Автор Тема: Необходим обем за скаларии  (Прочетено 5823 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен germanteam

• Активен потребител
  • Публикации: 209
  • Нас. място: София
    • FB
Необходим обем за скаларии
« : четвъртък, 11 септември 2014 г., 20:56 ч. »
Стигат ли 127 литра обем /външно измерени и без грунд, филтър, растения/ за двойка скаларии. Колко мога да взема или съответно не става ? Ако мога да взема - малки ли да взема или полово зрели? На каква възраст стават полово зрели  горе-долу?
Мерси предварително!  :up:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Необходим обем за скаларии
« Отговор #1 : петък, 12 септември 2014 г., 00:01 ч. »
Не мога да разбера какво питаш. Въпроса ти е дали става за 2 риби, после питаш колко можеш да вземеш. Според мен аквариума става за чифт скаларии, като тези 127 литра са минимума на който можеш да стъпиш. Все пак напиши какви са му размерите. Да не е много нисък, че стават високи тези риби. И какви други съжители смяташ да слагаш вътре.

Неактивен germanteam

• Активен потребител
    • FB
« Отговор #2 : петък, 12 септември 2014 г., 11:28 ч. »
Имах предвид, че май мога да взема само две, иначе си питам колко могат. Размерите са д.85, ш.30, в.50. Не мисля да има нищо друго, сега има живородки, ама ми се иска по-голяма риба да има в аквата.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #3 : петък, 12 септември 2014 г., 12:16 ч. »
Имах предвид, че май мога да взема само две, иначе си питам колко могат. Размерите са д.85, ш.30, в.50. Не мисля да има нищо друго, сега има живородки, ама ми се иска по-голяма риба да има в аквата.

Както е казал по-горе колегата, става, на минимума си. При това мерено по външни размери. Чисто водата ще е по-малко.
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=129

Макар аз да не харесвам скалариите, винаги съм ги виждал в аквариуми с голяма дължина на дисплея >100 cm. Предполагам е въпрос на вкус и лична преценка.
Вече трябва да внимаваш каква компания (ако) ще имат. Ако всички обитатели ги вземеш малки и пораснат при теб, имаш не малки шансове за мирно съжителство.
Успех!
Хоби или тиха лудост?

Неактивен germanteam

• Активен потребител
    • FB
« Отговор #4 : петък, 12 септември 2014 г., 17:50 ч. »
Ами искам някви риби по-големи от живородки да сложа ....

Неактивен monster_turtle

• Активен потребител
  • Публикации: 270
  • Нас. място: Стара Загора, Чирпан
« Отговор #5 : четвъртък, 23 октомври 2014 г., 20:54 ч. »
Отново късно, но да се включа и аз, макар и в профилите на рибите да пише едно, 80-90% от повечето риби не достигат максималния си размер, аз да ви кажа лично не съм виждал скалария по висока от 15 см.! Според мен и 100л. ще ти стигнат за група от около 5-6 екземпляра, говоря ако са сами като вид ( като изключим сомчетата ). Ако някой може да ме оспори по въпроса за 30-сантиметровата скалария добре, но до тогава ;) , ако raiko види темата, нека сподели колко са високи неговите размножаващи се скалари и в колко литра гледа подрастващите ;) .

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #6 : петък, 24 октомври 2014 г., 11:51 ч. »
Зависи за какви риби говориш,ако е манакапуру,рио нанай...или като цяло от дивите форми,над 20см си стават.От селективните има някои с дълги плавници които също стават високи.50см на аквариума е добра височина за обикновена скалария.100л може би за двойка,за повече риби е тясно.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.