Потребители > Профили на потребителите

Профила на Diamond23 (Марияна)

(1/5) > >>

Diamond23:
Здравейте!Казвам се Марияна Гъркова, родом от гр. Смолян. Но живея заради работата в гр. Асеновград.

Най-после съм готова да влезна и аз в тази листа.

От 5 клас започнах да се заглеждам по рибите....вместо по куклите барби и другите момичешки неща. На едно изложение ни купиха чифт плати. След това последваха гупи, молинезии, сомчета, неонки. И така докато завърших 12 клас. Майка ми реши, че ще уча и няма да имам време за рибите и ги подарих на братовчед ми в София. Още не мога да забравя как се вълнувах, дали ще пристигнат живи....Той умори моите рибки за 3 месеца. И до ден днешен ми е жал и повече не давам на никой  новобранец мое поколение излюпени рибки.

Много съм запалена по всички харацинови, също така не съм спирала да харесвам живородките и сомчетата, цихлиди джуджета.

Аквата мисля да я напълня със стадо поне 8-9 бр. диамантени тетри и сом коридорас аенеус. Откакто прочетох за биотопа на тази диамантена рибка само тя ми е в главата. С биотопни растения не ми се играе, тъй като едвам намерих и тези, затова ще кажа само за аквариума:

51 см д х 29 см ш х  41 см в. Общо към 60,6. Той е в Смолян, а наното в Асеновградрадската квартира.

Поръчах грунд, някакъв белгийски, уж тъмно кафяв, но е шарен...около 8,2 кг и мисля, че леко недостатъчен в предната половина. В задната част грунда е 5,5 - предна 2см.  Размер 2-4 мм. Но ме радва наистина много. Осъзнах, че не мога да садя в едър грунд. Наистина е много трудно.

Дъно - няма някакви скъпотии, само под 1-я пласт от грунда зарових на мястото на бъдещите растения счупени на едро топчета JBL и дано си вършат работата. Много ми ги похвалиха.  Досега всички растения бяха закотвени в по-едрия грунд на моето нано и там бяха посадени. Там имах живородки, но то е вече празно.
Филтър JBL i 80, като смятам да допълня и да стане i 100. Пълнежа е обикновенна гъба, а другата кутия е микромек-стъклени топчета за биофилтрация, имам и клеърмек, премахващ нитрати, нитрити и фосфати, но ще го сложа след завъртането на цикъла. Леко ме дразнеше вчера докато спях втората кошница с топчетата, но като я извадих, сложих на дъното и нарязана на парчета гъба и около кошницата, както и отгоре сега шума е само от стичащата се вода. Обожавам този филтър, защото е лесен за употреба и се разглобява до ротора и мога да го почистя и сглобя за 10 минути!
:yahoo:
Помпата за въздух Ферпласт е толкова безшумна(прилежно увита в фолио, след това в кърпа и сложена в шкафа), че просто и муха се чува.Двуметровия шлаух ми свърши добра работа.
Благодарение на Аспарух, аз получих истински красиви и живи растения.
Искам да му благодаря от сърце!  :bow:

Да не ви карам повече да чакате, растенията са:

Микрозорум - една средна туфа, която успях да привържа към камъче. Любимото ми растение от непретенциозните;

Паричка вертикална с грамадни  листа-4-5 бр; още 2 съм подарила на сестра ми....

Хидрокотиле трилинеата - привързана към два камъка и почти заровена в пясъка.
За нея просто друго решение не успях да намеря. Не ме бива с малките растения. Но пък като светна лампите и се изправя перфектно към светлино-източника.

2 стръкчета хигрофила полисперма;

1 стрък подобно на Криптокорина понтедерифолия с 2 грамадни листа;

1 бр. Хигрофила коримбоза "Ангустифолия" . Първо я мислех за Несея, но това стръкче упорито ми показа че не е. Защото започна да се накъдря в новия аквариум. А в наното, бе с обикновенни листа, понеже там вс е с 1 лента лед. То се развива добре при мен, пуска нови листа.

1 бр мъничка Хигрофила диформис, на която се радвам също така много и бързо пусна коренче.

Имах и 6-7 бр лудвигия репенс от Аси, обрасли в брада, но тя изчезна от всичките ми растения. Всички лудвигии бяха с гниещи върхове и така всички почти изгниха, останаха само 4 бр, които сега съм засадила и се ги мъча да се хванат.
Има също някакво много дребно, като бакопа, но не мога да го разпозная. И тъй като ме хващат лудите когато се опитвам едно по едно да ги засадя, а не става ги оставих в кофата с пясък, вкоренени докато ми дойде отново меракът.

От растенията които един човек ми бе продал  почти сухи, обвити в хартия и отдолу картон  останаха само тези и са в плачевно състояние:

1  Ехинодорус, с издължени къси листа - даден ми за Е. амазонка - горкия ту тръгне, ту се появят черни петна;

1  апоногетон, който не го броя защото вече върви към друга посока, ту направи 3-4 слаби листенца и съвсем тънки, ту изгният корените; явно не знам как до го садя.

Сега те вече са в аквариума, но проблема е дървото, което исках да слагам. То е една дъга така да се каже (като мостовете в аквариума за последният месец) и се чудя какво да го правя. Варих го, белих го, махах кората, киснах го. Не пуска цвят, но пък упорито не иска да потъне!
А искам много да увия 4-те парички по него.

Засега растенията са набодени леко хаотично (извинението е че започнах аквариума в 23.29 и го завърших в полунощ-защото вярвам че нещата трябва да се случват на точно определени дати, а и започва новолуние, после се пълни луната, т. е . вярвам че така по-бързо ще се стабилизира аквата и скоро ще е с риби). Наречете ме глупачка, но съм суеверна.  :grin:
Забравих да кажа, че осветлението общо е 2х11 вата.
По късно ще сложа снимки, но предварително моля за извинение защото е със камерата на компютъра, сапунерката ми е за ремонт.

Разчитам напълно да купувам само от доказалите се развъдчици в сайта!

За сега имам обещание от 1 до 3 месеца от Килиман за диамандките, издирвам за след месец 2-3 сомчета аенеус, гупа московска синя, синьо-зелена, жълто тукседо, фламинго-розова, блуграс син вариант, - всички мъжки.
Ще чакам да се развие аквариума - стартирах го според една статия тук, започнах да добавям на щипки храна, вече се замъти водата.

Параметрите днес са: 27 С, пх под или около 6, хлор - 0,5, GH- 4,  KH-6,  NO2-0,  NO3-5.
Работя с JBL тестове 6 в 1 и изхарчих доста ленти, докато се науча, че за общата твърдост тази лента само леко прави единия сектор от 4-рите полулилав, а не целия. И до колкото знам и при други хора това значи, че е нацяло розово- т.е.4 GH. Ако не е така поправете ме. Уж тези тестове са скъпи, а цветовете са само ориентир за истинския цвят и точната стойност трябва внимателно да се изследва. На мен примерно никога пх не ми е точна. Защото меря и с лакмус, а там няма грешки. С този тест винаги тона  и цвета който обрамчва хартийката трябва да се гледа и ако принадлежи към дадения цвят, значи е това. Но пък хлор и нитрати, нитрити ги отчита много добре. Но аз съм си виновна, г-н Шебека ме прецака  добре, хем 30бр. тестове продадени на цената на нови, хем пропускащ нагревател. За награда че се защитих получих и бан.

Много се радвам, че вече съм част от вас! Благодаря на всички, които са ми помагали с отговори, най -много на Аси, Виолета, Мироки, NJB, Райко, Evgeni2000...знам че ще пропусна някой затова казвам на всички.
 :bow: :dance3:
Това е клипчето, но шума е много по -малък.[/color]
!!!!http://vbox7.com/play:fe287f56aa&start=16!!!!
Не знам защо пише че видеото не съществува тук и затова го заградих с удивителни.... :D
Чакам градивна критика....аз също имам мнение, но искам да чуя вашите за местата на растенията. доста подредена съм в живота, така че обичам вс да е поставено симетрично.

usani:
Не се виждат снимки.

Diamond23:
Сега вече ги оправих.  :giverose:

dok70:
Обърни бакопата, че ще и се "завие свят"! :grin:

Diamond23:
Здравей-пиша отговори и не идват. Така става като се садят китки в 12 часа посред нощ!  :kez15: :heat:
Знам че скейпа не  е готов, че е ужасен, но ако някой има идеи нека ми пише.
Моята идея е една- 2 камъка, върху тях едно извито коренче като дъга, около тях ще са пантофките, от ляво и дясно са другите растения, а отдолу е като портал - няма нищо, за да е като мост.
А може и ефекта от тази снимка да направя, но пък ще трябва да разместя здравата.
Виждам че  е голям хаос, но не мога за сега да размествам.Но пък няма повече грунд за да повдигна в ляво и дясно!
 :grin: :fool:
Благодаря че ми писа - чак сутринта забелязах. 100 пъти буквално местих отвора, дали наляво, дали направо, по-надолу, а сега всички зелении се поклащат. :grin:
Слагам снимки на първия ден, когато получих растенията, другата е от днес.  :-[

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия