Автор Тема: Въпроси и отговори  (Прочетено 34266 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Въпроси и отговори
« : сряда, 01 август 2012 г., 21:58 ч. »
Така...
Гледам един от най-новите ни раздели - няма си тема за въпроси на начинаещи. :)
Та поставям началото и с него и няколко въпроса. Надявам се хората с повечко опит да го споделят тук.

Най-после взехме и инсталирахме в градината езерце с обем около 300 литра. Напълнихме го и включихме старата езерна помпа. Обитатели не съм заселвала, но вчера видях едно самонастанено жабче. :) Не ми е ясно откъде се е взело, защото жабенцето е водно. Вярно, че до нас минава канал, но той отдавна пресъхна в тези жеги... както и да е. Жабчето ще си живее в езерцето, проблемът е, че са се навъдили и комарени ларви, които съвсем скоро ще станат хапещи. Та въпросът ми е - ако настаня няколко златни, за да ядат бъдещите комари, ще се спогодят ли с жабата или да не правя глупости? И изобщо как се справяте с комарената напаст?
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен lerby

• Активен потребител
  • Публикации: 71
  • Нас. място: София
Отг: Въпроси и отговори
« Отговор #1 : четвъртък, 02 август 2012 г., 18:00 ч. »
Та въпросът ми е - ако настаня няколко златни, за да ядат бъдещите комари, ще се спогодят ли с жабата или да не правя глупости? И изобщо как се справяте с комарената напаст?

Здравей! При мен кометите и коите не прощават на ларвите. Комарите снасят най често по стените малко над водното ниво, като ги забележиш просто вдигни леко нивото и остави златните да се оправят с тях. Аз по принцип не го правя тъй като коите имат навика да се показват доста над водата. За съжаление обема ти е доста малък за кои, но за 2-3 златни е перфектно. Само че зимата ще трябва да ги прибереш поради малкият обем и опасноста от замръзване.
Относно жабчето и златните, ако златните са по-големи от жабчето не би трябвало да имаш проблем.
Въпрос - какво значи да имаш голям апартамент?
Отговор - апартаментът ти е голям когато в хола си имаш аквариумче, в което едва забележим между растенията плува хипопотам...

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #2 : четвъртък, 02 август 2012 г., 23:15 ч. »
Благодаря! :)
Днес взех две златушки и ги пуснах при жабката. На големина са горе-долу колкото нея, а и стигнахме до извода, че жаби риби не ядат. :)
Доста са притеснени златните, като видят силует над водата - потъват на дъното. Това обаче е добре за тях, защото на двора имаме 2 големи и три малки котета. Надявам се да оцелеят рибоците, а през зимата, естествено, ще ги извадя. Само не знам къде ще ги дяна, аквариум за златни нямам. Ще му мисля обаче като наближи зимата.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен DanyGod

• Активен потребител
  • Публикации: 545
  • Нас. място: Варна
  • Divolino.com
    • Divolino.com
« Отговор #3 : петък, 03 август 2012 г., 08:29 ч. »
Вили, защо не вземеш да ни го покажеш това езерце  :giverose:
Divolino.com

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #4 : петък, 03 август 2012 г., 22:18 ч. »
Още не е за показване, главно защото не ми остава време да оформя околното пространство. Днес обаче бяхме на язовир Огняново и домъкнахме блатни растения, на които се надявам условията да харесат. Съответно и доста го поразмътихме, та после "сменях" вода, т.е наливах с маркуча, докато преля езерцето и после още известно количество, така че да се поопресни водата. Рибоците са добре, щъкат нагоре-надолу, жабенцето пък си има другарче... въобще идилия.
Утре ще помоля семейния фотограф да го щракне, а вие ще обещаете да не сте прекалено критични. :)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен lerby

• Активен потребител
« Отговор #5 : понеделник, 06 август 2012 г., 19:52 ч. »
Айде де Вили, обеща снимки! Не ни дръж в неведение!
Отговор - апартаментът ти е голям когато в хола си имаш аквариумче, в което едва забележим между растенията плува хипопотам...

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #6 : понеделник, 06 август 2012 г., 22:52 ч. »
Добре... Не е за показване наистина, но обещах.
Ето:

* IMG_8159.JPG (476.91 kB. 683x1024 - видян 460 пъти.)

Смяна на вода ... :)

* IMG_8155.JPG (439.38 kB. 1024x683 - видян 411 пъти.)

... и обитатели:

* IMG_8156.JPG (175.91 kB. 1024x729 - видян 413 пъти.)

* IMG_8157.JPG (257.31 kB. 1024x683 - видян 383 пъти.)

* IMG_8158.JPG (238.37 kB. 1024x683 - видян 389 пъти.)

Златните се чувстват чудесно, нагъват комарени протеини и растат. Жабките са повече от две.  :eyes:
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен DanyGod

• Активен потребител
  • Публикации: 545
  • Divolino.com
    • Divolino.com
« Отговор #7 : вторник, 07 август 2012 г., 06:54 ч. »
Ехееее
Супер е!
Мерси  :giverose:
Divolino.com

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #8 : вторник, 18 септември 2012 г., 15:04 ч. »
Тъй... Иде есента. Кажете какво си правите рибите, като застудее. Аз имам 2 златни в езерцето и май ще търся аквариум за къща през зимата.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен big_head

• Регистриран потребител
  • Публикации: 8
« Отговор #9 : петък, 21 септември 2012 г., 22:16 ч. »
моето езерце е 80 см и имам 17 златни в 1 кубик мисля още малко да ги пренеса в аквариума ,какво ще кажете да остава няколко зимата за проба дали ще презимуват? ,мисля да сложа отстрани найлон и минерална вата и отгоре найлон като парник ,кога трябва да спра помпата и канистъра днес вечерта водата беше 7-8 градуса ?

МодЕдит: Връзки към други форуми са нежелателни. Ако искаш да си покажеш езерцето, не виждам причина да не пуснеш няколко снимки и тук.

Неактивен lerby

• Активен потребител
« Отговор #10 : събота, 10 ноември 2012 г., 15:57 ч. »
Подготовка за зимата:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #11 : събота, 10 ноември 2012 г., 16:04 ч. »
Изглежда надеждно. Дано няма проблеми. На завет ли е? Да не го духне някоя виелица?

Неактивен lerby

• Активен потребител
« Отговор #12 : събота, 10 ноември 2012 г., 16:48 ч. »
Вече е пробвано. Миналата година, пак по този начин го завивах!

Неактивен PVV

• Активен потребител
  • Публикации: 55
  • Нас. място: гр.Разград
« Отговор #13 : събота, 25 май 2013 г., 22:31 ч. »
Понеже замислям малко езерце на село, започнах да чета за начините за филтрация. Някой може ли да пусне проста схема  с бидон и начините за поставяне на входната и изходната тръба. Каква медия е  целесъобразно да се използва. Мрежи, дунапрени, чакъл . Търся нещо самоделно ,дето по-лесно ще се почиства, защото не съм постоянно на село и ще се наложи баща ми понякога да почиства и обслужва езерцето и филтъра. Мисля водата от езерцето с помпа да влиза в бидона , който ще е на 2-3 метра от езерцето и от горния му край на самотек по направени водопадчета отново да влиза в езерцето. Така и да се обогатява на кислород.

Неактивен big_head

• Регистриран потребител
  • Публикации: 8
« Отговор #14 : четвъртък, 06 юни 2013 г., 22:41 ч. »
моят бидон го направих по този начин
DIY home made cheap Biological Filter for your Koi or Goldfish Pond for under $100
пълен е с мрежа от старо перде в която има зеолит ,после керамзит и дунапрена гъба едропореста  помпата е за фонтан с гъба вътре ,на дъното на езерото ,но постоянно се задръства гъбата от две седмици я махнах и сложих мрежа от рабица и сега е по добре .Все си мисля че е по добре с дънен сифон и помпата да не е в езерото по лесно ще е за обслужване няма да се гмуркаш постоянно да е вадиш

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.