Автор Тема: Стабилизиране на фотоапарата  (Прочетено 5519 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kraltchev

  • Aquaportal експерт
  • *****
  • Публикации: 158
Стабилизиране на фотоапарата
« : събота, 13 декември 2008 г., 19:46 ч. »
Стабилизиране на фотоапарата

Използването на триножник за снимане на аквариуми е най-добрият подход и всеки трябва да го използва винаги, когато е възможно. Но все пак е правилно да се каже, че перфектно резки снимки са възможни и без употребата на триножник.

Ето един пример за такава снимка, направена в един от акваримите на Луис Наваро:


Много често снимките, които правим, са идеално експонирани, но страдат от вибрацията на апарата по време на щракването на затвора. Тази вибрация често е незабележима от нас по време на снимането, но е ясно забележима на снимката. Ето какво още може да се направи, за да се минимизира или дори предотврати размазването на образа, дори и без използването на триножник:

А. Стремете се така да насочите апарата към аквариума, че обективът му да образува прав ъгъл с предното стъкло на аквариума. Имайте предвид, че това важи както за хоризонтален прав ъгъл така и за вертикален. Честно е да признаем, че обикновено снимаме под ъгъл спрямо стъклото, но е важно винаги да помним, че снимане през стъкло под ъгъл винаги намалява резкостта на снимката:


Запомнете още че:

-- По-дебелото стъкло изкривява по-силно. Това е особено изразено, ако се опитваме да снимаме малки обекти отблизо. Следната снимка е направена в малък аквариум, със стъкло, дебело само 3 мм и с обектив, насочен точно под прав ъгъл спрямо него.
-- Водата също така изкривява образа. На същата снимка листото беше буквално прилепено към тънкото стъкло, така че и изкривяването от водата беше елиминирано:


Б. Внимателно прилепете обектива към предното стъкло на аквариума. Внимавайте да не издраскате стъклото. Дръжте апарата възможно най-обездвижен по време на снимката. Допира до стъклото много помага в това отношение, дори ако само част от обектива е допрян.

В. Ако няма начин да долепите обектива до стъклото, дори отчасти, тогава внимателно допрете част от фотоапарата до стъклото или ръката, с която държите апарата.

Г. Импровизирайте с подпирането на апарата или ръцете. Използвайте каквато помощ намерите - маси, столове, первази. Облегнете се на близката страна или просто седнете на нещо.

Д. Винаги използвайте самоснимачката на апарата, ако това е логично приложимо. Някои апарати имат две настройки на самоснимачката - апаратът щраква след 10 секунди или щраква само след 3. Ако имате такива настройки помнете че 3-секундната самоснимачка е по-бърза, но 10 секундната дава време на вибрациите вътре в апарата да отзвучат преди да се направи снимката.

Е. Ако няма начин да подпрете апарата или да се облегнете на нещо, тогава просто дръжте апарата плътно и близо до тялото си. Също така задръжте дишането - доколкото разбирам от ловци и военни, най-добре е да се поеме дъх наполовина и да се задържа така. (бел. редактора: аз пък като баскетболист мога да кажа, че моментът точно след издишването от по-дълбоко вдишване е най-спокоен и неподвижен. Експериментирайте.)

Ж. Обикновеният начин, по който професионалните фотографи държат апарата, е с едната ръка - като подложка под него, а не както повечето хора правим - отстрани. Идеята е че при щракането с другата ръка движенията на двете ръце се неутрализират до определена степен тъй като не са в еднаква посока.

З. Научете се да използвате следния много полезен трик - "предваритело ръчно фокусиране". Идеята е да не се опитваме да правим снимка, използвайки автофокуса на камерата или пък да се опитваме да фокусираме движеща се риба. Просто настройваме фокуса на определена точка и после движим самия апарат, така че да получим рязък фокус. Някои апарати имат специална функция - "капан" - при която апарата чака нещо да влезе на фокус и сам щрака. Но предварителното фокусиране е лесно за изпълнение - изключете автофокуса на апарата, включете ръчното фокусиране и фокусирайте върху обект с приблизителните размери на това, което искате да снимате. Предварителното фокусиране може да е например на отделна буква от книга, собствения си пръст и т.н. Тази снимка е правена с предварително фокусиране и движение на апарата, готов за снимане, докато се получи добра композиция:


Още веднъж трябва да се отбележи, че използването на триножник е определено по-правилния начин за действие.

(И за последно малко майтап - след като написах всичко това жената идва и ми вика "Хм, най-лесно е да направиш снимката по-рязка като малко примижиш...". Пробвах - не лъже...)


--Николай

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.