Автор Тема: 400л...  (Прочетено 2356 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен azsam222

• Активен потребител
  • Публикации: 171
  • Нас. място: Варна
400л...
« : понеделник, 15 декември 2014 г., 19:16 ч. »
Здравейте отново. Имам възможност да направя нещо като 150см д, 50см ш и 50/60см в (450л). 1см дебелина на стъклото достатъчно ли е?
Та по въпроса. Колко възрастни дискуса мога да взема. Мисля нещо като 5 бр дискуси и малко стадо неонки? Каква филтраия ще ми препоръчате? И най-важното. Тъй като съм от Варна пхто ми е 7,5. Мисля че е високо за дискуси...
П.п Още не съм решил какви риби ще гледам така че може да дадете и други предложения...

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
Отг: 400л...
« Отговор #1 : вторник, 16 декември 2014 г., 13:13 ч. »
Здравей.
Дебелината на стъклото е ОК. НО ако го прави майстор. Ако си го правиш ти, не е зле да предвидиш и разпънки. Всъщност, като цяло е добре да има поне една напречна разпънка, в средата. Височина от 50 cm  е ОК, при 60 cm обслужването става трудно - сифониране, чистени и т.н. Най-добре, дължината и широчината да са на макс. Примерно дължина 150 и 60 широчина. Това ще позволи и добро оформление за напред.
Брой дискуси - също ок. Мисля е и 7 стават, но това е относително. Имам предвид, че в един пасаж винаги ще има по-дребна и подтискана от другите рибка. Най-вероятно такава ща ще даде и фира.  Така ако имаш 7, ще останеш с 5 бр примерно. Ако почнеш с 5, сам разбираш какво може да стане.
Естествено, трябва да си наясно за отглеждането на дискуси. Нито е лесно, нито е подходящо, ако току що стартираш в акваристиката. Трудността идва от нуждата за поддържане на голяма чистотата на вода - чести смени; висока температура - 29-30 С, неподходяща за доста от растенията; избор на подходяща храна, и др. Има много писано по темата в наши и чужди форуми. Обикновено старт в хобито с тия риби, почти винаги завършва с катастрофа и разочарование.
Съквартирантите на дискуси  в лицето на неони - ОК. Аз харесвам рамирезита и мисля, че 5-6 бр., че дори и 10 ще се впишат много добре. Със или без неоните.
За други видове - аквата е с добри размери, така че избора е доста голям, може и едри цихлиди - американски, африкански; а може и растителен с непретенциозни растения и голям пасаж дребни риби - промерно 50-100, в зависимост от размера. Растителен аквариум иска и добро осветление, както и торене. Темата е голяма и обширна и без четене не става. Конкретните въпроси ще ти се изяснят в последствие, а и ние ще помагаме, кой с каквото може.
Филтрация - канистър, съмп, топфилтър. Тук също избора е доста голям, и всичко зависи от технически възможности и финанси. Бих препоръчал канистър JBL e1501, защото идва зареден с медия, а и наскоро беше с добри цени по сайтовете. Може и китайски канистър, с поне 2000 л/ч, но трябва качествена медия, ако целиш дискуси да гледаш.
Отделно, стартирането на аквата е сериозна тема. Препоръчвам да се минат статии за начинаещи, да стартираш аквата, напълно окомплкетован поне две седмици, без риби. После, ако държиш на дискуси, ще трябва да пуснеш първоначално неоните за поне още 2-3 седмици и след около месец и нещо дискусите. Пускането на същите в нестабилен аква, е да кажем.. неразумно. А и не са евтини самите рибки. Термина нестабилен аква, е малко разтегливо понятие, но спокойно можем да кажем, че за стабилен се води аквариум, най-рано след 6 месеца. Когато се знае какво и как се прави, параметрите на такъв се постигат и за по-кратко време.
Ако имаш други въпроси, ще помагаме.
Успех!
Хоби или тиха лудост?

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
    • Моите аквариуми
« Отговор #2 : вторник, 16 декември 2014 г., 13:41 ч. »
Той azsam222 хич не е начинаещ :) Дискуси аз не бих се хванал да гледам,освен ако аквариума не е свързан с водопроводната мрежа.Иначе е баси зора с тази смяна на вода,особено в 0.5 тона аквариум.Що не пробваш скаларии.В момента се продават отлични риби от двама колеги във Варна-borko7 и 777.Разгледай в обявите.
А какво мислиш за барбус денисони?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #3 : вторник, 16 декември 2014 г., 14:03 ч. »
Той azsam222 хич не е начинаещ :) Дискуси аз не бих се хванал да гледам,освен ако аквариума не е свързан с водопроводната мрежа.Иначе е баси зора с тази смяна на вода,особено в 0.5 тона аквариум.Що не пробваш скаларии.В момента се продават отлични риби от двама колеги във Варна-borko7 и 777.Разгледай в обявите.
А какво мислиш за барбус денисони?

+1.
За колегата - не го познавам, за това така писах. Но ще е полезно и за новите в хобито, които четат това, да знаят.
Скалариите на borko7 са много добър избор, поне за феновете на тези рибки.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен azsam222

• Активен потребител
« Отговор #4 : вторник, 16 декември 2014 г., 14:38 ч. »
Не съм чак толкова опитен :D В момента имам 5 аквариума. В тях имам скариди, раци и звездни анциструси..... Това е друга тема.
Нямам никакъв опит с торенето, така че растителен отпада. Ако ще правя растителен според мен по-добре да е в по-малък съд докато придобия опит. Чесно казано не си падам по скаларии(дори се двоемя за дискусите). Също не ми харесват танганайските цихлиди, цихлиди от малави и цихлидите джуджета... Повече си падам по хищниците. Аквариума достатъчен ли е за polypterus senegalus albino и астронотус. Предложете и други видове които знаете... чувал съм че Астронотусите цапат много, това вярно ли е ?

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 518
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #5 : вторник, 16 декември 2014 г., 14:48 ч. »
Не съм чак толкова опитен :D В момента имам 5 аквариума. В тях имам скариди, раци и звездни анциструси..... Това е друга тема.
Нямам никакъв опит с торенето, така че растителен отпада. Ако ще правя растителен според мен по-добре да е в по-малък съд докато придобия опит. Чесно казано не си падам по скаларии(дори се двоемя за дискусите). Също не ми харесват танганайските цихлиди, цихлиди от малави и цихлидите джуджета... Повече си падам по хищниците. Аквариума достатъчен ли е за polypterus senegalus albino и астронотус. Предложете и други видове които знаете... чувал съм че Астронотусите цапат много, това вярно ли е ?

Aстронатоси спокойно можеш да гледаш в този литраж поне 4 бр, а ако взимаш polypterus senegalus трябва да е голям, защото ако влиза в устата на оскарчетата ще бъде изяден (опит). Между другото астронатосите цапат и то много, препоръчвам ти тъмен грунд иначе ще се видиш в чудо като пораснат.
Успех

Неактивен azsam222

• Активен потребител
« Отговор #6 : вторник, 16 декември 2014 г., 15:12 ч. »
Атронотуса отпада :D

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.