Други аквариумни обитатели > Растения

Интересна информация за отглеждащите растения начинаещи.

(1/1)

Kratun:
Има един два неточни  момента в отношението растения- водорасли.
Водораслите не се равиват в аквариум със стабилна среда и добре вървящи висши растения не заради изчерпването на хранителните вещества, а заради явлението алелопатия. Здравите растения отделят вещества наречени фитонциди които подтискат водораслите. Най прост пример- ако в едно здраво голямо растение някое от листата му започне да умира- то често веднага се покрива с водорасли.
Така че когато създаваме един растителен аквариум търсим балансът- най важният момент за съществуването му. Хората, които не са имали растителни аквариуми, особено от ускореният вид, не могат да разберат колко сложно е това. Не е достатъчно само да сглобиш комплекта по указанието- толкова осветление, толкова торове, такава филтрация, и еди какъв си набор растения....
Правилно е казано, че е добре да се започне с много растения, които след това евентуално могат да се заменят.
Преди години акваристите имаха един термин- “стара вода”. С това се обозначава именно стабилизирана аквариумна среда. Това се получава, когато химическите вещества и бактериите- цялата тази биохимия и микрофлора влязат в един стабилен баланс-  тогава и водораслите по естествен път си отиват. Тоест, има ги в минимални количества, но винаги присъстват.
Същото е както с хората и болестите- няма човек в които да няма вирус на туберкулоза и херпес- но само отслабеният организъм с нефункционираща добре имунна система позволява на тези вируси да развият болестно състояние.

Публикувано със съгласието на автора - Мариан Маньовски "Raven".

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия