Автор Тема: 1.5 млн. делфини пречат на рибарите ни  (Прочетено 6742 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 916
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
1.5 млн. делфини пречат на рибарите ни
« : неделя, 29 май 2011 г., 16:09 ч. »
Прочетох малко странна статия, която искам да споделя с вас:

Рибари от цялото Южно Черноморие се оплакват от нападения на делфини, които разкъсват мрежите и изяждат улова им. Пред радио Фокус председателят на рибарското сдружение в Царево Динко Димитров-Кинтажа каза, че проблемът идва от това, че нашето море е затворено и делфините нямат никакъв враг, техният брой до такава степен се е увеличил, че може и да надминава 1,5 млн.„Един делфин средно на ден изяжда 10% от теглото си, т.е. една алафала с тегло 150-200 кг изяжда на ден по 20 кг риба без значение каква е. Отделно от това започнаха да ни правят толкова бели - изпокъсват ни мрежите, на тези, които имат кораби - таляните и траловете, ние се видяхме в чудо. Не знаем какво да правим, а в същото време има много организации, които ги защитават, защото били умни животни.До 1964 г. имаше делфиноловни кораби, които ги биеха, сега обаче такова нещо няма”, каза Димитров.Делфините според нас, всички рибари в Царево, трябва да се разглеждат както вълците в гората, като вреден дивеч, такива станаха те. Ние нямаме никаква друга възможност, ако искаме ние рибарите да си задържим поминъка, просто делфините трябва да се обстрелват. Те не са вече застрашен вид, защото станаха 1,5 млн. Те ще изядат и нас.Тук не е Атлантическият океан, където има косатки и други по-големи риби и се задържа популацията на определено ниво. Те тук нямат враг, те са господари. Моето внуче е по-важно от делфините, не може един делфин да ми скъса мрежите и да ми изяде всичко, а на внучето да не занеса нищо. Всички рибари от Ахтопол, Созопол, Приморско всички същото ще кажат, заяви рибарят.

Първо ми стана много интересно как са ги преброили тези 1,5 милиона делфина?
Второ от моя скромен опит в акваристиката съм научил, че за да се развива каквато и да е популация, трябва да има с какво да се изхранва. Не може хем да има свръх популация, хем да няма риба нали?
Трето споменават се тралове, които са забранени, а за таляните има специалнен режим. Сиреч цялата работа е чиста марфа. Просто така излиза.

Неактивен exsploze

• Активен потребител
  • Публикации: 26
  • Нас. място: Стара Загора
Отг: 1.5 млн. делфини пречат на рибарите ни
« Отговор #1 : вторник, 20 септември 2011 г., 19:08 ч. »
Маломир аз сам нов в форума, но оставам с впечатлението, че малко хора обръщат внимание на постовете ти, не го казвам да те обидя, просто сам възмутен.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 916
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #2 : сряда, 21 септември 2011 г., 05:45 ч. »
 ;) Колега Exsploze твърде отдавна съм спрял да умувам, дали някой ми гледа всичките постове, ако не ги гледат, защо така и т.н. Аз просто си пиша и публикувам. Превеждам, правя си профили на рибки и ред други гадинки. Това ми доставя удоволствие, по този начин релаксирам и ми прави кеф, понякога да си мисля, че все на някого, някога, това което правя ще помогне по някакъв начин. Относно този проблем с делфините, едва ли някой може да добави нещо повече от това което е описано. Убеден съм също така, че има и други възмутени, просто не са имали какво да кажат.
Все пак благодаря за твоя пост.
Поздрави! :drinks:

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
  • Нас. място: София
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
« Отговор #3 : сряда, 21 септември 2011 г., 05:53 ч. »
Няма как да убедиш подобни хора ( говоря за рибаря) че бъркат. Популацията на делфините се саморегулира.
Относно постовете на Маломир , понякога са възмутителни наистина  :diablo:

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
« Отговор #4 : сряда, 21 септември 2011 г., 16:13 ч. »
Както винаги се случва - щом нещо пречи на ЧОВЕКА да изкарва кинти,то следва да бъде изтребено.
Не се изненадвам от малоумието на рибаря..та те никога не са спирали да убиват делфините по нашето черноморие! Проблемът е ,че службите спят и няма нито един заловен,осъден и прибран на топло! Всеки си развява байрака както пожелае и реве,че Природата му пречи! Настъпват времена,в които  "човек" изобщо не звучи гордо!

Неактивен Rockad

• Активен потребител
  • Публикации: 310
  • Нас. място: Aheloy
« Отговор #5 : сряда, 21 септември 2011 г., 19:11 ч. »
Добре, значи делфините пречат с това, че са живи нали... тея хора нямат ли си друга работа, че животните им пречат, имаше един урок в училище, където се спомена подобна ситуация, в една гора решили да избият всички вълци, за да се развиват елените, защото били полезни за човека... резултата бил, че след около 20 години всички елени били недъгави, така става когато човека се намеси в естествения подбор.
Неможе ли да намалим рибарите, броят им стана голям а рибите...

Неактивен FHM

• Активен потребител
  • Публикации: 219
  • Радвай се на хубавите неща докато можеш !
« Отговор #6 : сряда, 21 септември 2011 г., 19:38 ч. »
Ахаа сега ми стана ясно кой е избивал делфините който даваха по новините преди няколко седмици . Лошото в случея е че в открито море няма как да има контрол на тези неща то по вододайните ни зони няма контрол кадето площа е доста по малка какво остава за в отркито море . Много жалко това е само поредния факт който показва беззаконието и безсилието на тези който поне се опитват да направят нещо но уви в такава дърважа живеем че всеки 2ри е бракониет крадец измамник ил ис една дума казано бандит за това няма средна класа в българия има само бедни и богати обърнах темата на кадето нетрябва но не се сдържах и някой хора сигурно след като прочетат поста ми ще разберат че съм прав но... Каде е изхода от тази ситуация ?

Неактивен _777_

• Активен потребител
  • Публикации: 303
  • Нас. място: Hell
« Отговор #7 : сряда, 21 септември 2011 г., 20:10 ч. »
Айде сега уторените разбирачи да кажат тези рани по делфина дали са от автоматично оръжие които ползва брегова охрана или от канджи които ползват рибарите?

Това е един от делфините които бяха намерени мъртви тази година.

Неактивен NJB

• Активен потребител
  • Публикации: 923
  • Нас. място: Бургас
  • Николай Жеков.
« Отговор #8 : сряда, 21 септември 2011 г., 20:41 ч. »
Автоматично оръжие, ако това е входната рана.
Имаш ли вода около теб, влизаш в историята, нямаш ли, чакаш отвън :)

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #9 : сряда, 21 септември 2011 г., 21:39 ч. »
Пламене, "компетентните" ДЪРЖАВНИ органи се произнесоха, че раните са от канджа. Всъщност има ли значение по какъв начин ги убиват?
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен _777_

• Активен потребител
  • Публикации: 303
  • Нас. място: Hell
« Отговор #10 : сряда, 21 септември 2011 г., 21:49 ч. »
Вили,колко са "компетентни" знаем всички.Просто ми е обидно да се винят рибарите.Ако им дам една канджа на "компетентните" съм сигурен че няма да знаят как да я хванат,камо ли да я забият три пъти в тялото на делфин в права линия.Съгласен съм с мнението на Цецо че за да има свръх популация на даден индивид той трябва да има какво да яде,което води до факта че риба в Черно море има.

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
« Отговор #11 : четвъртък, 22 септември 2011 г., 11:13 ч. »
Аз пък силно се съмнявам,че има свръхполулация на делфини! Просто на рибарите им пречат за да си правят далаверката! Има запознати хора от форума с този бизнес,що не кажат колко риба застоява по фризери и колко се изхвърля заради прекален улов(ламтеж за кинти)!

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
  • Публикации: 578
« Отговор #12 : четвъртък, 22 септември 2011 г., 11:18 ч. »
Айде сега уторените разбирачи да кажат тези рани по делфина дали са от автоматично оръжие които ползва брегова охрана или от канджи които ползват рибарите?

Това е един от делфините които бяха намерени мъртви тази година.

Тия три дупки ми приличат на намушкване с тризъбец .

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #13 : четвъртък, 22 септември 2011 г., 11:25 ч. »
От автоматично оръжие не може да станат толкова равномерно разпределени дупки,най вече да са в една линия.Иначе подкрепям Divane,рибарите и ловджиите в България като най вече вторите комплексари злоупотребяват постоянно.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.