За търпението ок, обаче за
... Не се подлъгвай по разни гъби с камъчета няма смисъл(личен опит) има малки филтърчета вътрешни на boyo например, които са с флейта дори и не са високи (~10-12 лв), при мене работи перфеткно едно такова, в малък обем....
не съм много съгласен. Всичко зависи какво ще гледа вътре и как ще се грижи за него.
Естествено, ако започнете с грунд, натъпкан с торове, хумус, микроелементи и кой знае още какво, малко растения, много риби или други обитатели, гъбата може и да не успее да смогне.
22л ми аквариум е обурудван именно с такава гъба и камъче за въздух и вече 1 година си е ок.
Смело мога да кажа че в началото когато използвах малък вътрешен фитър, параметрите на водата бяха по-зле.
Осветление 2 х 8в (топло и студено бяло).
Подавам со2 (мая и захар), торя когато се с
етя с jbl ferropol24 ( 1 капка) и калиев сулфат и в момента там си е направо джунгла. Скаридите са добре, имат си потомство. раците са добре, двата са с хайвер. За съжаление не могат да говорят за да ми кажат дали наистина са добре ...
по темата
осветление: една 8 ватова пура (30см) е напълно достатъчна
растения:
Хемиантус микрантемум (не е толкова капризен като НС), бакопа аустралис, анубиас мини, мъхове (явански, ричия), топка Кладофора ...
При стартирането (дори и после) малко роголистник би свършил добра работа за обиране на нитратите