Това с продължителността на живота на рибите, като че ли винаги остава малко неясен въпрос. Супер много зависи от условията, в които ги гледаш.
Странно, но на мен ми се струва, че добрите (поне според нас хората) условия не гарантират дълъг живот. Растежът и развитието на рибите зависият много от храна и температура. При висока температура и силна храна рибите порастват и узряват бързо, очевидно са в прекрасно здраве, но това може реално да съкрати живота им. Ако ги гледаме на по-ниска температура и ги храним оскъдно, рибите ще растат и ще се развиват много по-бавно, но със забавените жизнени процеси забавяме и стареенето, и една такава риба може да живее по-дълго.
Спомням си как в 5 клас развъдих данио. Сега ми изглежда нелепо как съм отгледал тези риби, но първите 4-5 месеца от живота си изкараха в един 5 литов буркан с аератор. През това време са яли само инфузория и то не чиста култура. В един 800 мл буркан бях сложил сено, което бях залял с вряла вода. Та от тази вода с капкомер в по-големия буркан и така месеци. Е, накрая на този период рибките вече бяха колкото новородени гупи, бяха прехвърлени в 8 литров аквариум и започнаха да ядат артемия. И досега помня бройката 26 рибки бяха. С тази храна нещата с растежа се поускориха, скоро минаха в 20 литра аквариум на кълцан тубифекс и суха храна. В последствие това бяха едни от най-жилавите, здрави и дългполетни риби, които съм гледал (като изключим разни сомове). А като си помисля какъв глад са преживели в началото на живота си...