Соленоводна акваристика > Вашите соленоводни аквариуми

Соленоводен аквариум 200л.

<< < (2/4) > >>

akitaka:
Това зеленото, което се вижда в съмпа не са водорасли, а биофибри на Сера. Временно бяха цопнати там.:) В момента заедно с две шепи биоболс са сложени в мрежа и ще ги ползвам за механична филтрация. Предстои ми поставяне на хатаморфа, просто все още нямам нужното осветление.

Rama:
Перлоновата вата имаше много широко приложение сред акваристите в Съветския съюз - очевидно е вършела доста добра работа.
Ползвам продуктите на много фирми, произвеждащи оборудване за морска акваристика, но не бих включил Сера сред тях, дори и като резервен вариант. Все пак продуктите им в сладководния сектор имат доста добра репутация. У нас вече има доста магазини, които предлагат добри алтернативи - от едропорести гъби до финни филтриращи чорапчета, а и все пак ние сме тук, за да помагаме с идеи и съвети.

Идеята за външен преливник е много добра (започнах да ги правя у нас преди няколко години), но общото правило за всички преливници е да има максимално широк фронт, за да изтича водата на по-тънък слой. Съществува опасност при спиране на тока, запушване на подкачващата помпа или друга авария, съмпа да се препълни и дори прелее, при изтичане на високия воден стълб над преливната колона. Отворите, през които се връща филтрираната вода предполагам имат възвратни клапани, поради същата причина. За осветление на хетоморфата би ти свършила работа обикновена луминисцентна пура или светодиоден прожектор 10W. Тя се нуждае от умерена светлина и я предпазва от паразитно развитие на различни нишковидни водорасли върху нея. Все пак всяка аквариумна система е уникална сама по себе си и се развива по свой собстен път. Често сигурните рецепти и изпитаните методи не дават очаквания резултат, и обратното. Затова ти, както и всички други соленоводни, ще откриеш най-правилната за доброто здраве на твоя аквариум.  :ok:

miroki:
 Поздрави за старта.
Размерите на аквариума тези ли са, които си писал, че много висок ми се вижда при 80 см. дължина.

akitaka:

--- Цитат от: miroki на събота, 03 август 2013 г., 18:26 ч. ---
Поздрави за старта.
Размерите на аквариума тези ли са, които си писал, че много висок ми се вижда при 80 см. дължина.

--- Край на цитата ---

Прав си :drinks:  Не знам защо съм писал 40см за височина, когато реално е 55см
Относно преливника и отворите за връщане на вода са добре изчислени и според мен не е нужно да се монтират възвратни клапани. При спиране на подкачващата помпа, вода от дисплея се връща в съмпа, но остават 2см до нивото, при което може да прелее.

tonino:

--- Цитат от: akitaka на неделя, 04 август 2013 г., 15:15 ч. ---
Относно преливника и отворите за връщане на вода са добре изчислени и според мен не е нужно да се монтират възвратни клапани. При спиране на подкачващата помпа, вода от дисплея се връща в съмпа, но остават 2см до нивото, при което може да прелее.

--- Край на цитата ---

Което означава, че в съмпа ще ти е трудно да сложиш нещо допълнително ;) . Но пък винаги може да смениш съмпа, което е огромния + на такива системи.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия