Автор Тема: Нов аквариум  (Прочетено 3270 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен cloud

• Регистриран потребител
  • Публикации: 12
Нов аквариум
« : събота, 23 ноември 2013 г., 16:01 ч. »
Здравейте акваристи,

Казвам се Петър и съм от Пловдив. В детските години /80-те на миналия век/ гледах рибки, в един момент имах три аквариума, техниката беше една руска помпичка за аериране "Скаларий", нагреватели без термостат и филтри от дунапрен. Книжката Акваристика http://www.elixiria.bg/%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0 ми беше станала настолна, но почти нищо описано в нея не можеше да се намери в БГ. Минаха години и наскоро малко случайно попаднах в един зоомагазин /срещу синдикалния дом/ и старата тръпка отново се събуди.
Набързо изчетох полезната информация тук и започнах да си правя планове за стартиране на аквариум. Но имам много въпроси и чуденки. Първото нещо е мястото. Единствено възможно в къщи е зад вратата, в ъгъла на стаята.

Максималните размери на свободното пространство са 100 см дължина плътно до стената и 50 см до касата на вратата. Подходящо ли е мястото и какъв размер да е аквариума. Бих желал да се получи красив и стилен аквариум, обрасъл с растения, като всякаква техника да се скрие в шкаф. Единствено като че ли не съм склонен да се занимавам със CO2. В магазина ми рекламираха някакъв нов холандски препарат /течност/ за CO2, но предполагам, че ефекта не е по-различен от хапчетата. Та ето какво ми предложиха:
Аквариум 200л 100х40х50 + шкаф + капак с 2х18w осветление /абсолютно недостатъчно от това което четох/. За около 40-50 лв. можело да се преработи и увеличи. Всичко това за 400лв
Външен канистър Sun Sun /1000 или 1200л/ + зареждане за 188лв
Нагревател - 20лв
Таймер за осветление - 8лв.
Въздушна помпа + стена за 45лв
Грунд - 30кг х 2лв.
Моля за мнения и съвети коя е най-удачната система за мен.

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 498
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
Отг: Нов аквариум
« Отговор #1 : събота, 23 ноември 2013 г., 16:25 ч. »
колега, аз съвети не мога да ти дам, но ми се наби на очи дръжката на вратата, ако се отвори вратата и не се задържи ще стане беля.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #2 : събота, 23 ноември 2013 г., 23:44 ч. »
Проблемът с дръжката на вратата е лесно решим с ограничител добре закрепен на пода. Един от моите аквариуми е точно зад холната врата. Мястото си е съвсем ок. Прецени колко голяма аквариум можеш да побереш там и действай.

Неактивен cloud

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : понеделник, 02 декември 2019 г., 19:13 ч. »
Здравейте 6 години по-късно. Най-накрая /благодарение на детето/ се реших да взема аквариум. Спрях се на бюджетен вариант - AquaEl Leddy 75 - 105 литра. Добавих само втора лед лампа Leddy Tube - 16w. и така има 3300 лумена. Светя 7 часа. Като начинаещ искам да направя прилично залесен аквариум но без много химии. Затова сложих обикновен грунд, без хранителна подложка. При стартирането преди три дни по препоръка сложих 25ml Biotopol на JBL и 10 ml Denitrol на същата фирма. По принцип съм търпелив и не бързам с рибите. На третия ден по корена се появи бяла слуз / третата снимка/, която би трябвало да е бактериална ципа. Имам два въпроса. Какво да правя с ципата и по-важното правилно ли съм разбрал, че докато няма риби не трябва да сменям водата?

За съжаление не ми се получава добавянето на снимки.

Неактивен cloud

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : понеделник, 02 декември 2019 г., 19:23 ч. »
Май се получи

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 414
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #5 : понеделник, 02 декември 2019 г., 20:36 ч. »
Сменяй вода защото растенията ти неконсумират много сега.Ципата и слузта по корена преминават сами с времето.
Не свети по седем часа от старта след като си засилил осветлението.Започни с 5 часа и качвай по половин час седмично.

Неактивен cloud

• Регистриран потребител
« Отговор #6 : вторник, 03 декември 2019 г., 12:46 ч. »
Благодаря за мнението, а по каква схема да сменям водата - 30 % на седмица?

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 414
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #7 : вторник, 03 декември 2019 г., 20:26 ч. »
Първите три седмици сменяй по 2 пъти седмично по 30% ,а после по веднъж.

Неактивен cloud

• Регистриран потребител
« Отговор #8 : четвъртък, 12 декември 2019 г., 20:40 ч. »
Ден 13
За съжаление нещата не вървят добре. Мисля че се появи черна брада. От това което четох причина може да е силното течение. Направил съм водата от филтъра да пада от високо за да аерира водата и да не се образува ципа по повърхността. Има и малки бели прашинки във водата. По-голяма част от растенията растат, но други са в лошо състояние, със загниващи листа. Вчера пуснах 10 ред черита, други обитатели няма. Взех си тест на JBL - 7 в 1 и показанията са следните:
NO2 - 0
NO3 - 10
Ph - 7.6
KH - между 15-20
GH - между 7-14
Cl2 - 0
CO2 - 12-15
Прилагам и снимки. Всеки съвет ще ми бъде от полза.

Неактивен didak

• Активен потребител
  • Публикации: 41
  • Нас. място: Варна
« Отговор #9 : събота, 14 декември 2019 г., 19:04 ч. »
За да нямаш водорасли ти трябва баланс-растения, СО2, торене, светлина. При този обем и количестяо/състояние на растенията аз бих  намалил лумените наполовина. Цикъла още не е готов, слагай бързорастящи, различни, което тръгне-тръгне, послв ще ги слагаш по вкус. Почети за стартиране, зацикляне на растителен аквариум.

Неактивен cloud

• Регистриран потребител
« Отговор #10 : неделя, 15 декември 2019 г., 20:01 ч. »
Ами аз съм се подготвил теоретично, но на практика нещата са по-трудни. По съвет от по-горе намалих светенето като продължителност. В момента съм на 6 часа, но ще пробвам и да го намаля като интензитет. Ще видим какво ще се получи.

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София
« Отговор #11 : понеделник, 16 декември 2019 г., 09:03 ч. »
Нормално е при новостартиран аквариум да имаш водорасли, все още няма баланс. Но от друга страна, имаш доста силна светлина, а не пускаш СО2 и не ториш, нямаш баланс на светлина-СО2-микро+макро елементи, растенията ти страдат, водораслите се развиват. Кои растения не се развиват добре, според теб? Предполагам, че вече си прочел http://www.aquaportal.bg/forum/index.php?topic=150.0 , защото не съм сигурен, че имаш черна брада, но имаш други. Не знам откъде си чел, че брадата се появява от силно течение, но то е желателно, за да нямаш мъртви петна в аквариума. Какъв е филтърът на този аквариум?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 770
« Отговор #12 : понеделник, 16 декември 2019 г., 10:04 ч. »
От последните снимки, се вижда колко е мръсен филтъра. Това не е добре, най-вероятно дъното не е чисто или изпуска! Това е предпоставка за дисбаланс, органика!

Неактивен cloud

• Регистриран потребител
« Отговор #13 : вторник, 17 декември 2019 г., 12:25 ч. »
Благодаря на всички, които взимат отношение и се опитват да помогнат.
Ще се опитам да карам поред:
Най-лесно е да изключа едната лампа да не свети въобще. От друга страна нямам против да торя, единствено не ми се иска да се занимавам с СО2. Не знам дали от разните хапчета и течно СО2 има смисъл. Ще трябва да си взема тестове за желязо, калций и т.н. да видя какво е текущото състояние. Имате ли препоръки за някакви?
Четох много статии, но така и не мога да определя какви са. Казаха ми че са нишковидни. Забелязвам ги по листата като мъхчета отстрани. Имах и зелени точки по стъклата, които със смяната на водата лесно ги изчистих.
Растенията като цяло вървят. Не съм очаквал повече. Притеснява ме това, че освен водораслите по листата и камъните има черни точки като мръсотия, защото много лесно се чистят. Освен това плуват множество бели частици които се виждат отблизо.
Филтърът е стандартния с който си върви сета: Aquael ASAP 500 https://www.aquael.pl/en/produkty/aquaristics/internal-filters/asap/. Има само една едра гъба и си мисля че от него идват горните проблеми. Замислям се за външен филтър - примерно JBL CristalProfi e902 greenline примерно дали е подходящ? Или да изчакам месец да видя как ще се развият нещата.
Грунда съм го минал през 6 води, ама кой знае - може и да са останали боклуци - за него вече не мога да направя нищо.
Междувременно взех два анциструса и чакам отоцинклуси. Ако могат и те да помогнат.

Неактивен didak

• Активен потребител
  • Публикации: 41
  • Нас. място: Варна
« Отговор #14 : вторник, 17 декември 2019 г., 12:47 ч. »
Баланса со2 светлина е задължителен, ти си избираш кое да увеличиш и кое да намалиш. Избистрянето ще си дойде само, като се установи азотния цикъл, тогава ще започнат да се изчистват и петната от листата на растенията. При мен това стана на третия четвъртия месец, защото е бавен.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.