Автор Тема: Разкошната Sewellia lineolata  (Прочетено 12052 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен T_H_A1984

• Активен потребител
  • Публикации: 74
  • Нас. място: Свищов / Хасково
Разкошната Sewellia lineolata
« : четвъртък, 02 юли 2009 г., 00:43 ч. »

Научно наименование: Sewellia lineolata (Valenciennes, 1846).
Родина: Основно се среща във Виетнамски Меконг, но също и в частта на река Меконг в Китай и Камбоджа.
Големина: До 5 cm/2.5”.
Диета: Водорасли, детрит и безгръбначни.
Вода: Чиста, добре аерерирана, хубаво е да е с лека утайка. Те не толерират рядката смяна на водата. Ако постигнете параметрите като в естествените им местообитания е най-добре, но те живеят и се размножават и в алкална вода. Температурата да бъде около 20C.
Аквариум: Като другите подобни сомчета, Sewellia живее в бързотечащите, планински потоци, осеяни с камъни, с богата на кислород, чиста и студена вода.
Най-добре е да ги отглеждате в широк аквариум със силно осветление, което да стимулира растежа на водораслите, за да им осигурите храна. Дъното трябва да е покрито с фин пясък, а декорацоията да е много и задалжително заоблени, гладки камъни.  
Добавете няколко филтри или филтърни глави, за да симулирате поток. Рибките са миролюбиви и могат спокойно да се отглеждат с рибки от техния ареал като данио и ботии.

Бележки: Родът Sewellia се състои от 9 вида: S. albisuera, S. breviventralis, S. diardi, S. elongata, S. speciosa, S. pterolineata, S. patella, S. marmorata and S. lineolata. Sewellia е много близка до S. lineolata, но поради прекрасното си оцветяване се внася във Великобритания под отделно име.
Размножаване: Почти няма данни за размножаване в аквариумни условия. Тук таме отделни акваристи са намирали снесени яйца в камерите на вътрешните филтри, където явно рибките намират най-добри условия за малките.
Възможност:Тази рибка е една от най-красивите дънни рибки, които можете да си купите. Цената й с времето падна поради големият износ от Виетнам и все по-често се намира в множество зоомагазини по света.
Цена: На изложените на снимките екземпляри във Великобритания 7,95 лири (около 20-24лв)/рибка

Автор на снимките: Neil Hepworth.
Автор на статията: Matt Clarke
Превод: Тодор Ангелов

Неактивен mejdupraznika

• Активен потребител -
  • Публикации: 239
  • Нас. място: Добрич
Отг: Разкошната Sewellia lineolata
« Отговор #1 : петък, 03 юли 2009 г., 20:31 ч. »
Уникално сомче поне за мен.  :rocknroll:
Добрич/Хиподрума.

Неактивен vali74

• Активен потребител
  • Публикации: 49
  • Нас. място: Видин
« Отговор #2 : петък, 03 юли 2009 г., 20:44 ч. »
Имал съм такиви рибки но не толкова цветни,мойте бяха с цветовете на Анциструсите,в магазина им казваха сладководен скат и струваха 6-7 лв не си спомням точно,но вече ги няма свари ги един нагревател от прехвалената фирма ТЕТРА още ме е яд заради скапаната ТЕТРА.
495 L Malawi M,buna
Metriaclima greshakei (Albino)
Metriaclima sp."msobo" Magunga
Pseudotropheus flavus
Melanochromis interruptus
Melanochromis cyaneorhabdos (Maingano)
Labeotropheus trewavasae (Mpanga red)
Labidochromis sp. "Hongi" (SRT)

Неактивен mejdupraznika

• Активен потребител -
  • Публикации: 239
  • Нас. място: Добрич
« Отговор #3 : петък, 03 юли 2009 г., 22:25 ч. »
О , не тоя екземпляр събуди интерес в мен, ако някой е виждал тая гадинка някъде да свирка.  :love:
Добрич/Хиподрума.

Неактивен zambo

• Активен потребител
  • Публикации: 219
  • Нас. място: Плевен
  • Анатоли Тодоров
« Отговор #4 : петък, 03 юли 2009 г., 23:34 ч. »
Гледал съм такова животно , но почни не съм го виждал .Влезна в храстите и това беше .
Купих го от Воден свят в София есента .4-5 лв му буше цената .
Мисля , че не си заслужава . Няма да го видиш .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. RED CHERRY + Cambarellus montezumae  
42 л. Cambarellus montezumae

Неактивен Boromi

• Активен потребител
  • Публикации: 94
  • Нас. място: Варна
  • My name is ... Ицо :-)
« Отговор #5 : събота, 04 юли 2009 г., 18:13 ч. »
И аз имах 2 броя от този вид! Но, не се виждаха въобще в аквариума и без причина и ясни белези ги хвана някакъв мор!

If looking for trouble ... in the right place ... just look at my face!

Неактивен Boromi

• Активен потребител
  • Публикации: 94
  • My name is ... Ицо :-)
« Отговор #6 : събота, 04 юли 2009 г., 21:41 ч. »
Естествено че малко или много се интересуваме преди да вземем някоя риба(поне лично аз). Аз ги гледах в аквариума със скаридите ми (които също живеят в по-студени води) и никога не съм качвал повече от 23 градуса. Просто ,когато вземеш вносна риба ,която е гледана в едни условия и след това е сложиш в други работата не се получава! Повечето акваристи са запознати с този факт и за жалост са го изпитвали не веднъж!Да не давам пример с прословутите праекокси :D.

If looking for trouble ... in the right place ... just look at my face!

Неактивен bat_rambo

• Регистриран потребител
  • Публикации: 11
  • Нас. място: Русе
« Отговор #7 : сряда, 08 юли 2009 г., 18:21 ч. »
mejdupraznika, един познат ги поразвъди, ако имаш интерес мога да го питам дали има за продажба.

Неактивен Torsade

• Активен потребител
  • Публикации: 246
  • Нас. място: Люлин
« Отговор #8 : сряда, 08 юли 2009 г., 18:59 ч. »
Рибката наистина е много интересна и грабва окото, но на скат или сомче прилича само по външен вид. Иначе е в семейството на гулешите и разред шаранови.
http://fishbase.org/Summary/speciesSummary.php?ID=26831&genusname=Sewellia&speciesname=lineolata
Охлювът не ни е враг!

Неактивен kraltchev

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 158
« Отговор #9 : сряда, 08 юли 2009 г., 23:56 ч. »
От опит с риби подобни на Севелията мога да кажа че е много важно да се хранят.  Те си падат придирчиви - най-добре приемат яйца на артемия (от тия яица дето са обработени с киселина и нямат черупка).  Замразени хирономуси не ядат.  Стрита водораслена храна ядат ама едва едва.

Внасяме редовно риби подобни на Севелията.  Но те определено обичат топла вода.
http://www.loaches.com/species-index/beaufortia-kweichowensis/?searchterm=Beaufortia

http://www.loaches.com/species-index/gastromyzon-unknown05/?searchterm=borneo%20loach

Износителите от Азия изглежда че не лъжат както обикновено (казвали са ми за уловени диви кардинали от Азия...) и рибите наистина са диви.  Обикновено получаваме смес от поне 4 различни вида.

Но е вероятно и екземплярите да са на различна възраст (което пак говори за ловене на диви риби).  Ето тук попаднах на поредица от снимки как се развива Севелията.  Не знаех че има такава голяма разлика в оцветяването:

http://www.loaches.com/articles/images/sewellia-sp-spotted-spawning-article-pics/SewelliaSpottedFryComposite2Jpg.jpg/view

Тези риби са доста здрави, дори да не им се сменява редовно водата ако има стабилни условия добре живеят и в пренаселен аквариум.  Ако забележите белезникави петна по главата и гърба отпишете всичките риби от тоя вид - оцеляват 1-2, не повече, но оцелелите са бетон, нищо не ги лови.  Понеже нямат люспи третирането си е горене на живо на горкото рибе.  Доколкото разбирам при тези риби кожата има особено изразена имунна функция и ако слузния слой се наруши то е все едно отворена рана.  Някои от умрелите екземпляри остават силно прилепени към стъклото - като дръпнеш ще речеш че е още живо рибето.

Иначе не си падат много срамежливи.  Е, да обичат да се крият но винаги излизат да ядат и не се тревожат и от кепчето особено. 

--Николай

Неактивен Gorski Elen

• Активен потребител -
  • Публикации: 27
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #10 : понеделник, 16 ноември 2009 г., 00:56 ч. »
Предполагам че повечето хора който са писали че рибката е срамежлива и вообще не се показва са имали някои вид гастромизон, севелията не е срамежлива и постовнно подскача по листата на растенияра корени и камъни даже ако са няколко мъжки с една женска са в постоянен дуел.
също цените на тези рибки са далеч от 5-6-7 лева за бройка.

Неактивен demetra

• Активен потребител
  • Публикации: 172
« Отговор #11 : понеделник, 16 ноември 2009 г., 09:39 ч. »
Всичко писано е наистина така но изключваме факта  че нашите риби-цихлидите са доста хищни. На два-три пъти съм взимал такива и успяваха да изкарат не повече от месец, месец и нещо. лично за мен те са по красиви и стоят по добре на стъклата от анциструсите но за разлика от тях са по статични и природата си казва думата.

Неактивен bobusy

• Регистриран потребител
  • Публикации: 13
  • Нас. място: София
« Отговор #12 : сряда, 02 декември 2009 г., 17:04 ч. »
Аз имах една Sewellia, найстина беше разкошно създание. За съжаление обаче не изкара дълго, точно поради капризността си към храната. Никога не можах да я видя да се храни, а с доста храни опитвах. При мен не беше срамежлива и си обикаляше сред растенията. Има доста подобни по форма, но различни видове, като Beaufortia kweichowensis например: http://www.loaches.com/species-index/beaufortia-kweichowensis

Неактивен SDB

• Активен потребител
  • Публикации: 25
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #13 : сряда, 06 януари 2010 г., 18:44 ч. »
Някой да има севелии за продаване

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 912