Здравей.
Дебелината на стъклото е ОК. НО ако го прави майстор. Ако си го правиш ти, не е зле да предвидиш и разпънки. Всъщност, като цяло е добре да има поне една напречна разпънка, в средата. Височина от 50 cm е ОК, при 60 cm обслужването става трудно - сифониране, чистени и т.н. Най-добре, дължината и широчината да са на макс. Примерно дължина 150 и 60 широчина. Това ще позволи и добро оформление за напред.
Брой дискуси - също ок. Мисля е и 7 стават, но това е относително. Имам предвид, че в един пасаж винаги ще има по-дребна и подтискана от другите рибка. Най-вероятно такава ща ще даде и фира. Така ако имаш 7, ще останеш с 5 бр примерно. Ако почнеш с 5, сам разбираш какво може да стане.
Естествено, трябва да си наясно за отглеждането на дискуси. Нито е лесно, нито е подходящо, ако току що стартираш в акваристиката. Трудността идва от нуждата за поддържане на голяма чистотата на вода - чести смени; висока температура - 29-30 С, неподходяща за доста от растенията; избор на подходяща храна, и др. Има много писано по темата в наши и чужди форуми. Обикновено старт в хобито с тия риби, почти винаги завършва с катастрофа и разочарование.
Съквартирантите на дискуси в лицето на неони - ОК. Аз харесвам рамирезита и мисля, че 5-6 бр., че дори и 10 ще се впишат много добре. Със или без неоните.
За други видове - аквата е с добри размери, така че избора е доста голям, може и едри цихлиди - американски, африкански; а може и растителен с непретенциозни растения и голям пасаж дребни риби - промерно 50-100, в зависимост от размера. Растителен аквариум иска и добро осветление, както и торене. Темата е голяма и обширна и без четене не става. Конкретните въпроси ще ти се изяснят в последствие, а и ние ще помагаме, кой с каквото може.
Филтрация - канистър, съмп, топфилтър. Тук също избора е доста голям, и всичко зависи от технически възможности и финанси. Бих препоръчал канистър JBL e1501, защото идва зареден с медия, а и наскоро беше с добри цени по сайтовете. Може и китайски канистър, с поне 2000 л/ч, но трябва качествена медия, ако целиш дискуси да гледаш.
Отделно, стартирането на аквата е сериозна тема. Препоръчвам да се минат статии за начинаещи, да стартираш аквата, напълно окомплкетован поне две седмици, без риби. После, ако държиш на дискуси, ще трябва да пуснеш първоначално неоните за поне още 2-3 седмици и след около месец и нещо дискусите. Пускането на същите в нестабилен аква, е да кажем.. неразумно. А и не са евтини самите рибки. Термина нестабилен аква, е малко разтегливо понятие, но спокойно можем да кажем, че за стабилен се води аквариум, най-рано след 6 месеца. Когато се знае какво и как се прави, параметрите на такъв се постигат и за по-кратко време.
Ако имаш други въпроси, ще помагаме.
Успех!