Автор Тема: Чаровните барбус тетразона или срещу още един мит в акваристиката  (Прочетено 9562 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Иска ми се да поговорим за тези рибки, а конкретния повод за това беше идването на Алекс (alexmit) в магазина и очевидната му изненада от това, че моите барбуси съжителстват мирно и кротко с трихогастери, анциструси, в това число и звездни, коридораси, боливийско рамирези, няколко сладководни рачета...
Барбусите са общо 15 - 10 тетразона, 2 т.нар. калифорнийски, 2 нигрофасциатус и един конхониус. Няма пострадали перки, всички са живи и здрави. А барбусите внасят разнообразие и движение в аквариума - жизнени, игриви и вечно гладни. :)
Преди да ги събера тук - 5 от тях живееха в домашния аквариум, 50 л, заедно с неонки и много зеленина. Там също нямаше проблеми за неоните, но аквариумът просто отесня, рибите порастнаха, налагаше се честа смяна на вода, чистене на филтър... а не беше добре и за самите тях. Та... един хубав ден ги пренесох тук. Барбусите са твърде заети в собствената си общност - мъжките се перчат, гонят се, за да установят кой е шефът, а женските са по-скоро плахи и се крият в храсталака. Мъжкият трихогастер леери често гони нахалният дребосък, дръзнал да влезе в неговата територия, камо ли да позволи някой да му докосне красивите перки.
Основният проблем в аквариум с такива обитатели е храненето. Разбира се, че барбусите са първи за храна и се справят толкова бързо с нея, че е проблем да се извади част от храната, когато случайно бъде сложена повече. Те идват да опитват и ръката, която бърка в аквариума, за да почисти, особено ако ги приучите да ги храните от ръка. Това се постига много лесно и създава още емоции. Основното неудобство е за останалите риби, които трябва да се задоволяват с това, което барбусите още не са успели да изядат, а то обикновено не е много. Пробвала съм разни видове храна, включително и дънни таблетки - барбусите ядат и тях, като се конкурират здраво със сомчетата и раците.
Другият проблем е, че няма как да се отгледа поколение в общ аквариум с барбуси.
Ако приемем всичко това за неизбежен факт - можем да се радваме на чаровните тетразона, лесни за отглеждане и чудесен избор за аквариума.
Ето и няколко снимки на моите любимци, а скоро ще направя и клипче, за да ви ги покажа в действие.

* CIMG3854.JPG (145.44 kB. 700x525 - видян 2959 пъти.)

* CIMG5574.JPG (146.19 kB. 700x525 - видян 2879 пъти.)

* CIMG56302.jpg (166.81 kB. 700x525 - видян 2829 пъти.)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
Винаги съм твърдял че,когато даден вид риба е поставен в неподходяща за него среда започва
да се държи ненормално.Давам пример с Африканските цихлиди-когато в 150 литра пуснеш риба която,в естествения си хабитат плува в стотици тонове вода е нормално да се появи агресия.
В същите условия Дискуса ще реагира по друг начин а,именно,ще се стресира,ще стане плах,апатичен ще спре да се храни и тн.
То и при хората е така,вижте например участниците в Биг Брадър.Натъпкани на едно място 15-20 човека които,в нормални условия едва ли ще контактуват,започват да се бият,заяждат,е..т и тн.
Наблюдавал съм в едно блато две щуки на по 1,5-2 метра една от друга които,не си обръщаха никакво внимание,и двете атакуваха минаващите покрай тях рибки но не проявяваха акресия една към друга.Сигурен съм обаче че,ако ги пуснем в аквариум няма да изкарат дълго двете.
Казвам го от собствен опит.
С две думи аз твърдя че поведението на повечето аквариумни риби които отглеждаме в аквариумите си не е нормалното за вида в естесвените му биотопи.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
Не мисля....

Неактивен dalgia

• Регистриран потребител
  • Публикации: 6
  • Нас. място: Силистра
Имам 270 литров аквариум със барбуси.Над 50 процента е залесен със гигантска валиснерия ,анубиас и един ехинодурус.Барбусите са теразона,калифорнииски,конгхониус,титея,фасциатус и черен.Съжителстват без проблем със анциструси,коридораси,малбарско данио три трихогастера  една скалария САЕ  и лабео.Само скаларията не се чувства много конфортно,държи се малко плахо.Но взема ли да ги храня е първа .Барбусите са господарите в аквариума ама  ядосат ли лабеото за нещо им се стъжнява.А забравих имам и черна молинезия много глупави риби но ми харесват.

Неактивен msp

• Активен потребител
  • Публикации: 301
  • Нас. място: София
Вили, разкошни са ти тетразоните!
Пъргави и жизнени риби, въпреки че на моменти са големи калпазани, също ги харесвам.

В момента имам седем бройки тетразона хонкконг, и наблюдавам че са доста по-кротки от обикновените. Открих и две техни снимки от миналия месец, покрай другите..

От всички, обаче най-харесвам нигрофасциатуса и ще търся да си взема и от него.

---------------
Тетразоната съжителства без проблем с подобни по размер или по-едри мирни риби, но да не са бавно подвижни. Когато има ято тетразони в голям съд и по стечение на ситуацията станат доминиращи не рядко притесняват всичко живо покрай тях с типичиния си "мренски" нрав. От личен опит мисля, че когато се вземат малки и израснат в голям залесен съд с останалите риби много по-рядко създават проблеми.

--------------------
memento mori ...

Неактивен djer

• Активен потребител
  • Публикации: 340
  • Нас. място: Варна
Незнаех че им викат ,,нонг конг" на тези, преди си вадех от албино и калифорнийски такива рибета(преди 6-7г) и си ги продавах успешно :D.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
Ей, откъде я изкопахте тази стара тема, мислех, че не са останали любители на барбусите!  :)
Видях и че съм обещала клип и не съм си изпълнила обещанието. Ще гледам да се коригирам в най-скоро време.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен msp

• Активен потребител

Сигурно е поредната селекция, знам ли. Гледал съм преди години и албиноси, но при сегашните въобще липсват местата маркиращи "зоните" на черните шарки като цялото тяло е с блед синьозеленикав оттенък. Рибките са по-дребни и определено по-кротки.

-------------
"... The original forms have been bred several mutations that have spread throughout the world. The mutation can be yellowish color with a black eye and albino white with red eye. New bred form called "Hong Kong" is with albino characteristic, but skin color is all light turquoise green and game's belly is colored red or deep pink "

--------------------
memento mori ...

Неактивен djer

• Активен потребител
Казвам ти едно към едно имаше такива риби и дори си ги размножавах, получават се от албино и мъхово зелен(излизат по малко бройки такива), да нямат ленти. За по голям процент такива ги пусках после или с албино или зелен, техните поколения(на получените) са пълен разпад след това, ядадат я не някое хилаво рибе ;)(3-4г си играх с тях).

Неактивен msp

• Активен потребител
Казвам ти едно към едно имаше такива риби и дори си ги размножавах, получават се от албино и мъхово зелен(излизат по малко бройки такива), да нямат ленти. За по голям процент такива ги пусках после или с албино или зелен, техните поколения(на получените) са пълен разпад след това, я дадат я не някое хилаво рибе ;) (3-4г си играх с тях).

Има логика и не оспорвам, дори напротив, радвам се че има хора занимаващи се със селекция на дадени риби.  :)

Както и да е, моите са вадени тук, второ поколение от идентични родители доколкото знам...сигурно и затова не всички са с добър цвят.

--------------------
memento mori ...

Неактивен djer

• Активен потребител
Завърти ги или с абино или с калифорнийски, зависи кое искаш да подсилиш като цвят и ще са по едрички ;).

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
Случи се това, което изобщо не очаквах. Имам малки барбусчета, поне едно, което вече не може да бъде изядено, т.е. порастнало достатъчно. Като се изключат килитата, това са ми първите хайверни рибки с поколение.  :rocknroll:
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен msp

• Активен потребител
Случи се това, което изобщо не очаквах. Имам малки барбусчета, поне едно, което вече не може да бъде изядено, т.е. порастнало достатъчно.

Природата е била жилава винаги, дори и в аквариум.
Сега ще видиш как това рибе ще ти стане най-свидно  :)

Поздрав!

--------------------
memento mori ...

Неактивен DanyGod

• Активен потребител
  • Публикации: 545
  • Divolino.com
    • Divolino.com
Честито ти Вили :)
Divolino.com

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
Благодаря, Мишо, Дани! :) Точно така е, непрекъснато надничам зад тревите да си го видя пак.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Dadko

• Активен потребител
  • Публикации: 145
Барбусите са страхотни рибки. Откак съм се захванал с акваристика- 2 години и нещо- имам едни и същи барбуси,доста издръжливи рибки.  Другите, които за известно време пребиваваха в аквариумите- не можах така да задържа, както тях. Съжителстват с данио, анциструси и тетри, но преди месец-два им пусках два кубински рака, нямаше проблеми. Единствено черитата не успяха да живеят при тях, но аманови скаридки- имаше по едно време и оцеляваха. Трудно ще се разделя с барбусите. Готини са.
Като не знам какво да правя- правя каквото знам.

Неактивен Rockad

• Активен потребител
  • Публикации: 310
  • Нас. място: Aheloy
На мен барбусите (тетразона) ми унищожиха даниотата

Неактивен Dadko

• Активен потребител
  • Публикации: 145
Вероятно не е за пренебрегване факта, че стартирах аквариума с тези барбуси и почти веднага сложих при тях и даниотата. И двата вида бяха малки и са свикнали един с друг. Израстнаха заедно.Не се закачат изобщо. Все пак- даниото са бързи рибки и на барбусите им е трудно да ги тормозят.Сега и барбусите и даниото са огромни. Не съм виждал други такива екземпляри.
 Не знам защо при теб се е получило така...
Като не знам какво да правя- правя каквото знам.

Неактивен n_bs

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
Мисля , че тази тема е идеална за въпроса  ми , така че няма да отварям нова тема и ще мина на право :)
Днес си купих много странен барбус , до сега не бях виждал такъв. Почти същия е като албиносите , но разликата е че раенцата са му светло зелени и ясно очетани. Според продавача е жълто зелен, който също каза че за първи път получава такава смеска. Инякой има ли повече инфо за каво става въпрос ? По горе видях , че сте обсъждали кръстоските , но описанието не съвпада изяло.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.