Здравейте акваристи,
Казвам се Петър и съм от Пловдив. В детските години /80-те на миналия век/ гледах рибки, в един момент имах три аквариума, техниката беше една руска помпичка за аериране "Скаларий", нагреватели без термостат и филтри от дунапрен. Книжката Акваристика
http://www.elixiria.bg/%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0 ми беше станала настолна, но почти нищо описано в нея не можеше да се намери в БГ. Минаха години и наскоро малко случайно попаднах в един зоомагазин /срещу синдикалния дом/ и старата тръпка отново се събуди.
Набързо изчетох полезната информация тук и започнах да си правя планове за стартиране на аквариум. Но имам много въпроси и чуденки. Първото нещо е мястото. Единствено възможно в къщи е зад вратата, в ъгъла на стаята.

Максималните размери на свободното пространство са 100 см дължина плътно до стената и 50 см до касата на вратата. Подходящо ли е мястото и какъв размер да е аквариума. Бих желал да се получи красив и стилен аквариум, обрасъл с растения, като всякаква техника да се скрие в шкаф. Единствено като че ли не съм склонен да се занимавам със CO2. В магазина ми рекламираха някакъв нов холандски препарат /течност/ за CO2, но предполагам, че ефекта не е по-различен от хапчетата. Та ето какво ми предложиха:
Аквариум 200л 100х40х50 + шкаф + капак с 2х18w осветление /абсолютно недостатъчно от това което четох/. За около 40-50 лв. можело да се преработи и увеличи. Всичко това за 400лв
Външен канистър Sun Sun /1000 или 1200л/ + зареждане за 188лв
Нагревател - 20лв
Таймер за осветление - 8лв.
Въздушна помпа + стена за 45лв
Грунд - 30кг х 2лв.
Моля за мнения и съвети коя е най-удачната система за мен.