Автор Тема: За нитратите и фосфатите в аквариума и тяхното съотношение  (Прочетено 3963 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен sano-pets

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 19
  • Нас. място: Ботевград
  • Пол: Мъж
    • REEF.BG
Дълго мислех как да започна тази тема и по-специално как да я нарека! А и не бих искал да поучавам някого - несъмнено има доста акваристи, които са доста по-дълбоко нагазили в морската вода,  но искам да напиша няколко редове за това което разбрах за  нитратите и фосфатите ( от които се пазим твърде много, някой път! )  , четейки из форумите в интернет, и сблъсквайки се с различни продукти за намалянето им ( пелети, ремуъвъри и т.н..).
На всичко е известно, че N и  P , заедно с въглерод (C) са основните градивни елементи на живата материя и тяхното натрупване в затворена екосистема - каквато е аквариума  е основен препъни камък на свички акваристи. От друга страна те представляват и основните хранителни вещества за растенията в аквариума ( желани или не-желани ) и от там са основния градивен компонент при фотосинтезата а от там и на всяка жива клетка - на растение или на животно, хранещо се с растенията. Така че тяхното премахване от аквариума не трябва да бъде на 100% а само  да се намалят до количество, което е приемливо!
    Да ама какво е това количество? 

В живия организъм всички биологични процеси ( напр. отмиране и зараждане на нови клетки ) се стремят да бъдат в определен баланс , да достигнат определено равновесие. Така и повечето елементи ( в нашия случай - N и Р ) са в точно определено съотношение, за да изпълняват ролята си във всеки един процес. В смисъл, че количеството им не трябва да се разглежда по-отделно а заедно - като съотношение между тях.

       Още  през далечната 1934г. американския океанограв Редфийлд, на базата на изследване на  множество проби от световните океани, описва, че съотношението на Въглерод( С) , Азот (N) и Фосфор (P) в планктона и в морската вода е приблизително равно на 106:16:1. Това е моларно съотношение ( на базата на моларната маса на атомите ) а при положение, че тестовете ни за измерване на водата ни дават количеството в тегловно съотношение ( mg/l) ( все пак не сме химици ) съотношението между N:P може да се транформира в 10:1
     При положение, че източник на Азот в аквариума е Амоняка, Нитритите и Нитратите - измерването им и сумирането им ни дава количеството на N а измерването на Фосфатите е съответно -  P . Така че всеки може сам да си изчисли тегловното съотношение N:P в аквариума и да прецени дали е правилно или не.   А какво би могло да настъпи ако това съотношение не е правилно - разтеж на микро или макро алги ( водорасли - желани или не)!

Защо ви занимавам със всичко това? Защото исках да си отговоря на няколко въпроса ( свързани с моя аквариум - защо имам толкова много водорали при положение, че фосфатите ми са почти нула а нитратите - също неоткриваеми с тест; защо някой от меките ми корали не се развиват добре при тези условия и т.н.?) и защото виждам грешките си и бих искал да посоча моята гледна точка а и да дискутираме дали съм прав или не - все пак има доста хора с повече опит от мен!

Изводите до които достигам са , че не трябва да се стремим да намаляваме фосфатите до 0 а поне до 0.1 мг /литър - така ако поддържаме нитратте на 1 мг - съотношението ще бъде 10. Проблема е , че с нашите тестове не можем да измерим точното  количество на нитрати под 1 мг и така да определим дали съотношението е правилно.

Това съотношение също е показателно и при сладководните аквариуми. На базата на него може да се определи какви водорасли ще се появят - синьо-зелени или зелени в аквариума и може да се изчисли каква тор ( N или P да се добавя ) . При стойности под 10 - растат синьо-зелените а над 15 зелени водорасли.Повече можете да прочетете тук. Има и калкулатор с който да изчислите каква тор да добавяте и в какво количество!

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.