В момента съм с 2 пури 18W Sylvania Aquastar, което за моя литраж от 105 литра (височината на аквариума е 50 сантиметра) прави около 0,35W/L. Пурите са на доста повече от година, но засега като че нямам проблем с това, растенията виреят бавно, но достатъчно. Та за светлината, знам че е малко, нямам възможност за по-голямо тяло, тоест максимума който мога да имам си остава 36W за този литраж. Става въпрос за комбинацията на пурите на Sylvania. Чета, че растенията най-много харесват Gro-lux, но той бил по-слабичък. Също така четох за Daylight, който придава най-добър цвят при рибките, и който имам желание да взема, тъй като си взех пасажче от перлени даниота (оказаха се едни от най-подценените рибки, плениха ме веднага, като първо ги помислих за някакъв вид рейнбоуки) и бих искал да подчертая цветовете им с тази пура, но пък тя е 5000К, върви към UV. Как се определят келвините, не знам има ли и там някакъв минимум за литър или нещо подобно? Та каква е най-добрата двойна комбинация от тези 3 вида пури Aquastar-Grolux-Daylight при и без това недостатъчно осветление? В избора ми с приоритет са растенията, не рибите, не искам да нарушавам равновесието, което като че ли съм постигнал последните седмици.