Автор Тема: Проблеми в аквариума? Споделете тук.  (Прочетено 92802 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен GIBANA

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
Проблеми в аквариума? Споделете тук.
« : понеделник, 21 декември 2009 г., 15:32 ч. »
 :)

Неактивен vistan

• Активен потребител
  • Публикации: 24
  • Нас. място: sofiq
  • That is the world of the animals
Отг: Проблеми в аквариума? Споделете тук.
« Отговор #1 : понеделник, 21 декември 2009 г., 17:09 ч. »
не че съм голям спец по болестите но може да са паразити или някаква болест

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #2 : понеделник, 21 декември 2009 г., 20:47 ч. »
Една снимка, би била идеално допълнение към питането.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен MS_teddy_90

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : неделя, 28 март 2010 г., 15:25 ч. »
здрвейте :) моя за съвет за златната ми рибка (кръстоска е като си я купих ми казаха, че се пада да е червена шапчица) та от вчера забелязвам, че лежи настрани почти на дъното, отваря си леко устата и после ходи на повърхността на водата и там стои известно време, и да отбележа, че по повърхността на водата ИМА балончета и острани на аквариума също :( което много ме обезпокоява, тъй като преди ги нямаше а не съм с помпа за въздух или филтър :( бих била много благодарна ако някои ми каже какво и е :)

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #4 : неделя, 28 март 2010 г., 15:31 ч. »
Я малко по-отрано започни. Кога си пуснала аквариума, кога рибата, какви други обитатели има, малко думи за аквариума и т.н. В момента все едно питаш: абе колата ми нещо не върви. Какво и има?

Неактивен MS_teddy_90

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : неделя, 28 март 2010 г., 15:41 ч. »
ами тя е само една рибка в кръгъл аквариум е само тя няма други рибки с нея, казаха ми, че това пространство, ше стигне само за една рибка около 5 л. е няма филтър за водата

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : неделя, 28 март 2010 г., 16:18 ч. »
Сега. Иди и си вземи един приличен аквариум около 50-60 литра. Сложи му един филтър или гъба. Веднага изхвърли това кръгло нещенце или го напълни със сухи цветя например. Прочети малко из форума. Например тук:
http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=1&id=96
http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=1&id=119
И вече ще си имаш аквариум в който рибките няма да ти измират. Защото твоята рибка в момента точно това прави. Умира!
Това което можеш да направиш за нея е да я върнеш в магазина колкото може по-бързо или да я дадеш на някой с работещ аквариум. Съжалявам, но това е положението. Златна риба в 5 литров кръгъл аквариум без филтрация и предполагам си напълнила вода и си я пуснала веднага...Просто никой не може да ти даде по-добър съвет от този.

Неактивен Desmoria

• Активен потребител
  • Публикации: 226
  • Нас. място: София, Люлин
  • Акваристка по рождение.
« Отговор #7 : понеделник, 29 март 2010 г., 09:51 ч. »
Смени половината вода с престояла. И така действай всеки ден, докъто не си купиш наистина свестен аквариум.  Ако имаш късмет рибката ти ще оцелее известно време. Използвай това време да и осигуриш поне минимални условия за живот. Като цяло и 20л аквариум ще ти свърши работа, но на рибока ще му е тясно в последствие, като порасне. Вземи си и една малка гъбка и помпичка (ще ти излезе не повече от 15-20лв). Ако неможеш да си го позволиш и си от София, аз ще ти ги дам, само недей да мъчиш рибока. За сега опитай със смените на водата и ни дръж в течение какво се случва.

Неактивен Казуса

• Активен потребител
  • Публикации: 58
« Отговор #8 : понеделник, 29 март 2010 г., 22:09 ч. »
Привет на всички!
Надявам се някой да ме посъветва, защото имам болна рибка.
В служебния аквариум едра златна рибка започна да линее. Лежи на дъното, видимо отслабна и вече не реагира активно на признаци, че ще има хранене.
Вярно - днес успях да я издебна, че е на повърхността, за да дам малко храна и тя започна да търси зрънцата, но определено и има нещо - преди беше класическа дебела златна рибка, а сега видимо е отслабнала, а в горната част на гърба направо е хлътнала.
Тя отдавна имаше навика да лежи по дъното, но не толкова апатично колкото сега.
За съжаление не мога да дам повече информация, защото нямам много възможности да я наблюдавам. Само ще добавя, че още една-две рибки доста месеци преди това умряха при сходни признаци.
Имам едно лекарство CMF на Tropical. Дали ще помогне?
Искам да спася тази рибка защото е единствената от двете оцелели от фирменото парти от преди две години и е ценна за фирмата :(
"От разтопената лава, от онова тесто, от което са слепени звездите, от появилата се по чудо жива клетка, сме се появили ние - хората - и сме се издигали все по-високо и по-високо, стъпка по стъпка, и ето - вече пишем константи и измерваме съзвездията."
Малкият принц - Екзюпери

Неактивен Desmoria

• Активен потребител
« Отговор #9 : понеделник, 29 март 2010 г., 22:29 ч. »
Алекс, щеше да е хубаво да беше пуснал нова тема, защото създателката на тази може да има нещо против. Като оставим настрана това, ще трябва да дадеш малко повече информация от тази. Като например:

1. Колко литра е аквариума?
2. Има ли някакъв филтър?
3. Колко често се сменя водата?
4. С каква храна храните?

Ако тези неща са в норма, следват няколко други въпроса:

1. Храни ли се рибока? Ако не, от колко време.
2. Има ли някакви видими заболявания, като точки, мъх, власинки или рани по тялото на рибката?
3. Проблеми с координацията.

Отговори на всички тези въпроси (по възможност сложи снимка) и тогава има по-голяма вероятност да ти се помогне. Все пак колкото и добро желание да имаме за помощ, не сме врачки. :)
П.П. Не слагай никакви лекарства в аквариума без да е ясно какво му е на рибока.

Неактивен Казуса

• Активен потребител
« Отговор #10 : понеделник, 29 март 2010 г., 22:42 ч. »
1. Литрите са 55-60 (трудно е да се каже точно, защото аквариумът е с коси ъгли (май му се викаше "панорамен").
2. Филтърът е Aquael FAN-1.
3. Вода се сменя доста рядко, защото тя стои учудващо бистра. Иначе рибоците карат на минерална, защото там чешмяната не става.

1. Рибите се хранят всеки ден без събота и неделя. Храната е "SERA Gold" (ако не бъркам конкретния продукт) за златните и "Tropical" за коридорасите и анциструсите.
2. Няма видими заболявания. Миналата година в жегите ги лекувах от бели гъбички и всички златни рибки оцеляха.
3. С координацията май няма проблеми. Освен апатичността.

Утре ще изпратя снимки. :)

П.п. Мисля, че е по-добре да има писане в по-малко теми, защото всичко се разводнява и е безумно да се ориентираш след това. Може ли тема да ти се казва "Какво става?" или "Помощ"! И така да има няколко десетки теми? Ако някой като мен например потърси нещо дискутирано за "апатия" на златна рибка, би било добре да има тема със заглавие "Болести при златните рибки" или "апатия, линеене при златни рибки". Не мислите ли? ;)
"От разтопената лава, от онова тесто, от което са слепени звездите, от появилата се по чудо жива клетка, сме се появили ние - хората - и сме се издигали все по-високо и по-високо, стъпка по стъпка, и ето - вече пишем константи и измерваме съзвездията."
Малкият принц - Екзюпери

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #11 : понеделник, 29 март 2010 г., 23:26 ч. »
Прав си. Заглавия като "Помощ", "Въпрос", "Питане" и пр. не помагат на търсенето, а са и досадни. В повечето раздели обаче има общи теми, в които се поставят всякакви въпроси, много хора пишат там. Колкото до тема за болести при златните рибки... ами те болестите са едни и същи за всички риби, не само за златните. Има раздел Проблеми във форума, както и такъв в сайта. За Проблеми в сайта мога да кажа, че има още много да се попълва. Признавам си го, защото беше една от моите задачи.
Сега на въпроса за конкретния случай. Водата трябва да се сменя редовно, особено на рибки като златните. Няма значение, че изглежда бистра. Тестове да сте правили случайно? За това, че ползвате минерална вода... аз не мога да кажа дали е добре, нека чуем и други мнения. Предполагам, че не е без значение и каква е минералната вода, може би не е добре и да е все една и съща.
Та аз ще си взема забележка за заглавията на темите, а вие започнете да сменяте вода редовно - поне веднъж в седмицата и поне 1/3 от обема.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Казуса

• Активен потребител
« Отговор #12 : вторник, 30 март 2010 г., 07:35 ч. »
Благодаря за отговора!
Ще сменя още днес 1/3 от водата.
Тестове не съм правил. Имам само тест за pH, но на самите минерални води пише pH-то, което е около чешмяното за София ниво от 7.5.
А нали имаше препарати, които събираха мръсотията на дъното, за да може след това със сифона тя да се изсмуче? Дали ще бъде подходящо да ползвам такъв препарат и ако да - да ми препоръчате някой конкретен?
Малкият принц - Екзюпери

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #13 : вторник, 30 март 2010 г., 10:07 ч. »
Щом няколко рибки са умрели за кратко време и по сходен начин, значи в аквариума има проблем. Последното, което трябва да правиш сега е да тъпчеш препатари за нещо. Това, което описваш, вероятно не е заболяване, а просто лоши условия. Сега има каква ли не химия за аквариуми, може да има и нещо, за което се твърди, че събира боклуците по дъното, макар че аз за такова нещо не съм чувала. Сифонирането на дъното се прави с маркуч със специален накрайник, който е толкова специален, че може да е и горната част на срязана пластмасова бутилка. :) Ето виж тези мнения - http://www.aquaportal.bg/forum/oborudvane/ured-za-sifonirane-na-dnotoprahosmukachka/msg11828/#msg11828
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Desmoria

• Активен потребител
« Отговор #14 : вторник, 30 март 2010 г., 11:15 ч. »

3. Вода се сменя доста рядко, защото тя стои учудващо бистра. Иначе рибоците карат на минерална, защото там чешмяната не става.

Минерална вода?!?! Откъде ви е хрумнала тази идея? Използва се вода от водопровода. Ако тази вода не е подходяща (това може да е ясно, едва когато имате информация какво съдържа) тогава се използват препарати за нейното стабилизиране.

Вода се сменя всяка седмица, около 20%. Приемете го като закон. Все пак гледате златни рибки, които доста цапат.

Според мен всичките ви проблеми идват от водата. Ако този рибок е изкарал 2 години в този аквариум и наскоро не е имало внасянето на някакви нови риби, корени или укрития, не е сигурно че става въпрос за болест. Също така имай в предвид, че при влошени условия в аквариума, имунната защита на рибоците отслабва и те стават уязвими за бактерии, които до сега са били безопасни за тях.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.