Автор Тема: Последователност на филтърната медия  (Прочетено 372 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен rapptor

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
Последователност на филтърната медия
« : четвъртък, 06 октомври 2022 г., 09:38 ч. »
Привет колеги!

Първо малко предистория.
Използвам китайски канистър (SunSun май беше) и съм доста доволен. От известно време обаче започнаха да се появяват разни гадни алгии, без да съм променял нищо. Водата се сменя седмично около 40%, и редовно си почиствам медията на филтъра. Купих тестови ленти и излиза че водата е доста твърда и по таблицта се оказва, че няма достатъчно CO2. Докато рових в нета за някакъв ph регулатор на пелети забелязах, че във филтрите на JBL (напр. JBL CristalProfi e1502 greenline) керамичната био филтрация е първа и след това другите. А всички статии, които съм чел до сега я поставят последна.

Та ето и въпроса - след като JBL са го поставили обратно, а те са доста сериозно име в акваристиката, по ефективен ли е този подход или просто е тяхно "авангардно" решение?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 916
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Последователност на филтърната медия
« Отговор #1 : вторник, 11 октомври 2022 г., 13:30 ч. »
Аз бих заложил на финната медия първо. Да, ще се налага да я чистиш по-често, но пък според мен така върши по-добра работа.
Колко често пипаш филтъра? По принцип не трябва да се пипа всеки път когато сменяш водата, за да не убиеш започнатия цикъл в него.

Неактивен rapptor

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : вторник, 11 октомври 2022 г., 14:39 ч. »
Привет.

Филтъра го пипам горе-долу на 8-10 седмици - изплаквам медията с хладка вода и това е. Съжалявам, но проверих и тук малко съм ви подвел -  на картинката не се вижда, но всъщност JBL-а има един пред филтър и после био-то и всички останали.
Аз пренаредх моя малко - първо Seachem Matrix (смених керамиката на Hailea, защото си беше бяла като новичка, въпреки многото месеци "работа"), после добавих ph регулатор Fluval, следва едър филтър и накрая вата. До колкото разбирам логиката е, че ако сложа ватата първа, а био-то накарая, то  всичкия боклук от ph пелетите, както и откъснати по-големи формации от бактериите в биофилтъра, ще попаднат в аквариума.
Започнах да добавям и течен CO2, намалих аерацията с една идея и за сега изглежда като да се получават нещата. Където беше останал зелен полеп след механичното почистване започна да пожълтява все едно е прегорял, а и около флейтата не се натрупват нови черни бради. Всички показатели си остават в норма, както си бяха. Естествено KH и ph  са намалели малко.
Ще видим какво ще стане, все пак това е бавен процес.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 916
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #3 : вторник, 11 октомври 2022 г., 15:51 ч. »
Медията се плакне в старата вода от аквариума. Като тръгнеш да сменяш вода, сложи в една кофа или леген водата от аквариума и плакни там. Идеята е да е със същата температура и параметри, за да не се отрази на колонията бактерии завъдени в нея. Ако я плакнеш с "хладка" вода от чешмата, ще има повече поражения. :drinks:
Принципа е постоянство, без резки промени.

Неактивен rapptor

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : вторник, 11 октомври 2022 г., 16:06 ч. »
Да така е - трябва си постянство и търпение.
Под "хладка" имам предвид горе-долу като тази в аквата на пипане, но да - с водата за смяна е най-добре...само дето по-трудно се плакне в кофа без течаща вода и за това хитрея :grin:
Благодаря все пак!  :drinks:

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #5 : сряда, 12 октомври 2022 г., 16:39 ч. »
Моите 2 ст по темата.
Аз чистех канистрите си веднъж годишно, понякога съм минавал и този срок. Уловката е, че съм имал пред филтър и съм сменял редовно и често вода. Обикновено гледам струята, намалее ли чистя маркучите - имам и спирателни кранове за по-лесно. От чистенето на ротора усещах, че няма смисъл (в моята ситуация) за по- често.
Чистех на чешмяна вода, но аз по скоро гледах растения отколкото риби, така че това май не добър съвет.
Колкото по-малко бъркаме толкова по добре защото, канистъра за това  канистър, за да го забравиш. Може би честото пипане на канистъра да цака нещо..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен rapptor

• Регистриран потребител
« Отговор #6 : четвъртък, 13 октомври 2022 г., 08:44 ч. »
Като знам в какво състояние са моите филтърни медии на 10-12 седмици, не мога да си представя да ги чистя веднъж годишно. Но тук говоря за моя SunSun и не знам при по-скъпите марки, като EHEIM, FLUVAL, JBL и тн., как стоят нещата. Рибешките акита и остатъците от храна доста по-бързо зацапват филтъра. При мен ротора никога не е бил мръсен. За маркучите китайците предлагат, за 5 кинта с включени доставка, ДДС и всякакви такси, много тарикатска четка с 2м струна и 2 различни диаметъра - маркучи/щуцери. Направо е бАмбон както казават бабите  :lol:. Не, че я няма и тук, ама нещо цената не ми хареса. Що се отнася до водата - естествено, че тази от аквариума е най-доброто решение във всички случай, защото стреса за бактериите е минимален и бързо ще се възтановят необходимите нива на концентрация. Но не смятам, че използването на чешмяна вода може да доведе до сериозни проблеми, ако всичко останало е наред в аквариума. Е, естествено има моменти в които ВиК толкова са хлорирали водата, че направо трови, но просто изчаквам ден, два да се пооправи и тогава действам.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.