аквариума ще го правя бавно без да бързам.

Неактивен Penta

• Активен потребител
  • Публикации: 398
« Отговор #227 : понеделник, 21 март 2016 г., 19:04 ч. »
Изглежда нормална лампа - силна е, спектъра й е добър, CRI: 85 е прилично, цената е добра също. Няма причина да не я използваш.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #228 : вторник, 22 март 2016 г., 15:21 ч. »
Не се сърди, де, аз се пошегувах. Това е темата на Астарио, мисля, че си "дошъл", за да чуеш моето мнение, пък и имаме известен опит - няколкостотин аквариумни осветителни тела. Има хора, които ми искат мнението относно вид и брой на лампите, казвам си мнението, после те правят каквото са си намислили. След време споделят, че е трябвало да ме послушат. :)
Нищо лично към никого, просто си говорим.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен donadonykr

• Активен потребител
« Отговор #229 : вторник, 22 март 2016 г., 15:42 ч. »
А не се сърдя даже ще питам и за едно смесено осветление по точно от него ме интересува цената на диодното.Те са две ако може цената и на двете с всички атрибути към него.Сега ще сложа и снимка за да разбереш за кое точно питам.Имам питане и за цената на баласт за TL5 Philips HF-Performer 2x49W TL5 HO и лампи JBL Solar Ultra Natur T5 45W 895mm.Лек ден!!  :D

Неактивен Penta

• Активен потребител
« Отговор #230 : вторник, 22 март 2016 г., 19:57 ч. »
Аз трябва да се извиня че се намесих в темата ти Вили.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #231 : четвъртък, 24 март 2016 г., 10:21 ч. »
Не :) Хубаво е да има дискусии, така че няма защо да се извиняваш.

Сега да ви покажа един аквариум, за който правихме осветление преди 2 години. 220 литра, 60 см воден стълб. Преди около месец изпратихме нови лампи - нали знаете, че лампите трябва да се сменят на 1,5 - 2 години. :) Аквариумът се осветява с 4 лампи Т5 39W с рефлекторите на "Астарио".  Както виждате, и на такава дълбочина успешно се отглежда полянка.

Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен donadonykr

• Активен потребител
« Отговор #232 : четвъртък, 24 март 2016 г., 15:29 ч. »
Да добре е станало аквариумчето. Аз мисля да се пробвам с три пури по 90 см. от 45W с рефлектори и още една 60 см. за дежурно осветление която да свети постоянно или дежурното да е диодно затова и попитах за него.За пурите още се двоумя точно  от кои да взема а и понеже няма да бързам с пускането на аквариума мога да взема и  от по скъпите на  JBL Solar Ultra или да сложа  от Sylvania T5 45W 90 cm. но със сигурност ще са от 90 см. Моля само за съвет дали три броя ще са достатъчни.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #233 : петък, 25 март 2016 г., 16:41 ч. »
С какво смяташ да ги палиш тези Т5 45W? Това не са стандартни лампи и за тях няма подходящи баласти. Каквото и да сложиш, то ще "изяжда" живота на и без друго скъпите лампи или пък баластите ще заминават бързо. Затова още в началото предложих лампи 39W.
Аз не съм привърженик на нощното осветление за сладководни аквариуми. За соленоводните е ясно, там нощното осветление е оправдано. Но понеже "клиентът винаги има право", и ние сме слагали нощно осветление, когато хората настояват. Това, което си показал на снимката обаче не е нощно осветление. Това просто е комбинирано осветление - диодното осветление е част от основното. То е изпълнено с едноватови диоди и е доста силно. За нощно осветление могат да се ползват диоди от лента - няколко сантиметра са достатъчни.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен donadonykr

• Активен потребител
« Отговор #234 : петък, 25 март 2016 г., 17:39 ч. »
Вили аз затова питам и ако някъде нещо не е като хората ще ме съветвате да се поправя.Значи аз по горе питах за баласт за TL5 Philips HF-Performer 2x49W TL5 HO с който смятах да поддържам тези лампи но щом не стават ще мисля за друг вариант. Просто забелязах  в описанието на лампите на  JBL Solar Ultra че имат добри характеристики и затова и може с три от тях с рефлектори от Астарио да са достатъчни.Щом не става ще слагам четири от  Т5 39W и някакво дежурно осветление което да свети постоянно.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #235 : петък, 25 март 2016 г., 18:44 ч. »
Лампите Т5 НО 49W са стандартни, макар и малко екзотични. Ако беше харесал такива, нямаше да кажа, че няма подходящ баласт. Те обаче са 45W, което значи, че лампите ще са "напрегнати". Не съм палила такива лампи с такъв баласт, затова няма да те съветвам да ги избереш или да се откажеш от тях. Казвам си само съображенията.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен donadonykr

• Активен потребител
« Отговор #236 : петък, 25 март 2016 г., 19:33 ч. »
Ами в упътването за баласта пише че са високочестотен баласт за TL5 луминисцентни лампи технология от второ поколение и са подходящи за 2 лампи от тип T5 с мощност 45W или 49W.Аз затова избрах него  но щом не става ще търся друг вариант като например Т5 с мощност 39W.

Неактивен Penta

• Активен потребител
« Отговор #237 : петък, 25 март 2016 г., 20:44 ч. »
Имал съм 39W JBL Solar Natur Ultra в комбинация със 865 и не става, с цветна температура от  9000K  червеното е кафяво, зеленото не е зелено и т.н.т.
Предполагам че са предвидени да работят само в комплект със JBL Solar Ultra Tropic която е 4000К и да се допълват.

Неактивен donadonykr

• Активен потребител
« Отговор #238 : събота, 26 март 2016 г., 14:07 ч. »
Ами те са три модела.JBL Solar Ultra Natur T5 45W 895mm - 9000К,JBL Solar Ultra Tropic T5 45W 890mm - 4000К и JBL Solar Ultra Color T5 45W 890mm - не е показано К но е с малък както при Tropic с висок интензитет в червената и синята област.
За комбинация на лампите пише :
Да се използва JBL SOLAR Tropic и JBL SOLAR Natur, като JBL SOLAR Natur е лампата, която се включва със закъснение след JBL SOLAR Tropic (после в обратният ред респ. JBL SOLAR Natur се изключва преди JBL SOLAR Tropic).За капаци с повече от една лампа, естествения цикъл на деня може да се симулира чрез светлина в двете отношения: интензитет и цветна температура. Т.е. стартиране на аквариумния ден с 1 от 2 или 1 от 3 включени лампи, и 2 часа по-късно включване на останалите лампи. Аналогично но в обратен ред е изключването на лампите.Това пише в упътването за лампите.

Неактивен donadonykr

• Активен потребител
« Отговор #239 : четвъртък, 31 март 2016 г., 16:08 ч. »
Мен ме интересува за баласта понеже на единия пише но в края на инициалите а на другия това но го няма иначе както се вижда и от снимката поддържа и лампи 45W.
Philips HF-Performer 2x49W TL5 HO EII
Philips HF-Selectalume 2x49 TL5 II

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.