Соленоводна акваристика > Вашите соленоводни аквариуми

МОЯТ РИФОВ АКВАРИУМ/проект/

(1/5) > >>

iivs:
Такаа, след доста четене на теми и съвети от страна наколеги , все хора доста разбиращи от морски аквариуми техника и обитатели плановете претърпяха тотален обрат.Първоначално бах направил някой покупки на техника като скимер TMC compact 500 който се оказа напълно неефективен по думите на доста хора, същия отпътува обратно за родната си страна,каквото направи и лампата arcadia led 30 w 20 000 келвина.Започна се с едни дълги разговори с Митко /благодаря му за търпението и разбираемия език с който обяснява всичко/,първоначално стигнах до куб 50/50/50 със заден съмп.Който обаче се оказа че за да събере приличен скимер трябва да е поне 20 сантиметра широк, в крайна сметка стигнах до аквариум с дисплей 50 /50 /50 сантиметра и съмп настанен под него с вътрешна преливна колона.И така след като бе уточнен размера на проекта се ориентирах към набяването на необходимата техника.Първоначално се бях спрял на скимер buble magus curve 5,преди всичко заради достъпната цена на която се предлага в България, но в последствие се оказа че такива вече не се внасят.И се започна едно ровене в меката на аквариумна техника ибей. Сдобих се с един DELTEC sc1455 на изключително приятна цена.И така белия дроб в момента пътува към България.След Delteca и консултации реших че филтрацията ще се допълва от медиа реактор с биопелети.Намерих си един BUBLE MAGUS BP 100 и той вече е на път на към България.Следващото нещо с което бе оборудвано бъдещото ми океанче беше осветлението.Спрях се на новите технологии и реших да е LED такова, и на среща ми искочи едно IT2040 120 вата напълно програмируемо с изгреви залези лунно осветление и така нататък.За малко да забравя основновополагащото нещо за осъществяването на проекта а именно Обратната осмоза без която убедих се няма как да мина.И така след сравняване на цени и съветвания с колеги  се спрях на такава с 5+6 степени на филтрация и така осигурих и захранване на дома с качествена вода за пиене.Аквариума ще бъде снабден и с УВ лампа 9 вата която също е налична.Общо взето за сега това е набавената техника,планирано е да има и филтрация с активен въглен и метода на чорапчето.Планираното количество живи камъни е около 10 - 12 килограма както и необходимото количество жив пясък.За подкачваща помпа съм се спрял на sicce syncra 2000  която ще бъде следващата покупка.По отношение на помпите на течение засега разполагам с 2 броя HYDOR corralia 1600 като бъдещите планове са за Vortech MP10.И така споделих проекто начинанието си и искам да ви помоля да се включите със коментари и съвети.На първо време ме интересува какво още трябва да набавя като техника и аксесоари за безпроблемното стартиране на Аквариума.В началото планирам след преминаването на всички фази и цикли да гледам няколко риби мекотели както и SPS и Меки корали.

Rama:
Този скимър ТМС, как разбра, че е неефективен?! Ползвал съм такъв много преди повечето рифъри да навлязат в хобито и смея да твърдя, че вършеше по- добра работа от магусите.  Той си има доста недостатъци и затова не смятам, че е удачен за съвременната морска акваристика. Делтекът е добър.
Относно УВ-лампата съм писал преди време и бях посочил положителни и отрицателни страни. Има страхотни рифове без и със такива устройства, но повечето към днешна дата са без, и разчитат на добавки, ремувъри, бактериални култури, реактори и др.  Считам, че бъдещето в акваристиката са ЛЕД- осветителните тела, само да се научим да ги управляваме.
Не трябва да забравяме, аквариума е малка затворена система и да не се опитваме да копираме природните условия, както и каквато и техника да използваш, иска грижи и отглеждане. Това, между другото, важи и за всички живи същества.
Успех с начинанието :drinks:!

iivs:
Ами имаше доста спорни мнения по отношение на това че е шумен с малък стълб и оттам неефективно скимиране,може и да вършеше работа но делтека все пак смятам че е по добре като решение.Ув имам не знам дали ще я ползвам, по отношение на реакторите си мисля дали да не взема един за активния въглен за да заменя метода с чорапчето.

Mr.J:
- Браво, че си решил съмпа да е отделно, тепърва ще разбираш, колко правилно е било отказването от схемата 2 в 1.
- Този  модел на Делтек е сериозна работа  :) За моята система, която е почти аналогична като обем и конфигурация, взех SC1355 и ми се струва голям (дават го за 500 л.). От друга страна всеки съветва да отиваш на по-голям отколкото ти трябва скимер, така че ще е интересно как ще е при теб с 1455. 
- Sicce 2000 ще ти е точно, много добра помпа, тиха и безпроблемна,
- Пожелавам ти по-скоро да сложиш вортеците  :) просто няма база за сравнение с Hydor-а.
- LED наистина е бъдещето, макар че за SPS-и все още не може да конкурира Т5-те. Но пък в дългосрочен план е много по-евтино. Ще споделиш как са коралите с него.
- Още доста техника си предвидил, с интерес ще следя как ще се развива системата.
Успех и много да те радва мини океана!  :)

iivs:
След почти двуседмично пътуване от Великобритания днес пристигна първата копка в новия проект в една напълно непозната за мен област а именно морската акваристика с прекрасните си цветове.Първата стъпка по стечение на куриерски услуги се оказа лампата която е LED 120 вата с интелигентно управление и активно охлаждане произведена от братския китайски народ а именно IT2040 Programmable LED Aquarium Light ето и малко снимки на въпросното осветително тяло, което е с дължина 40 сантиметра и широчина 20 сантиметра.Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия