Други аквариумни обитатели > Растения

Проблем с растенията след лечение с Нистатин.

(1/4) > >>

AngelEyes:
Здравейте на всички!  :)
След лечение с Нистатин голяма част от растенията ми видимо започнаха да вехнат. 1ва беше Егерията, която след смяна на част от водата започна да пуска нови листенца. Откъснах свежите разклонения и ги засадих наново. След това забелязах, че и Лимнофилата ми нещо не я бива. Тя започна да червенее и в последствие избиха нови издънки почти от върховете на основните стебла. Проблемът е, че някак "етажчетата" растат прекално на рядко и самото растение изглежда постно. Сагитарията ми започна да загнива без да вади нови листа, Валиснерията да клюмва. Общо взето положението не е розово. Единствено Криптокорините и Анубиасът се задържаха видимо с добър външен вид. Преди малко смених 15 л. вода, добавих Aqua Safe + Fishtamin и 2 капсули Бактозим.

Аквариумът е 84 л, осветлението 2х18 W Акварел. Температурата 25 градуса. Грундът се състои от ситни камъчета 2-3 мм., като дебелина отпред около 2 см, а най-отзад 3-4. В него гледам рейнбол рибки + 2 анциструса. Стартиран на 16.10.2008

Умувам над това дали да съсредоточа вниманието си върху някакви торове за подобряване състоянието на растенията или да пробвам СО2 системата с мая и захар (трябва сама да я майсторя .. трудно за постигане)?

Ще бъда благодарна за всеки съвет!  :bow:

Boby_:
Аз не разбирам много от растения (даже никак), но ми се струва, че си направила грешна оценка на ситуацията.
Аквариумът е нов, не е ясно дали растенията са се адаптирали все още. Изобщо не е сигурно, че точно Нистатин е предизвикал проблема.
За да "работи" един аквариум, трябват време и търпение, химиите не са решение на проблемите според мен. Нужни са 4-6 седмици, за да се формира азотен цикъл например. Сигурна ли си, че растенията ти имат всички необходими микроелементи? Светлината дали е адекватна?
Нямам готов отговор за теб - не разбирам от растения, както вече казах по-горе. Но все пак ми се струва, че ти трябва по-търпелив подход. :up:

nina:
Ако успееш да овладееш положението с растенията, в което изобщо не съмнявам, защото си мисля, че не е чак толкова сериозна ситуацията, обещавам да ти обясня възможно най-елементарния начин за сглобяване на бутилка от кока кола за СО2.  :highfive:

iek:
Разстоянията между отделните "етажчета" на лимнофилата са показател за силата на осветлението, валиснерията и сагитарията разчитат повече на кореновата ситема за изхранване, така че трябва да мине време последната да се възстанови след пресаждането. Общо взето не очаквай бурно развитие на растенията в началния период, особено ако не са стеблени. С добавяне на СО2, дори и без увеличаване на сегашното ти осветление, очаквай неколкократно по-бързо развитие на нещата. Търпение и опит са необходими за създаване на красив растителен аквариум.

ata_nas:
Изпитвам искрено любопитство как си успяла да "пречукаш" Егерията!?
Аз лично имах голени проблеми с този плевел - обсебва всичко покрай себе си! Имах усещане, че ще напълни целият ми аквариум.
Решението бе крайна мярка, но удачна - просто я разкарах от аквариума си.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия