Други аквариумни обитатели > Растения

Симптоми за липси при растенията

(1/25) > >>

Stas:
Липси и недостиг при растенията

За начинаещите аква-градинари, разпознаването на проблемите при отглеждане на растения и по-точно липсите на някои елементи, може би е едно от най-трудните за научаване неща. Няколко различни недостатъчности си приличат много, а като се прибави към това и фактът, че условията в един нов аквариум се променят много бързо, задачата за дефиниране на проблема се оказва трудна дори за опитни акваристи-растениевъди. По-долу ще видите списък на най-често срещаните липси при растенията и как да се научим да ги разпознаваме:


ЕлементЛистаСимптоми на недостатъчностАзот (NO3)СтариСтарите листа стават жълтеникави или понякога червенеят. Дребни, забавили растежа си растения с големи коренови системи; по-малки и по-светли на цвят листа от нормалното; забавен растеж. Бледостта започва да се проявява на връхчетата на долните листа. Старите листа умират бързо при по-сериозни липси. Ако тази недостатъчност продължи, листната маса ще продължи да се развива, но стволовете на растенията ще станат тънки и меки, а цъфтежът ще се забави, цветовете ще останат малки и растението ще бъде по-податливо на болести. Изчезва наситения зелен цвят, особено при по-старите листа.

Предозиране – меки, тъмнозелени листа, дълги и слаби стволове, слабо развитие на корените и бавно развитие на цялото растениеЖелязо (Fe)НовиЛистата пожълтяват и стават чупливи и лъскави докато се разпаднат. Зелените жилки на пожълтелите тъкани на листата се забелязват първо при бързорастящите растения. Връхчетата на новите листа стават или бледи, или жълти и се подвиват навътре. В листата ще се загуби зеления пигмент и евентуално ще покафенеят и ще изсъхнат.

Предозиране – Недостатъчност на други елементи, кафяви петна по листата.Калий (K)СтариПожълтели области, следвани от изсъхване на ръбовете и върховете на листата. В ранен стадий пожълтват и се подвиват върховете на по-старите листа. Новите листа ще започнат да увяхват. Старите листа стават на петна и се свиват. Цветята потъмняват и стволовете омекват. Растенията са по-податливи на болести. Дребни дупки по листата.

Предозиране – солени условия, прегаряне на листата по ръбовете, увяхване. В меки води с излишък на Калий (K) може да доведе до недостиг на Калций (Ca). Магнезий (Mg)СтариСимптомите се проявяват едва след като недостига стане значителен. Растението ще забави растежа си. Жилките на листата ще си останат зелени, докато останалата част ще пожълтее. Ще се появят кафяви петна и след това растението ще изсъхне. Цветовете ще се развиват много бавно, ако въобще се покажат. Цветовете, които нарастват ще загубят блясъка си.

Предозиране – ръбовете на листата се подвиват, малки стъбла, симптоми на недостиг на Калий. Фосфор (P)СтариПреждевременно окапване на листата, подобно на азотната недостатъчност. Растенията забавят развитието си и имат тъмни, матови и понякога обезцветени листа, стъблата са необикновено твърди, бедни коренови системи и много малко разклонения. Симптомите се проявяват първо при по-ниските и по-развитите листа. Възниква по-специално при ниски нива на азот.

Предозиране – дребни и завити млади листа, преждевременно съзряване, големи коренови системи.Калций (Ca)НовиРазрушаване и отмиране в точките на нарастване. Пожълтяване на ръбовете на листата. Недоразвитите корени са първите афектирани. По-младите листа ще загубят гъвкавостта си и ръбовете им ще се подвият. Растенията ще забавят растежа си и ще потъмнеят, листата ще се набръчкат.

Предозиране – блокиране на желязото и калия.*

Ако някой има други наблюдения или забележки моля да ги сподели.
Ползвал съм литература на английски и преводите не са моята сила.
Доколкото личният ми опит позволява съм редактирал и дописвал текста.
Въпреки възможните неточности горната таблица дава една система за диагностициране на недостига на някои елементи в един растителен аквариум и се надявам поне като насока да е полезна за тези от вас, които обичат градинарството.

Стас.

Stas:
Един неописан в табличката проблем, който според Евгени Младенов е породен от понижено pH и пренасищане с СО2.
На широколистните растения листата са си зелени, но около основната жилка изтъняват и се пробиват.
Ще пиша отново, когато намеря решение на проблема.

yanki1:
Наблюдавал съм това явление при някои видове ехинодоруси/ Блехери , Амазонка и Оцелот- широколистни и интензивно растящи /, когато са се появявали по младите листа на растенията, бледи участъци с неправилна форма, които с времето стават съвсем прозрачни и изтъняват. Проблемът свързвам отново с липса на Ca, т.като след добавянето  на CaCO3 нещата вървят към подобрение, но може и да бъркам някъде.
Всъщност причината за подобрение може да се дължи и на повишаването на РН, в следствие  внасяне на калции. :dontknow:

JIX:
Ето една нагледна картинка.....на английски е ,но се разбира.

Stas:
Много добро допълнение! Благодаря!

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия