Рибки > Дънни рибки

Разкошната Sewellia lineolata

(1/7) > >>

T_H_A1984:Научно наименование: Sewellia lineolata (Valenciennes, 1846).
Родина: Основно се среща във Виетнамски Меконг, но също и в частта на река Меконг в Китай и Камбоджа.
Големина: До 5 cm/2.5”.
Диета: Водорасли, детрит и безгръбначни.
Вода: Чиста, добре аерерирана, хубаво е да е с лека утайка. Те не толерират рядката смяна на водата. Ако постигнете параметрите като в естествените им местообитания е най-добре, но те живеят и се размножават и в алкална вода. Температурата да бъде около 20C.
Аквариум: Като другите подобни сомчета, Sewellia живее в бързотечащите, планински потоци, осеяни с камъни, с богата на кислород, чиста и студена вода.
Най-добре е да ги отглеждате в широк аквариум със силно осветление, което да стимулира растежа на водораслите, за да им осигурите храна. Дъното трябва да е покрито с фин пясък, а декорацоията да е много и задалжително заоблени, гладки камъни.  
Добавете няколко филтри или филтърни глави, за да симулирате поток. Рибките са миролюбиви и могат спокойно да се отглеждат с рибки от техния ареал като данио и ботии.
Бележки: Родът Sewellia се състои от 9 вида: S. albisuera, S. breviventralis, S. diardi, S. elongata, S. speciosa, S. pterolineata, S. patella, S. marmorata and S. lineolata. Sewellia е много близка до S. lineolata, но поради прекрасното си оцветяване се внася във Великобритания под отделно име.
Размножаване: Почти няма данни за размножаване в аквариумни условия. Тук таме отделни акваристи са намирали снесени яйца в камерите на вътрешните филтри, където явно рибките намират най-добри условия за малките.
Възможност:Тази рибка е една от най-красивите дънни рибки, които можете да си купите. Цената й с времето падна поради големият износ от Виетнам и все по-често се намира в множество зоомагазини по света.
Цена: На изложените на снимките екземпляри във Великобритания 7,95 лири (около 20-24лв)/рибка


Автор на снимките: Neil Hepworth.
Автор на статията: Matt Clarke
Превод: Тодор Ангелов

mejdupraznika:
Уникално сомче поне за мен.  :rocknroll:

vali74:
Имал съм такиви рибки но не толкова цветни,мойте бяха с цветовете на Анциструсите,в магазина им казваха сладководен скат и струваха 6-7 лв не си спомням точно,но вече ги няма свари ги един нагревател от прехвалената фирма ТЕТРА още ме е яд заради скапаната ТЕТРА.

mejdupraznika:
О , не тоя екземпляр събуди интерес в мен, ако някой е виждал тая гадинка някъде да свирка.  :love:

zambo:
Гледал съм такова животно , но почни не съм го виждал .Влезна в храстите и това беше .
Купих го от Воден свят в София есента .4-5 лв му буше цената .
Мисля , че не си заслужава . Няма да го видиш .

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия