Привет, колеги,
пиша с молба за съвет, относно една идея.
Стария ми канистър sunsun hw302 започна да се предава след 11 години вярна служба, реших да не го тормозя повече и го замених с нов.
Оставих го на терасата в изчакване на подходящо време за свалянето му в мазето, защото корпуса и капака са му здрави и не е за изхвърляне.
Изгледах доста клипове в интернет, но всички подобни изпълнения включват дупчене на корпуса за изваждане на кабела на помпата, а на мен не ми се иска да го правя.
Спрях се на вариант да го захранвам с powerhead, но провала ми беше грандиозен. Купих най -мощната помпа, която имаше в магазина - 3000 литра на час и 2 метра воден стълб по документи. Напълних кофата с керамика, затворих канистъра, пуснах маркуч от единия вход на главата му, който да излива водата в дъното и оттам под напора да минава през медиите и оттам чиста и свежа обратно в аквариума. Свързах помпата с единия маркуч, напълних го с вода, обезвъздуших, на другия сложих флейта в аквариума и зачаках чудото.....Но не би.
Явно съпротивлението на водния стълб, маркучите и медиите е прекалено голямо и водата не може да се върти.
Минах на втория план - външни (сухи) помпи. Цените им са по -високи от на нов канистър.. Няма смисъл. Само една е с нормална цена от малкия канистър sunsun, но много силно ме съмнява, че ще успее да върти водата.
Аквариума е в комплект с шкаф и общата им височина е 140 сантиметра, което явно прави циркулацията на водата много трудна.
Ще бъда благодарен за насока и работещо решение.