Автор Тема: Колко дълго живее апистограма какаду?  (Прочетено 6744 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен phalenopsis

• Активен потребител
  • Публикации: 363
Колко дълго живее апистограма какаду?
« : събота, 02 февруари 2013 г., 18:08 ч. »
В нета има мнения между 1 и 10 години. На който сайт да погледна пише нещо различно, на един 1, на друг 2, 3, 7, 8, 10....Шантава работа. Може ли някой който е отглеждал да каже каква реално е продължителността на живота им, нормално?

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 431
Отг: Колко дълго живее апистограма какаду?
« Отговор #1 : неделя, 03 февруари 2013 г., 01:39 ч. »
Колега интересен въпрос определено !
Абонирам се за темата защото гледам и аз 5 апистограми.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #2 : неделя, 03 февруари 2013 г., 15:06 ч. »
Това с продължителността на живота на рибите, като че ли винаги остава малко неясен въпрос. Супер много зависи от условията, в които ги гледаш.
Странно, но на мен ми се струва, че добрите (поне според нас хората) условия не гарантират дълъг живот. Растежът и развитието на рибите зависият много от храна и температура. При висока температура и силна храна рибите порастват и узряват бързо, очевидно са в прекрасно здраве, но това може реално да съкрати живота им. Ако ги гледаме на по-ниска температура и ги храним оскъдно, рибите ще растат и ще се развиват много по-бавно, но със забавените жизнени процеси забавяме и стареенето, и една такава риба може да живее по-дълго.
Спомням си как в 5 клас развъдих данио. Сега ми изглежда нелепо как съм отгледал тези риби, но първите 4-5 месеца от живота си изкараха в един 5 литов буркан с аератор. През това време са яли само инфузория и то не чиста култура. В един 800 мл буркан бях сложил сено, което бях залял с вряла вода. Та от тази вода с капкомер в по-големия буркан и така месеци. Е, накрая на този период рибките вече бяха колкото новородени гупи, бяха прехвърлени в 8 литров аквариум и започнаха да ядат артемия. И досега помня бройката 26 рибки бяха. С тази храна нещата с растежа се поускориха, скоро минаха в 20 литра аквариум на кълцан тубифекс и суха храна. В последствие това бяха едни от най-жилавите, здрави и дългполетни риби, които съм гледал (като изключим разни сомове). А като си помисля какъв глад са преживели в началото на живота си...

Неактивен phalenopsis

• Активен потребител
« Отговор #3 : неделя, 03 февруари 2013 г., 16:47 ч. »
Интересен опит споделяш:) Има един ген, който отговаря за дълголетието, който се активрал казват от гладуване. Активира се и от ресвератрол впрочем. Можеби без да знаешси генетично модфицирал това данио:)

За апистограмата...все пак има голяма разлика между 1 и 10 години. На няколко места пишеше, че живеят колкото рамирезите, което е към 2-3 години май...

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
« Отговор #4 : неделя, 03 февруари 2013 г., 16:54 ч. »
Аз наскоро преосмислих разбиранията си за генетика и наследственост. За тези, които са добре с английския:
Epigenetics

ПП: След 6:18 започва нещо доста свързано с глада и дълголетието :)

Неактивен phalenopsis

• Активен потребител
« Отговор #5 : неделя, 03 февруари 2013 г., 17:12 ч. »
Да, точно така:) С глас си активирал по епигенетичен принцип гена на дълголетието на даниото.  Хубаво е, че се открива тези неща за епигенетиката, защото иначе се смяташе, че имаш гени за нещо си и точка. Сега е ясно, че кои от тези гени ще се експресират е отделен въпрос и от него зависи всичко.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #6 : неделя, 03 февруари 2013 г., 19:30 ч. »
Да, тези теории за понижаване на обмяната чрез глад звучи логично, но ми се струва, че живота ни поднася някои факти, които не водят до този извод.
Добре захранените малки рибки, с качествена и обилна храна са доста по-жизнени, красиви, устойчиви на заболявания и в последствие плодовити. Също така попаднали във обширен, добре филтриран аквариум с качествена храна съм сигурен, че ще живеят доста по-дълго от гладуващи или системно недохранвани  риби. Да не говорим, че така никога няма да видим пълната им красота.
Сред хората нещата са още по-явни. Доказано е, че богатите са по-здрави и дълголетни, както и в по-добра кондиция. Столетниците често са аскети (но не вегетарианци) и човек трябва сам да прецени, кое е за предпочитане - да живееш до 90 качествен живот или да вегетираш до 100. Естествено, няма сигурна рецепта за дълголетие на нито едно живо същество. Разбира се другата крайност редовното прехранване не води до добри резултати при повечето живи същества  :D.
Апистограмките какаду живеят около 3-4 години, но при оптимални условия, а рамирезите около 3.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
« Отговор #7 : неделя, 03 февруари 2013 г., 22:43 ч. »
Споровете за вегетарианството, които се бяха заформили тук са преместени в Лафче

Неактивен uzn1

• Активен потребител
  • Публикации: 162
  • Нас. място: Бургас
  • Ти си това което правиш,не това което говориш!!!
    • www.uzn1.aha.bg
« Отговор #8 : неделя, 14 юли 2013 г., 06:36 ч. »
Моята мъжката е на 3 години и малко и така като я гледам има още живот в нея защо не и 10 години както е написал колегата по горе :)
"Свободата е право, а не привилегия."

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.