В зоомагазин а ми казаха, че мога да гледам мъжка Бета в 3 литров аквариум, купих я с аквариума сложих камъчета и изкуствено водорасло, напълних вода от чешмата и направо сложих рибката. Бях скиптично настроена за аквариума, но рибката си плуваше.
След месец опашките ѝ започнаха да се късат, започнах да чета и разбрах, че са ме измамили. Четох, че за накъсването може да се дължи на 3 причини:
1.Гъбична инфекция (използвах метиленово синьо цял месец нищо не стана)
2.Аквариума да е замърсен(измих го веднага,но не е от това аз всяка седмица си го мия цялостно и всеки ден сменям 50% от водата измерих PH неутрално е )
3.Стрес от малък аквариум (там пишеше ,че рибките живеят в поне 5 литров аквариум и явно е от това)
Сега искам да стартирам нов 15 литров аквариум(мога да се справя с честото сменяне на водата ) , но имам много въпроси. Знам ,че ще ми трябват нагревател,помпа,филтър,термометър,лампа.Също грунд , камъни и растения за преден план:гледах в интернет тъмно зелени кръгли мъхчета незнам как се казват, за средната част: анубиас и валиснерия , за задната част Вие ми предложете, освен това знам, че за да гледам растения ми трябва грунд 2-4мм с височина от 2-5см .
Този азотен цикъл малко ме обърква, за него разбрах, че амонякът трябва да се превърне в нитрити, а те в нитрати. В интернет гледах, че трябва да сложа техниката с грунда, камъните и растенията да напълня аквариума с престоялата вода, да пусна аерацията и да изчакам 4 седмици като измервам pH , да слагам стрита храна и след 4 седмици да сложа рибката вътре, сигурно не е така, поправете ме ако съм сгрешила, моля Ви!
Въпроси: Как се казва тъмно зеления мъх, за който съм писала по-нагоре ?
Какви растения да сложа отзад в аквариума?
Кажете ми хубав сайт за растения, защото в зоомагазин а може да няма!
Бетите живеят в спокойна вода този филтър няма ли да е проблем?
Ще приема критиката и Ви благодаря предварително!