Автор Тема: Как се снимат рибки  (Прочетено 6665 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

 • Цихлидиот
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 3 635
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Как се снимат рибки
« : събота, 08 ноември 2008 г., 18:12 ч. »
Как се снимат рибки

автор: Марк Елисон

превод и редакция: Boby_


За мен снимането на моите цихлиди е точно толкова забавно, колкото това да ги гледам. Нека започна тази статия с това – аз не съм експерт. По времето, когато пиша това, използвам най-обикновена цифрова камера – Kodak DC280 ZOOM. Преди време мои приятели ме помолиха за съвет как да направят качествени снимки на рибите си. Повтарям съвета, който им дадох тук, за да могат и други да го прочетат.

Основните проблеми, с които се сблъскват хората, които се опитват да снимат рибите си, са два:

- да не успеят да направят достатъчно чиста снимка поради слаба светлина

- светкавицата да се отрази в стъклото на аквариума и да провали снимката


Двата най-лесни начина да избегнем отблясъка на светкавица са да снимаме под ъгъл, така че светлината от светкавицата да не се връща директно към фотоапарата и … изобщо да не използваме светкавица. Ако решите да снимате без светкавица, ще Ви е нужна достатъчно светлина, в противен случай снимката Ви ще се получи твърде тъмна.

Един от начините за това е

1) включете осветлението на аквариума си и

2) добавете допълнителна светлина, като поставите още лампи върху или над аквариума.

Много е важно тези лампи да светят директно в аквариума и никъде другаде. На долната снимка се вижда добре какво се случва, ако това условие не е изпълнено. Първите няколко пъти, когато направите това, рибките Ви най-вероятно ще се стреснат и ще правят странни неща - ще си променят цвета, ще се скрият или ще струпат заедно. Но много скоро ще свикнат.

Ако имате възможност, използвайте луминесцентни лампи със спектър, който е максимално близък до слънчевата светлина – точно при тази светлина рибите ще се покажат в истинските си цветове. Обикновените луминесцентни лампи излъчват бяла светлина, а тези, които са предназначени специално за аквариум – лилава. Сами разбирате, че ако използвате само тези два вида, ще загубите много от цветния спектър. Луминесцентните лампи, наподобяващи дневна светлина, ще Ви позволят да видите истинските цветове на рибите си. Ако Вашият фотоапарат има настройка за типа светлина (наричана още баланс на бялото), можете да изпробвате различни варианти, като най-удачна е тази за флуоресцентна светлина. Забележете, че ако използвате светкавица, това не е нужно.

Друг проблем, с който хората често се сблъскват, е това, че освен светкавицата, понякога върху стъклото се появяват отражения и на други обекти, както на снимката на Aulonocara stuartgranti и Pseudotropheus elongatus по-долу.

Обикновено това може да се предотврати, като се изключат всички светлини в помещението и като се затворят всичко прозорци и спуснат завеси/щори, така че да не прониква никаква светлина отвън. Отраженията са сериозен проблем. Затова най-добрите си снимки съм правил през нощта в тъмна стая, в която свети единствено лампата на аквариума.

Ако разполагате с триножник, добра идея е да го използват. За по-големи снимки използвам такъв, но мисля, че е прекалено трудноподвижен за снимане на отделни риби. Триножниците са много полезни, защото Ви позволяват да елиминирате нежеланото размазване, предизвикано от неволно раздвижване на фотоапарата, който държите в ръка.

Последният съвет, който ще ви дам, е да снимате много, много пози, за да излезе поне една добра снимка. Фотографите на Нейшънъл Джиографик снимат стотици пози, надявайки се само на една хубава снимка. Това е нужно поради много причини. Най-важната е непредвидимостта на движенията на рибките, които могат да размажат снимката, ако не ги очаквате. Ако използвате фотоапарат с обикновен 35 мм филм, може да се получи така, че да имате едва 2 или 3 добри снимки за една цяла лента. Според мен това излиза доста скъпо. Поради това ако смятате да правите много снимки и искате сред тях да има повече от 1-2 хубави, най-добрият вариант е цифров фотоапарат.

Като използвате такъв, можете да направите стотици снимки и да редактирате най-добрите от тях, така, както Ви харесва. За последните две съм направил над 8000 снимки с моя Kodak. Поне една трета от тях изтривах почти моментално. Още една трета си отидоха, след като ги преглеждах на компютъра. От оставащата 1/3 само половината са като за пред хората. Като си направите тази сметка, може би ще започнете да разбирате как цифровият фотоапарат може да ви спести пари.

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен filippo_33

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 11
Отг: Как се снимат рибки
« Отговор #1 : петък, 20 март 2015 г., 14:49 ч. »
Здравейте,скоро някъде бях чел как се снимат рибки.Мнението беше на фотофраф не си спомням  името,но си копирах мнението му понеже доста търсих по изчерпателно мнение от първо лице.Споделям го тук понеже би било от полза на доста хора.Моля ако автора си познае мнението да ме извини,че не съм споменал  името му.

Цитат
Много зависи от това какви резултати искаш да получиш.
При снимане без свекавица с трицифрен Canon нещата често изглеждат както на твоята снимка - слабата светлина трябва да се компенсира от:
- по-отворена бленда - това си носи недостатъците като по-малка дълбочина на полето и освен това е ограничено все пак.
- по-продължителна експозиция - при скорости под 1/125 и снимане от ръка губиш рязкост, още повече, че малавийците рядко стоят на място, за да ти дадат четвърт секунда време. Аз дори предпочитам да снимам на скорост 1/200.
- по-високо ISO - там пък се появява шум, който по принцип не се смята за чак такъв дефект в снимката, но мен лично адски ме дразни.

Ясно е, че искаш да снимаш с твоя си апарат, затова няма да ти давам съвети да го сменяш. Това ще рече, че ISO-то ти е фиксирано. За добри резултати - до 200.

За да можеш да работиш с бленда над 8 (желателно е даже повече) и едновременно с това скоростта да е над 1/125, ти трябват две неща - светлина и обектив, който не я "губи", т. е. с прилична светлосила. В това отношение дългия не е "оферта". Китовият е по-подходящ. Все пак един Canon EF-S 60mm f2.8 USM Macro би бил доста по-добър вариант. Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro е дори по-добър заради дребните рибки.

Аз лично снимам със 105 mm Никонско "микро" и за по-големи риби понякога ми се налага да се дръпна доста назад. :)

Но обективът не ти решава въпроса със светлината. Светлина ти трябва за две неща - първото (и по-маловажно) е за да може апаратът да хване достатъчно добре фокус. Тия приказки, че динамични риби могат да се снимат на ръчен фокус или да ги дебнеш да влязат в предварително фокусирана зона са дивотии - не става така. Затова трябва да имаш някакъв "санитарен" минимум от осветление на самия аквариум - няма как без него.
Втората функция на светлината е по-важна, разбира се - да бъде уловена от матрицата. :) Студийно осветление не виждам как ще докараш до аквариума, затова оставаме на варианта светкавица.
Първият вариант е монтирана на апарата светкавица (вградената също върши работа). Не е много удачно поради ред причини - първо почти винаги има бликове от предното или задното стъкло на аквариума. С добър контрол на ъгъла и после с кропване можеш да ги избегнеш, но не и тези от самите риби - очите, коремчетата често са сребристи и резултатът е тежко прегаряне и загуба на детайл. Все пак понякога, с много късмет и търпение, можеш да изкараш и някой приличен кадър така. Със сигурност по-добър, отколкото без светкавица. Има и още един недостатък - фронталното осветление първо променя чисто визуално нещата и второ дава сенки на неподходящи места.

Решението е сравнително просто - монтирана върху аквариума светкавица. Странично разположена също може да свърши работа, но горната е по-добре.
Обикновено ползвам две, за да покриват по-голяма площ - никонска и един древен Sunpak, който взех втора ръка. Никонската дава по-добри резултати, но не чак толкова, че да си струва разликата в цената заради това. Освен това за по-малък аквариум една светкавица ти е предостатъчна.
Взимаш си един елементарен радиосинхронизатор (комплектчетата предавател с един приемнки са 50-60 лв в България, а на ebay има и по-евтини)- за тази цел не ти трябва TTL, защото така или иначе снимаш на пълен ръчен режим. Боцваш го на всяка светкавица, за която се сетиш, слагаш я върху капака на аквариума под лек ъгъл навътре, като подлагаш под нея високотехнологичен дифузер (например лист хартия) и започваш да си играеш с мощността и настройките на апарата. Всъщност това е най-големият кеф от снимането на риби. :)


Неактивен Boby_

 • Цихлидиот
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 3 635
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Как се снимат рибки
« Отговор #2 : петък, 20 март 2015 г., 15:42 ч. »
Здравейте,скоро някъде бях чел как се снимат рибки.Мнението беше на фотофраф не си спомням  името,но си копирах мнението му понеже доста търсих по изчерпателно мнение от първо лице.Споделям го тук понеже би било от полза на доста хора.Моля ако автора си познае мнението да ме извини,че не съм споменал  името му.Извинен си. :) Това е мое мнение от една стара тема във фото форума:
http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&t=1559040&i=1559040&offset=all

;)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.