Автор Тема: Грунд за растителен аквариум  (Прочетено 1849 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен salvatore4

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
Грунд за растителен аквариум
« : сряда, 06 февруари 2019 г., 14:57 ч. »
Здравейте! Преди около 4 месеца се захванах с акваристиката и от тогава се ровя тук и във фейсбук групите да натрупам информация кое как се прави. Аквариумът ми е с размери 45х25х35, вътрешен филтър на Hailea, осветление с 2 пури по 10W. Гледам неони, колиза и няколко скариди от скоро. Доста растения има - анубиас, криптокорина, спирална валиснерия, лимнофила сесилифлора, алтернантера мини, лудвигия супер ред, детелинка, микрантемум монте карло, мъх, подариха ми също ехинодорус и може би ротала, които се мъча да съживя. Не са в големи количества, но вие ще кажете дали са в повече за размерите на аквариума. В началото грундът беше обикновен, какъвто ми сложиха в магазина. Исках обаче да сложа тъмен, избързах и не подбрах добре - оказва се ситен, като фракцията му е 0.7-1.2. Растенията забавиха развитието си и разбира се задържа мръсотията отгоре. Да го сменя ли и по-скоро въпросът е с какво? Приемам всякакви съвети!

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София
Отг: Грунд за растителен аквариум
« Отговор #1 : сряда, 06 февруари 2019 г., 17:28 ч. »
От опит мога да ти кажа, че криптокорината, мъхът и валиснерията могат да завземат много бързо пространства, за другите не знам. Зависи от ехинодорусът какъв вид е, но и те стават доста големи. Аз даже не мога да си представя как ги побираш всичките. Субстрат може да вземеш специализиран(Манадо, Аквасоил и т.н.) или кварцов пясък, но да е >1мм, примерно 1-2, 1-3, 2-4. По-големи фракции няма да стоят добре в малък аквариум(мое мнение). Избирай го и според растенията, които ще гледаш, защото мъха, анубиаса, криптокорината и валиснерията не се нуждаят специализиран, за да се развиват добре.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.