Да знам, че 15 л са прекалено малко за правилното им развитие, но не може да е причина за внезапното умиране на част от тях а останалите да са си ОК.......Имам друг аквариум 150л и ще ги преместя в него, когато съм сигурен какво става....
Аз мисля, че открих проблема(топлата вода). Както казах имам едни съмнения....преди 3дена ги нахраних и ги гледах непрекъснато какво точно правят докато ядат...изплюскаха всичката жива артемия и забелязах, че някои от тях започнаха да ядат попадналите във водата люспи от яйцата на артемията. Направи ми впечатление, че на една от рибките се усладиха прекалено много и започнах да я наблюдавам само нея. След около 5мин...познай...същата рибка започна да умира...Във водата попадат съвсем малко количество люспи, но рибките са толкова лакоми, че започват да ги търсят и ядат....Какво направих.....обезлюспих яйцата на артемията и ги излюпих и от два дена давам само от тях(без люспи). Така сам сигурен на 100%, че не попада и една люспа при рибите. Нарочно ги прехранвах(затова съм толкова сигурен, че проблема не е прехранване) пусках голямо количество храна и накрая рибките толкова много се наяждат, че започват да не обръщат внимание на плуващите във водата артемии...Ето на това се казва прехранване...НО НЯМА СМЪРТНИ СЛУЧАИ!!!!! За мен вече е ясно, комбинация от лакомия и люспи довежда до странното им измиране и измират само най-лакомите(съответно най-големите и добре развити рибки).