Соленоводна акваристика > Обитатели

Профили на популярни соленоводни обитатели

(1/1)

T_H_A1984:
ОБИКНОВЕНА РИБКА КЛОУН


Популярно име: False Percula Clownfish (Рибка клоун)

Научно име:  Amphiprion ocellaris

Размер:  6.5-7.5 см

Произход:  Индо-тихоокеанския

Естествени местообитания:  Обикновено се асоциира с приемници, като анемониите. Пребивават също така и в кожени корали, като Xenia и Goniopora. Могат да бъдат териториални, на моменти, спрямо другите видове рибки, както и техния собствен вид. Не е рядко срещано явление за тези риби да се възпроизвеждат в плен.

Изисквания към храната:  Приема разнообразна храна: Живи и замразени скариди, сухи храни и други видове месни храни.

Степен на трудност на отглеждане:
(1 = Най-лесни - 5 = Най-трудни) 1 - Много издражливи рибки. Перфектен избор за начинаещи акваристи.

Степен на агресивност:
(1 = срамежливи - 5 = лоши)   2 - Може понякога да са териториални и да се бият от време на време със себеподобни, както и с други видове риби, но обикновено не причиняват наранявания. Те защитават собственото си парче риф и го правят особенно яростно, когато е налице гнездо с хайвер.

Изисквания за живеене:  Температурен диапазон: 24.5 – 27.8 °C. Специфична плътност: 1.023-1.026. Може да се отглеждат самостоятелно, по двойки или в групи. Не се изисква анемония или друг нейн заместител, който да ги приюти. Защитени зони не са необходими, но са добре дошли. Лесно се адаптира към бедна от към химически параметри вода или с лошо качество, но това не се препоръчва за никой вид риби.

Допълнителни изисквания:   Въпреки, че не е жизненонеобходимо тези риби предпочитата да живеят в безопасност в Stichodactyla haddoni анемония, Stichodactyla gigantea анемония и Herteractis crispa анемония. Въпреки че тези риби са били наблюдавани в естествена среда да живеят в тези анемонии, това не означава, че ще имат същото поведение и в плен. Едно трябва да се знае, а именно, че самите анемонии имат специални изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да може едновременно рибките клоуни и анемониите да се развиват положително.

Съвместимост в рифов аквариум: Да - Може да раздразнят някои корали, където са решили да пребивават, но обикновено това не води до дългосрочни вреди за рифа.

Бележки:  Размножените в плен екземпляри се препоръчват, а се знае, че обикновено А. ocellaris лесно се размножават в плен. Amphiprion ocellaris и А. percula често са неправилно идентифицирани и също така лесно се бъркат. Оцветените в черно-бял цвят А. ocellaris често се продават като Черни Perculas, но те в действителност са А. ocellaris от Австралия (снимката по-долу).

Аз намирам тези рибки за много издръжлив и лесни за отглеждане. Имам тези риби, отглеждани в моята 285-литров рифов аквариум от март 1998 г. и съм много доволен от тях. Те са красиви и с добро поведение. Те са много смели, когато ги храните винаги ще бъдат първи на повърхноста на аквариума, щом дойде време за хранене. Те не са срамежливи и винаги ме хапят по ръцете, когато работя нещо в аквариума. Аз първоначално имах четири от тези риби, но една вечер, докато работих по аквариума един от тях изкочи и падна на килима, така че бъдете предпазливи, когато използвате отворени отгоре аквариуми. Те пребиваваха в много от моите корали включително Finger leather, Goniopora, Alveopora и Toadstool leathers, без да причиняват видима вреда на някой от коралите.

На снимката се виждат възрастни с малките си в анемонията!

Източник: www.reefkeeping.com
Превод: Тодор Ангелов
Автоматично съединени мнения: [time] 1.07.2009 (ср) 23,39,45 GMT-2[/time]ЛИЛАВА ОРХИДЕЯПопулярно име: Orchid Dottyback

Научно име:  Pseudochromis fridmani

Размер:  5-7.5 см

Произход:  Червено море

Естествени местообитания:  Обикновенно се намират на дълбочина от 1м до 60 м, обитават малки дупки или пещери. Те предпочитат вертикални скали. Обикновено са миролюбиви, но могат да бъдат териториални към себеподобни. Има сведения за двойки успешно размножени в плен.

Изисквания към храната:  Приема разнообразна храна: Живи и замразени скариди, сухи храни и други видове месни храни.

Степен на трудност на отглеждане:
(1 = Най-лесни - 5 = Най-трудни) 1 - Много издражливи рибки. Перфектен избор за начинаещи акваристи.

Степен на агресивност:
(1 = срамежливи - 5 = лоши)   2 - Обикновено са миролюбиви риби, но могат да бъдат териториални и да се сбият със себеподобни или с други видове риби, със същите размери и оцветяване. Те защитават дома си и са особенно агресивни към натрапници, когато имат гнезо с хайвер. Избягвайте да ги отглеждате заедно с wrasses.

Изисквания живеене:  Температурен диапазон: 22.5 – 29 °C. Специфична плътност: 1.023-1.026. Може да се отглеждат самостоятелно, по двойки или в групи. Много издръжливи рибки.

Допълнителни изисквания:   Препоръчва се да се отглежда в поне 100 литров аквариум с много укрития.

Съвместимост в рифов аквариум: Да – перфектно допълнение към рифов аквариум. Често ще плуват на открито, щом веднъж се почувства в “свои води”.

Бележки: Една от най-любимите ми рибки за всички времена. Имал съм поне по една във всеки аквариум, който съм правил. Те са много активни и приятни за наблюдаване. Въпреки че повечето, които се предлагат са диво уловени, все повече и повече размножени в плен рибки се предлагат в магазинната мрежа. Те ще улавят и изяждат с удоволствие червейчета, а се твърди, че ядат и малки скариди (не съм свидетел на последното). Orchid dottybacks са много издръжливи, имат минимални изисквания и не притесняват коралите, като по този начин те са перфектно допълнение за повечето рифови аквариуми поради техните минимални изисквания.

Orchid dottyback лесно се бърка със Purple Pseudochromis (Pseudochromis porphyreus), но могат да бъдат разграничени по черната ивица, която преминава през главата им и над очите.Източник: www.reefkeeping.com
Превод: Тодор Ангелов
Автоматично съединени мнения: [time] 2.07.2009 (чт)  0,40,48 GMT-2[/time]ЛИРОВ АНТИАСПопулярно име: Lyretail Anthias, Blue/Purple Eye Anthias, Sea GoldieOrchid Dottyback

Научно име:  Pseudanthias squamipinnis

Размер:  Мъжките могат да достигнат най-малко 13см, а женските остават по-малки.

Произход:  Индо-Запад Пасифика. Екземплярите снимани в тази статия са конкретно от Малдивските острови, с изключение на последната снимка по-горе. По-долу са снимки на Малдивски антиаси променящи пола, от оранжево женски до лилав мъжки.

Естествени местообитания: По принцип те формират големи колонии над кораловите масиви, на различни места (рифовите пластове, канали, външните склонове на рифа). Мъжките създават хареми и защитават, както харема, така и територията си.

Изисквания към храната:  Както повечето видове антиаси, Лировият антиас, в дивата природа, се храни основно от водния стълб съставен от живи организми и планктон. В домашния аквариум, особено след дългия път на доставка, изминат от местообитанието до тук и вероятната липса на храна, тези риби се хранят с харана, с високо съдържание на протеин - замразена / жива храна на малки порции, неколкократно през деня. След като се установи и с нормална телесна маса и масни резерви, едно или две хранения на ден са достатъчни. Постепенно те ще започнат да приемат суха храна.

Степен на трудност на отглеждане:
(1 = Най-лесни - 5 = Най-трудни) По отношение на другите видове антиаси, тяхната степен на трудност е 1. Сравнено обаче с най-често отглежданите в рифови аквариуми риби, тяхното ниво на трудност 3. Могат да имат проблеми с  храненето, а и тяхната сложна социална структура, може да създаде проблеми при ограниченията на аквариума.

Степен на агресивност:
(1 = срамежливи - 5 = лоши)   Отново, по отношение на другите антиаси, те са 4. Те могат да бъдат едни от възможно  най-агресивните видове, особено помежду си. По отношение на другите риби, те са 2. Те могат да тормозят или да заплашват малки риби, като например пасивната "огнени рибки".

Изисквания живеене:  Поради техния произход, тези риби се чувстват най-добре в рифови аквариуми с чиста вода, с високо съдържание на кислород  и силно течение. Параметрите на стандартен рифов аквариум са подходящи, с температури от 25 до 28C. Специфична плътност между 1.023-1.025 е идеална. Макар че се отглеждат на групи, те могат да се отглеждат самостоятелно или по двойки. След аклиматизация, те са много издръжлив и ще плуват в откритите пространства през по-голямата част от времето.

Допълнителни изисквания:   Мъжките са големи (над 13см), и ще му бъде неудобно да живее в по-малък аквариум от 250 литра. Множество екземпляри, очевидно трябва да се държат в големи аквариуми, колкото по-големи, толкова по-добре.

Съвместимост в рифов аквариум: Лировите антиаси са напълно подходящи за рифов аквариум. Те плуват в откритите водни пространства, които се хранят с планктон, игнорирайки другите безгръбначни. Всички, дори най-малките декоративни скариди също ще бъдат в безопасност. Увеличението на хранителни добавки често могат да причинят проблеми в качеството на водата в системите с недостатъчна филтрация или други недостатъци.

Бележки: Това е един от любимите ми антиаси. Относително издражливи, те обикновено се хранят много добре, и се адаптират лесно към живота в затворени пространства. Те са отличен избор за хората, които за първи път ще отглеждат антиаси. Лировите антиаси са protogynous hermaphrodites, което означава, че всички започват живота си като женски. Доминиращата риба ще се превърне в мъжки, променя не само пола си, но и цвета и шарките си. Мъжкият ще поддържа харем от няколко женски. Поради социалната динамика, има постоянна смяна на доминиращия в рамките на групата. Това може да създаде проблеми, когато индивидите са с изравнени сили и размери, тъй като е доказано, че господстващите (големи) и подчинени (малки) индивиди не се бият. Постигал съм отлични резултати само с чифтове или тройки, с един голям мъжкар, и една или две малки женски. Ако две женски се отглеждат заедно, уверете се, че те също са различни по размер, това сработи при мен.
Както може да се види на следващите снимки, започнах с трио женски лирови антиаси в моят  435-литров аквариум. Доминиращата женска скоро се промени в мъжкар. Докато по-голямата част от промяната протича бързо, то промяната на цветовете отне няколко месеца. Мъжкият също продължава да расте и сега е над 13см дълъг. Загубих едната женска от непознат патоген, след около година. Останалата двойка живя в хармония почти две години, без агресия помежду им или спрямо другите рибки в аквариума. Мъжкият е по-интересен за наблюдаване, когато пусна светлините. Той разперва перки и се пери в аквариума. Този дневен ритуал е един от основните проблеми, които вземам в предвид, когато създавам нов аквариум.

Източник: www.reefkeeping.com
Превод: Тодор Ангелов

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия