Рибки > Дънни рибки

Разкошната Sewellia lineolata

<< < (2/7) > >>

Boromi:
И аз имах 2 броя от този вид! Но, не се виждаха въобще в аквариума и без причина и ясни белези ги хвана някакъв мор!

Boromi:
Естествено че малко или много се интересуваме преди да вземем някоя риба(поне лично аз). Аз ги гледах в аквариума със скаридите ми (които също живеят в по-студени води) и никога не съм качвал повече от 23 градуса. Просто ,когато вземеш вносна риба ,която е гледана в едни условия и след това е сложиш в други работата не се получава! Повечето акваристи са запознати с този факт и за жалост са го изпитвали не веднъж!Да не давам пример с прословутите праекокси :D.

bat_rambo:
mejdupraznika, един познат ги поразвъди, ако имаш интерес мога да го питам дали има за продажба.

Torsade:
Рибката наистина е много интересна и грабва окото, но на скат или сомче прилича само по външен вид. Иначе е в семейството на гулешите и разред шаранови.
http://fishbase.org/Summary/speciesSummary.php?ID=26831&genusname=Sewellia&speciesname=lineolata

kraltchev:
От опит с риби подобни на Севелията мога да кажа че е много важно да се хранят.  Те си падат придирчиви - най-добре приемат яйца на артемия (от тия яица дето са обработени с киселина и нямат черупка).  Замразени хирономуси не ядат.  Стрита водораслена храна ядат ама едва едва.

Внасяме редовно риби подобни на Севелията.  Но те определено обичат топла вода.
http://www.loaches.com/species-index/beaufortia-kweichowensis/?searchterm=Beaufortia

http://www.loaches.com/species-index/gastromyzon-unknown05/?searchterm=borneo%20loach

Износителите от Азия изглежда че не лъжат както обикновено (казвали са ми за уловени диви кардинали от Азия...) и рибите наистина са диви.  Обикновено получаваме смес от поне 4 различни вида.

Но е вероятно и екземплярите да са на различна възраст (което пак говори за ловене на диви риби).  Ето тук попаднах на поредица от снимки как се развива Севелията.  Не знаех че има такава голяма разлика в оцветяването:

http://www.loaches.com/articles/images/sewellia-sp-spotted-spawning-article-pics/SewelliaSpottedFryComposite2Jpg.jpg/view

Тези риби са доста здрави, дори да не им се сменява редовно водата ако има стабилни условия добре живеят и в пренаселен аквариум.  Ако забележите белезникави петна по главата и гърба отпишете всичките риби от тоя вид - оцеляват 1-2, не повече, но оцелелите са бетон, нищо не ги лови.  Понеже нямат люспи третирането си е горене на живо на горкото рибе.  Доколкото разбирам при тези риби кожата има особено изразена имунна функция и ако слузния слой се наруши то е все едно отворена рана.  Някои от умрелите екземпляри остават силно прилепени към стъклото - като дръпнеш ще речеш че е още живо рибето.

Иначе не си падат много срамежливи.  Е, да обичат да се крият но винаги излизат да ядат и не се тревожат и от кепчето особено. 

--Николай

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия