Автор Тема: Колиза Лалия  (Прочетено 9244 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Gento

• Активен потребител
  • Публикации: 28
Колиза Лалия
« : сряда, 02 февруари 2022 г., 23:13 ч. »
Искам да си взема Колиза Лалия чифт Мъжка и женска. Но в Бургас няма , в един магазин (рибкитебг) питах само мъжки. В друг(акватория на Македония при Владо) също няма и той ми каза че женска много трудно. Навсякъде ли е така. Или ако може ме насочете към друг вуд който не става голям, аквариума ми е Д60 Ш35 В45 =80л. Мислех си за чифт Апистограма Какаду но ще ми изяде скаридите и охлювите. Скаридите(ред чери) и 2те Тиломелании ще ги местя в 25л аквариум да ги завъдя ни после искам да ги върна. На снимката ми е аквариума. Мислех си за чифт Бети но имам спомен като малък че биеха другите риби. Имам 6бр Тернецуя, 5 неона, 3 молинезий(ще ги махам може и подарък ако някой ги иска) 2 анцитруса 1отонцитус .

Неактивен SDB

• Активен потребител
  • Публикации: 25
  • Нас. място: Стара Загора
Отг: Колиза Лалия
« Отговор #1 : четвъртък, 03 февруари 2022 г., 16:44 ч. »
За съжаление е така
рибките са внос и са само мъжки (защото са по цветни от женските - предполагам)

Неактивен Gento

• Активен потребител
« Отговор #2 : четвъртък, 03 февруари 2022 г., 20:12 ч. »
Като цяло искам да има на горния слой риба, среда и дъно. Другата която не е голяма Колиза Хуна там по имало шанс за Мъжка и женска(евентуално да пробвам да завъдя) че да имам оправдание пред жената за по голям аквариум :D че не поддава все още.

Неактивен Gento

• Активен потребител
« Отговор #3 : петък, 04 февруари 2022 г., 15:57 ч. »
Да се похваля на майтап си намерих чифт от два различни магазина женската ми изглежда надута може да има хайвер. Ще го видя мъжкия дали ще започне да прави гнездо.

Неактивен morriddin

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
« Отговор #4 : петък, 04 февруари 2022 г., 20:51 ч. »
Сигурен ли си, че женската е лалия?Не съм спец по темата, но преди години Мишо (Калкана) ми внесе женски лалии и ми се струва, че са доста различни.

Неактивен Gento

• Активен потребител
« Отговор #5 : петък, 04 февруари 2022 г., 22:39 ч. »
Не на 100% защото за пръв път имам такива. Сега са в отделен 25л аквариум сложих малко роголистник егерия денса и леща да плуват на повърхността и им върви леко аерация, дадох им замразена артемия и храна на люспи. Може и да си въобразявам ама сякаш се заиграват от време на време. Тя му се търкаше по 1 време той я побутва и понякога я хапе леко по задната опашка. Но мъжкия не прави гнездо от балончета. Другото което се зачудих е че нейните мустачки отдолу са по дълги от неговите. Иначе "Тя" ако е "Тя" изглежда леко закръглена.

Неактивен dennis

• Активен потребител
  • Публикации: 102
  • Нас. място: София
« Отговор #6 : петък, 04 февруари 2022 г., 23:20 ч. »
Другото което се зачудих е че нейните мустачки отдолу са по дълги от неговите.

Неговите "мустачки" очевидно са откъснати/отхапани. Не това е белег. Явно е имало борба някъде където са гледни. На какъв размер са? Може да не прави гнездо мъжкаря, ако е млад още. Ако не са все още стресирани на снимката, то той има още малко да поузрее, да се пооцвети и ще стане работата ;). Ако са двойка де..

Неактивен Gento

• Активен потребител
« Отговор #7 : събота, 05 февруари 2022 г., 07:56 ч. »
Около 4,5~5,5см са мерих с ролетката сутринта :D,  от време на време стоят по ъглите на аквариума и се чудя дали да не ги преместя в общия аквариум 80л, Д60, В44, Ш35СМ и след време да ги пробвам пак, или да им включа нагревател да им вдигна температурата и да ги храня с замразена артемия няколко дни още. Имам и друго питане ще могат ли да съжителстват и с чифт Апистограма Какаду в общия аквариум горе на снимката? Мога да се лиша от някои от другите риби : тернеций,неонки,молинезий.

Неактивен dennis

• Активен потребител
« Отговор #8 : събота, 05 февруари 2022 г., 11:19 ч. »
Не би трябвало да има проблем, колизите стоят близо до повърхността, а апистограмите - до дъното.Да не дойдат само в повече рибите.

Неактивен Gento

• Активен потребител
« Отговор #9 : събота, 05 февруари 2022 г., 12:31 ч. »
Апистограма Какаду я дават горен слой в 1 книжка на Sera. Имам 2 аманови и 5 ред чери скариди до момента другите не закачат възрастните индивиди ( мисля да ги местя черитата в малкия 25л аквариум да се завъдят) Но дали Апистограма Какаду няма да ги яде и като големи.Иначе имам самоделка външен филтър с помпа Хайлеа 700л/ч с около 1,5кг медия вътре.

Неактивен Gento

• Активен потребител
« Отговор #10 : неделя, 06 февруари 2022 г., 14:39 ч. »
Преместих ги в общия аквариум че снощи като се прибрах женската лежеше на страни на дъното и люспите от ляво и бяха обърнати, даже не искаше да яде. Мисля си че мъчи да я скокне защото предната вечер опитваше да я вдига настрани и нагоре, но може да няма хайвер. След като ги пуснах в общия женската започна да плува и да се храни. Може да си въобразявам ама той сякаш се оцвети повече от хрилете до долната перка му се образува наситена синя черта и се перчи на другите риби.

Неактивен Gento

• Активен потребител
« Отговор #11 : сряда, 09 март 2022 г., 12:44 ч. »
Deniss за съжаление се оказаха в повече и май се натровиха от амоняк, и Колизите и Апистограмите си заминаха, първо женската Колиза и на нейно място взех друга, след нея мъжкия и 2те Апистограми. Сега си купих още 1 мъжки Blu Powder Gourami, май го водят но гони женската на Бой сякаш. Тя е 3~4см по дребна е от него и се различава от предната има точка до опашката. Някой ако е развъждал ако може да ми каже по какво да разбера кога е полово зряла.  Аквариум с р-ри Дължина30см,Височина 20см, Дълбочина 16см (10л) ще става ли за развъден да ги отделя само двете Колизи

Неактивен Gento

• Активен потребител
Отг: Колиза Лалия Има Любов
« Отговор #12 : вторник, 21 юни 2022 г., 21:27 ч. »
Така има развитие по темата. Днес като се прибрах от смяна видях , че женската закача мъжкия обикновено той я гони тя бяга също така имаше балончета по протежение на аквариума. Заигравката продължи и хоп работата стана. Но тернециите се включиха и си похапнаха хайвер въпреки че женската се опитва да ги гони, мъжкия си похапна и той. Поне не го видях да качва в гнездото. Май имаше хайвер в гнездото което се опитах да преместя без успех в 10л аквариум. Сложих двойката и нея вътре разделена от плексиглас уж мъжкия да направи гнездото отново, но женската успя да премине и я върнах в общия аквариум. Сега оставих мъжкия в малкия аквариум да прави гнездо и утре ще ги пробвам пак. Ако не хвърлят повече знае ли някой кога тя може пак да има хайвер.

Неактивен Gento

• Активен потребител
« Отговор #13 : петък, 24 юни 2022 г., 14:08 ч. »
Да се похваля имам две излюпен рибета (fry), Но не мога да намеря от течната храна на JBL, има на Sera Fry, не знам инфузорията дето изсмуквам от аквариума на скаридите дали ще е достатъчна. Някой ако има опит може да даде съвети.

Неактивен Gento

• Активен потребител
« Отговор #14 : неделя, 26 юни 2022 г., 10:37 ч. »
Така явно другите не се бяха излюпили на 24.06, пребеоихме около 15~20 пържена. Започнах да ги храня със Sera Micron Nature Fry Food и засмуквам едни бели точки които мърдат по стъклото от аквариума със скаридите (мислех си че е инфузория но май не е). Вчера разтворих от храната в спринцовка и капвах в аквариума иначе си стои доста време на повърхността. Не знам кога да започна със артерията някъде четох че около 10я ден пържените могат да я ядат. Сложих и един буркан със аквариума вода на слънце с малко морков на слънце да зеленяса но не знам дали ще се получи. А сложих и 5~6 охлюви тиломелания при тях да обират паднала храна. Ако излюпя артемия и я сложа сега може ли да порасне повече от рибките и да им направи нещо? Никога не съм люпил артемия. То и за пръв път правя опит да развъдя хайверна риба.

Неактивен dennis

• Активен потребител
« Отговор #15 : неделя, 26 юни 2022 г., 18:30 ч. »
Здравей! Браво за успеха. Тези тиломелании там нямат смисъл. Първо много ядат, няма начин да ги изхраниш с това, което падне от рибките ти, а храниш ли ги ще цапаш допълнително. Второ - това е голям охлюв. Един или два от тях правят боклук колкото всичките бебета колизи взети заедно, камо ли 6. Ако наистина искаш да стои там и да обира остатъците, че и да ѝ стига храната, остави само 1. Поддържай добро качество на водата с честа, но малка и в никакъв случай рязка смяна на част от нея. Засега всичко изглежда обещаващо, справяш се добре. Успех! :up:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #16 : неделя, 26 юни 2022 г., 18:31 ч. »
Браво!

Неактивен Gento

• Активен потребител
« Отговор #17 : неделя, 26 юни 2022 г., 21:50 ч. »
Тиломеланиите са бебоци, 3бр на 1,5см и 3бр под сантиметър а това пуснах толкова(тях съм ги пуснал в ОЛХ) че станаха Бая нещо. Изсмуквам със шлауфка от дъното боклуците(околия,5л. Аквариума е 10л мисля), днес и 4 рибочета но ги върнах обратно и си заплуваха отново. Като сложа от Sera-та някой си стоят на повърхността и може би ядат. Сложих и аквариума вода да зеленясва на терасата но не знам кога ще стане.
1. Със артемия кога да почна?
2.Също така трябва ли да я прецеждам преди да им я дам за да не вкарвам солена вода при рибета?
3. Да допълня хайвера го прехвърлих със спринцовка и с едно капаче мехурчета, Двойката не хвърли в отделния аквариум. Трябваше по рано да го засмуча със шлауфка и щях да имам по-голямо поколение. Между другото хайвера си изплува сам на повърхността не мисля че има нужда мъжкия да остане да се грижи за него(моя даже си го похапваше в общия аквариум)
Чудя се дали да не сложа половин пакетче  артемия вместо цяло да се люпи за да я видя какво представлява никога не съм люпил артемия.

Неактивен Gento

• Активен потребител
« Отговор #18 : вторник, 05 юли 2022 г., 20:27 ч. »
Така да допълня малко темата:
1.Бях сложил едно излюпено рибе и 2~3 хайверни зърна за проба при скаридите и О чудо те изпревариха рибета в самостоятелния аквариум .
След няколко дена и останалите ги метнах там и осифериха. Успях със артемията и 1те които прехвърлих са двойни на другите.
2. Да попитам могат ли да преядат , че когато съм дневна смяна не мога да ги храня по няколко пъти на ден? Вижте на снимките по едрото ще се пукне направо, но май спира не яде постоянно артемия.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #19 : четвъртък, 07 юли 2022 г., 23:43 ч. »
Така са малките. Ядат до дупка.

Неактивен Gento

• Активен потребител