Автор Тема: болна мъжка бета  (Прочетено 20072 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен nadan

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
болна мъжка бета
« : сряда, 16 юни 2010 г., 23:41 ч. »
Здравейте,

Купих се преди седмица мъжка бета и вече е болна. Тя е сама в аквариума. Кръгъл аквариум. Рибката седи неподвижно, килната на една страна, а опашката й виси. Отвереме-навреме прави кръгче, но повечето време стои на една страна.
Измих аквариума с калиев перг. и махнах всички неща от аквариума. Какво трябва да направя, за да оправя рибката?Моля за помощ.   :cry1:

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: болна мъжка бета
« Отговор #1 : четвъртък, 17 юни 2010 г., 02:43 ч. »
Навярно сте почерпили информация от магазинер или сте чули, че така може да се гледа такава рибка. Оказваме бърза помощ - мога да приема бетата за отглеждане, докато сте сигурни, че знаете как да продължите самостоятелно. Не си правя майтап. Транспортните разходи са за моя сметка.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #2 : четвъртък, 17 юни 2010 г., 02:50 ч. »
Ако може и малко подробности с какво филтрирате с какво я храните, колко, температура на водата, смяна на водата- по колко и на колко време. Такива неща. Една снимка на рибата в аквариума също е повече от добре дошла. Трябва да имаме тези подробности за да ви дадем адекватен съвет. Всичко друго е в сферата на догадките. Сложихте рибата директно в аквариума след като го напълнихте с каква вода? От чешмата или...

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #3 : четвъртък, 17 юни 2010 г., 12:54 ч. »
Имам чувството, че вече е късно за спасителни операции и дано да греша.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Junin

• Регистриран потребител
  • Публикации: 7
  • Нас. място: София
  • Само ЦСКА
« Отговор #4 : вторник, 24 януари 2012 г., 22:30 ч. »
Здравейте! Мъжката ми бета е болна. Забелязах я от вчера вечерта, че нещо много вяло подгонва женските и се отказва, а преди два три дена ги побъркваше. Сутринта забелязах на воала и едно бяло петънце, а сега вече е около половин сантиметър в диаметър. Аквариума го стартирах миналата събота на 14.01.2012 г. Тогава пуснах и бетата. Купих я от аква дизайн. Оттогава не съм сменявал водата. Мислех да го направя тази събота. Тя е доста чиста. Аквариума ми е Cayman 60 Professional с доста голям филтър Blue Wave 05. Храня рибите с Sera Vipan i Sera Vipagran. От оня ден пускам и по едно бонбонче за сомчетата (някаква италианска марка). Снимка ще се опитам утре да пусна, защото сега е късно и не ми се занимава да качвам програмата за сваляне от GSM-ма. Дано утре да е още жива, че преди малко изхвърлих една умряла неонка (надявам се това да няма общо с бетата). Ако някой има представа какво е това петно и може ли да се оправи моля да пише. Благодаря предварително!

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
« Отговор #5 : вторник, 24 януари 2012 г., 22:34 ч. »
Според мен има . Не знаем какво е станало в аквариума ти , но просто вземи и смени половината вода .  Ако си ги натровил така ще имаш малко време докато разбереш какво е станало.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : сряда, 25 януари 2012 г., 05:14 ч. »
Като разправяме да не пускате риби веднага, не слушате. Не става колега миналата седмица да си пуснал аквариума и вече имаш риби.

Неактивен Junin

• Регистриран потребител
  • Само ЦСКА
« Отговор #7 : сряда, 25 януари 2012 г., 18:14 ч. »
Бог да я прости бетата  :sorry: Сега се прибирам от работа, погледнах в буркана, в който я бях отделил и видях, че е опънала кънките. Много скоротечна се оказа тая инфекция (или там каквото е). За 12 часа бялото е обхванало целия плавник и половината тяло. Погледнах в аквариума и не видях женските бети. Повдигнах капака и намерих едната да лежи на валиснерията (още дишаше), а другата се беше завряла зад филтъра и не мърдаше. Побутнах я с пръст и разбрах, че и тя е болна. Отделих ги и двете в буркан. Едната умря веднага. Сега съм поръчал на жената да купи калиев перманганат, ама ми се струва, че каузата е загубена. Наблюдавам другите риби от половин час и всичките са жизнени и пъргави. Явно е някаква болест само по бетите (поне на мен така ми се иска). Искам да попитам примерно след около месец мога ли пак да си купя бети (понеже са любимите ми риби). Ще се е изчистил ли тоя вирус от водата (или там каквото е) или без някакви препарати няма да стане. Ако трябва някакви препарати, моля напишете какви и как се третира с тях водата. Няма смисъл да купувам бети, ако пак ще умрат.

Неактивен Junin

• Регистриран потребител
  • Само ЦСКА
« Отговор #8 : четвъртък, 26 януари 2012 г., 11:24 ч. »
И другата женска си замина. Не можа да я спаси калиевият перманганат.

Неактивен Junin

• Регистриран потребител
  • Само ЦСКА
« Отговор #9 : четвъртък, 02 февруари 2012 г., 09:09 ч. »
Мина вече една седмица и всички риби са здрави и жизнени  :bb: Това май беше някаква болест само по бетите (въпреки, че в това което четох пишеше, че по бетите нямало специална болест). Никой ли не е имал такъв проблем с бети? Една седмица никой не написа и един ред.

Неактивен mirosiav

• Регистриран потребител
« Отговор #10 : понеделник, 27 февруари 2012 г., 21:18 ч. »
Не  пишеш подробности по процедурата на климатизиране на новозакупената рибка към аквариума.

Неактивен valkata1902

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
« Отговор #11 : неделя, 17 февруари 2013 г., 11:55 ч. »
Здравейте, имам въпрос по повод болна бета. Стартирах аквариума скоро.Няколко години не бяхме гледали рибки и решихме да започнем отново, но в по-умален вариант.Аквариумът е 12 литра и има 1 мъжка бета.Много подвижна и любопитна (обратно на всиччко което пише, че са лениви рибки). Стартирах , както ме посъветваха в магазина при закупуването на рибката. Нямаше никакви проблеми . Преди 3-4 дни реших да си звема още 1 рибка и в магазина избрах Анциструс Ред.Казаха, че са минали карантина и няма да има проблем, ако я сложа веднага при бетата, но ето дойде и вчера, когато забелязах, че главата на бетата е потъмняла и е малко по-ленива от това, което беше преди да дойде сомчето. Сомът и той почти не се движи по аквариума.Седи в 1та половина и се движи само по стените. Вчера вечерта отидох с бетата в магзина, от който я купих и казаха че има ихтиофтирус.Взех Протазол на Сера. Към този момент са разделени и 2та аквариума са на 30 градуса, но след като минат 24 часа от поставянето на лекарсвото, какво да правя? Моля помогнете
Благодаря предварително
......

Неактивен S_moD3

• Активен потребител
  • Публикации: 121
« Отговор #12 : неделя, 17 февруари 2013 г., 23:07 ч. »
Здравейте, имам въпрос по повод болна бета. Стартирах аквариума скоро.Няколко години не бяхме гледали рибки и решихме да започнем отново, но в по-умален вариант.Аквариумът е 12 литра и има 1 мъжка бета.Много подвижна и любопитна (обратно на всиччко което пише, че са лениви рибки). Стартирах , както ме посъветваха в магазина при закупуването на рибката. Нямаше никакви проблеми . Преди 3-4 дни реших да си звема още 1 рибка и в магазина избрах Анциструс Ред.Казаха, че са минали карантина и няма да има проблем, ако я сложа веднага при бетата, но ето дойде и вчера, когато забелязах, че главата на бетата е потъмняла и е малко по-ленива от това, което беше преди да дойде сомчето. Сомът и той почти не се движи по аквариума.Седи в 1та половина и се движи само по стените. Вчера вечерта отидох с бетата в магзина, от който я купих и казаха че има ихтиофтирус.Взех Протазол на Сера. Към този момент са разделени и 2та аквариума са на 30 градуса, но след като минат 24 часа от поставянето на лекарсвото, какво да правя? Моля помогнете
Благодаря предварително

Отишъл/ла си с бетата до магазина. :X
Дай снимка на болните от ихтиофорус риби.

Неактивен valkata1902

• Регистриран потребител
« Отговор #13 : понеделник, 18 февруари 2013 г., 07:50 ч. »
Да отидох. Не знаех какво може да е а човекът в магазина при предишните ми посещения беше много любезен и ми обясняваше и опресняваше знанията за акваристиката и за това реших че най-добрия вариант е да отида с рибката до там и да не се гадае на сляпо, защото никога до сега не сме имали такава болест в аквариумите, които сме имали.
След като отделих рибките и сложихме лекарството тези бели точици започнаха да падат.Вчера по страничните и долната перка имаше много.Имаше малко и по тялото сега вече ги няма, не знам защо и как толкова бързо изчезнаха, но ето снимка от сега, но главата и още е мътна и тъмна. Ще сложа и снимка как изглеждаше преди да дойде сомчето предната вечер.
......

Неактивен valkata1902

• Регистриран потребител
« Отговор #14 : понеделник, 18 февруари 2013 г., 23:19 ч. »
Сомчето днес е умряло   :eyes: :cry1:
......

Неактивен valkata1902

• Регистриран потребител
« Отговор #15 : петък, 22 февруари 2013 г., 22:22 ч. »
Благодаря за отделеното Внимание!!! :o
......

Неактивен Тина Гошева

• Регистриран потребител
  • Публикации: 9
Здравейте, преди 2 месеца в зоомагазин ме излъгаха
« Отговор #16 : сряда, 03 юни 2020 г., 08:16 ч. »
В зоомагазин а ми казаха, че мога да гледам мъжка Бета в 3 литров аквариум, купих я с аквариума сложих камъчета и изкуствено водорасло, напълних вода от чешмата  и направо сложих рибката. Бях скиптично настроена за аквариума, но рибката си плуваше.
 След месец опашките  ѝ започнаха да се късат, започнах да чета и разбрах, че са ме измамили. Четох, че за накъсването може да се дължи на 3 причини:
1.Гъбична инфекция (използвах метиленово синьо цял месец нищо не стана)
2.Аквариума да е замърсен(измих го веднага,но не е от това аз всяка седмица си го мия цялостно и всеки ден сменям 50% от водата измерих PH неутрално е )
3.Стрес от малък аквариум (там пишеше ,че рибките живеят в поне 5 литров аквариум и явно е от това)
Сега искам да стартирам нов 15 литров аквариум(мога да се справя с честото сменяне на водата ) , но имам много въпроси. Знам ,че ще ми трябват нагревател,помпа,филтър,термометър,лампа.Също грунд , камъни и растения за преден план:гледах в интернет тъмно зелени кръгли мъхчета незнам как се казват, за средната част: анубиас и валиснерия , за задната част Вие ми предложете, освен това знам, че за да гледам растения ми трябва грунд 2-4мм с височина от 2-5см .
Този азотен цикъл малко ме обърква, за него разбрах, че амонякът трябва да се превърне в нитрити, а те в нитрати. В интернет гледах, че трябва да сложа техниката с грунда, камъните и растенията да напълня аквариума с престоялата вода, да пусна аерацията и да изчакам 4 седмици като измервам pH , да  слагам стрита храна и след 4 седмици да сложа рибката вътре, сигурно не е така, поправете ме ако съм сгрешила, моля Ви!
Въпроси: Как се казва тъмно зеления мъх, за който съм писала по-нагоре ?
Какви растения да сложа отзад в аквариума?
Кажете ми хубав сайт за растения, защото в зоомагазин а може да няма!
Бетите живеят в спокойна вода този филтър няма ли да е проблем?
Ще приема критиката и Ви благодаря предварително! :)

Неактивен Тина Гошева

• Регистриран потребител
  • Публикации: 9
Здравейте, преди 2 месеца в зоомагазин ме излъгаха
« Отговор #17 : сряда, 03 юни 2020 г., 08:17 ч. »
В зоомагазин а ми казаха, че мога да гледам мъжка Бета в 3 литров аквариум, купих я с аквариума сложих камъчета и изкуствено водорасло, напълних вода от чешмата  и направо сложих рибката. Бях скиптично настроена за аквариума, но рибката си плуваше.
 След месец опашките  ѝ започнаха да се късат, започнах да чета и разбрах, че са ме измамили. Четох, че за накъсването може да се дължи на 3 причини:
1.Гъбична инфекция (използвах метиленово синьо цял месец нищо не стана)
2.Аквариума да е замърсен(измих го веднага,но не е от това аз всяка седмица си го мия цялостно и всеки ден сменям 50% от водата измерих PH неутрално е )
3.Стрес от малък аквариум (там пишеше ,че рибките живеят в поне 5 литров аквариум и явно е от това)
Сега искам да стартирам нов 15 литров аквариум(мога да се справя с честото сменяне на водата ) , но имам много въпроси. Знам ,че ще ми трябват нагревател,помпа,филтър,термометър,лампа.Също грунд , камъни и растения за преден план:гледах в интернет тъмно зелени кръгли мъхчета незнам как се казват, за средната част: анубиас и валиснерия , за задната част Вие ми предложете, освен това знам, че за да гледам растения ми трябва грунд 2-4мм с височина от 2-5см .
Този азотен цикъл малко ме обърква, за него разбрах, че амонякът трябва да се превърне в нитрити, а те в нитрати. В интернет гледах, че трябва да сложа техниката с грунда, камъните и растенията да напълня аквариума с престоялата вода, да пусна аерацията и да изчакам 4 седмици като измервам pH , да  слагам стрита храна и след 4 седмици да сложа рибката вътре, сигурно не е така, поправете ме ако съм сгрешила, моля Ви!
Въпроси: Как се казва тъмно зеления мъх, за който съм писала по-нагоре ?
Какви растения да сложа отзад в аквариума?
Кажете ми хубав сайт за растения, защото в зоомагазин а може да няма!
Бетите живеят в спокойна вода този филтър няма ли да е проблем?
Ще приема критиката и Ви благодаря предварително! :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.