Соленоводна акваристика > Соленоводни аквариуми

Въпрос относно морски аквариум

(1/2) > >>

evilfreak:
Привет на всички съфорумци. Имам желание да си направя малък морски аквариум с 2-3 рибки клоун и 1-2 скариди. Начинаещ акварист съм и имам някой опасения, че няма да се справя, но човек докато не опита няма как да разбере.

Проблема е че всички статии които четох са за доста големи акваруми и не знам всъщност какво оборудване ми трябва. В София в зоомагазина в Хит видях морско акариумче 20-30 литра с външна филтрация (от тези които се закачат на аквариума отвън) с 1 едно клоунче вътре, но този обем ми се вижда малко за морски аквариум.

Някой от по-напредналите колеги би ли споделил какво оборудване ще ми трябва за аквариум 60 - 80 литра и долу горе какъв бюджет.

Rama:
Здравей, evilfreak!
Дано не виждам прекалено късно твоя въпрос и вече да си направил решителни стъпки.
Много разпространено мнение е, че рибата - клоун е подходяща за нано - аквариуми. За това впечатление допринасят търговци и начинаещи акваристи, които не са добре запознати с биологичните особености на тези риби. Те могат да живеят и на тясно, и в доста лоши условия, но така никога няма да изпъкне красотата и интересното им поведение в анемонията, и грижите за поколение. В магазин може да бъде поставен клоун в един малък съд, но това е временно. Те стават едрички и въпреки липсата на обем, но са апатични или плахи, а понякога и агресивни - убивайки своята половинка или други обитатели - скаридки, корали или рибки.
За малка - до стотина литра система има богато разнообразие от дребни риби и ракообразни, които намират спокойствие и сигурност в малкото пространство. Там те могат да бъдат наблюдавани, докато в голям аквариум те се скриват и ги виждаш много рядко и за кратко. В тези аквариуми с успех се отглеждат доста видове атрактивни корали и полипи, ако качествата на водата и светлината позволяват това.

demode:
В някой чужди сайтове съм виждал нано морски рибки за нано аквариуми. Дали в БГ може да се намерят такива? Аз съм си направил едно 20 литрово аквариумче, но за момента има два охлюва, една скарида, една анемония и един корал. Каква рибка ще препоръчате да сложа? Във всеки магазин разбира се ми казват да взема един клон.

miroki:
Клоуна го дават за най-малко 60 литра. Без да добавям литрите на съмпа или канистъра. Карай само с това което имаш, ако ги гледаш правилно ще се разрастнат.
По принцип аз сега се глася за морски и смятам да гледам 2-3 клоуна в 240 литра.
И то защото не мога да отделя място за голям съмп. Иначе бих добавил и някоя друга риба.

Rama:
Както вече съм споменавал рибата - клоун не е подходяща за много малки аквариуми и препоръчването и се дължи на незнание, особено за 20 л. аквариум.
Всъщност в някои магазини в България се предлагат от години подходящи обитатели за нано. Различни видове скаридки, рибки, крабчета, рачета и рачета - пустинници има почти винаги в наличност. Те често привличат погледите на акваристи с чудесни големи аквариуми с перфектни качества на водата и прилични коралови градинки. Забелязал съм, че любители с неголеми и малки танкове си отглеждат клоунчета, дамселчета, а понякога питат дали неможе и някоя зебразомка или синьо тангче да си пуснат за цвят.
Ако наистина търсиш нещо интересно за наното не е зле да започнеш да преглеждаш обявените наличности в магазините, като начало :grin:.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия